Skandal på badhuset i Hudiksvall! Elev knuffar ner lärare i bassängen!

Fotograf är Bengt Gill som delar med sig av sina härliga bilder från tiden på Läroverket. Kortet är Hudiksvalls badhus, där bassängen bara var 20 meter, men en läktare fanns det.

Det kom en kort kommentar på bloggen som också innehöll en fråga Christer Larsson.

Fråga??? Hej löken! Jag var en beundrare av din framfart på läroverket på 60talet! Jag undrar,buttade du i dirken i vattnet på badhuset som storyn säger?????

 ”Dirken” var min gymnastiklärare på Läroverket och är legenden Stig Gunnarby.

Min minnesbild från händelsen är följande:

För att förstå händelsen bättre, måste man känna till att Stig Gunarby tidigare upplevt det fasanfulla när en elev drunknade i samband med simundervisning vid Köpmanbergsbadet.

Jag var då ingen duktig simmare. Klarade ”Kandidaten” med minsta möjliga marginal. Stig tyckte jag hade en urusel benspark som han knappt kunde godkänna.

Vid ett simprov simmade jag rakt ner innan jag började simma efter bassängens botten som på det djupa delen  var 10 meter lång. Stig trodde det var något fel på mig och avbryter all verksamhet i bassängen. När jag kommer till den grunda avdelningen simmar jag upp mot ytan igen. Väl ovan vattenytan hör jag ett vrål från magister Gunnarby.

Hanson, vad fan håller du på med? Kom genast upp ur bassängen! Kan du aldrig göra något som är normalt?

Jag simmar tillbaka och går upp ur bassängen.

Jag har ingen lust att vara kvar här på badhuset. Jag går hem för dagen!”

 ”Du går ingen stans utan min tillåtelse. Gå upp och sätt dig på läktaren!”

Jag var förbannad på min magister som jag tyckte uppförde sig på ett otrevligt och obegripligt sätt. På väg till omklädningsrummet försöker han hindra mig från att lämna själva simhallen. Då händer det som inte får hända! Jag råkar stöta till  Gunnarby som faller i bassängen.

Jag avsåg aldrig att knuffa ner honom i bassängen. Jag kan ha kommit åt honom på något sätt så att ha föll i vattnet. Det blev stort JUBEL, men jag fortsatte bara ut till omklädningsrummet och lämnade omgående badhuset för att sedan inte komma tillbaka på flera år.

PS: Jag var under några år klasskamrat med Kristina Johnsson. Hon var under ett antal år en mycket duktig tävlingssimmare som vi klasskamrater var väldigt stolta över henne.

 

 

Publicerat av

22 reaktioner till “Skandal på badhuset i Hudiksvall! Elev knuffar ner lärare i bassängen!”

 1. Annkie Medin Du berättar bra, men jag tror faktiskt att du döljer sanningen här. Klart att du innerst inne ville ge Dirken en knuff rätt ner i bassängen.
  Ovanstående är Annlies kommentar på Hudiksidans Facebook!

  1. Annkie
   Du har säkert rätt med att jag innerst inne vill knuffa Dirken i bassöngen men vågade nog inte göra det jag ville. Nu blev det ju bra ändå och enligt min vän ”Capillo” så hade Stig Gunnarby ingen kommentar när han klev upp ur bassängen.
   Hör gärna av dig igen!
   Lennart

 2. Malin Johnsdotter-Zeltman en kär vän från Iggesund som jag hållit kontakt med genom åren.
  På Facebook kom denna fina text på fredagkvälen.
  Hej Löken,
  Nu när vinter säsongen är slut har jag läst dina bakspel historier och hela skol tiden kommer rusande fram. Kul med Bengt Gs foton. Oj vad alla röker jag med. Vi från Iggesund slapp ju morgonböenen också istället satt vi på järnvägsstatioenen och rökte Det var väl tokigt!! Man var nog ett riktigt barn av sin tid. Kicki Jonsson har jag träffat gm goda vänner för ett par år sen och hon ser minsann ut precis som när hon var storsimmaren i Hudik, Jag kan hålla med om att morgonbönen var helt bortkastad på oss och att det religiösa innehållet inte skulle vara med men idag gillar jag allt att samla tankarna, ta några djupa andetag och bli lite mer i nuet. Jag vill hoppas att det var avsikten som vi aldrig begrepAllt gott från ett snörikt Vail men värmen har börjat lite lite grann. Kram Malin

  1. Malin, jag har läst dina fina inlägg med jämna mellanrum på Hudiksvallssidans Facebook.
   Hoppas du återkommer mera nu när din vintersäsong närmar sig slut i Vail.
   Lennart

 3. Håkan Bengter skriver så här på Facebook Kämpade också med ”Kandidaten” medan andra duktiga kamrater i bassängen tog ”Magistern”.

  1. Håkan, när jag ser efter vad som måste göras för att få Kandidaten godkänd, så är jag mycket stolt och överraskad att jag lyckades slutföra alla momenten.
   Lennart

 4. Lars Wiberg skrev så här på Facebook. Jag hade aldrig Dirken som gympalärare, bara namnet fick rysningar efter alla historier jag hört då.
  Men jag lärde mig själv att simma på badet. Nog om det.
  Det konstiga i din blogg och om Hudik i allt, är att de är ingen eller väldigt få som är motsägande. Någon säger att de var väl inte så farligt osv.
  Min erfarenhet är att när man väl lagt sig ner så slog dom inte en liggandes. (Lärarna)
  Själv slogs jag mycket: Mest därför att barnen retade min bror och jag fick försvara honom.
  Hudik var väldigt konservativt på min tid som brukssamhälle och gränserna var satta! Är dom det idag? Kanske?
  Jag känner igen mig i mångt och mycket i det du skriver och önskar en mer dialog i Bloggen från andra men det kanske kostar…
  Vad hör du på stan?

 5. Lars, ingen blir gladare än jag om min blogg blir mer och mer två vägs! Det är därför jag för över era kommentarer till själva bloggen.
  Lennart

 6. Detta skrev Leif Wilehag på FB som en kommentar till vad Lars Wiberg skrev.
  Leif Wilehag Hudik har alltid varit präglat av stor småborgerlighet! Det är mina erfarenheter. De boende där och deras barn har alltid velat vara ”fiiinare” än vad de i själva verket var…borgerlighetskomplex, med andra ord. Så var det inte i lilla brukssamhället Forsa där jag växte upp, men å andra sidan var jantelagen så jävla stark där att hälften hade varit nog!!!

 7. Leif jag hoppas att jag längre fram skall komma med inlägg som visar mitt försök att protestera mot det jag inte tyckte var rätt på Läroverket.

  Jag skall ta upp småborgerligheten med min ungdomsvän Thomas Julin som ju varit Forsabo ganska länge. Seth-Ivan Julin som varit Hudiksvall trogen när han varit både vanlig polis och närpolis har säkert mycket att komma med.
  Lennart

 8. Min beundran för ett modigt tilltag. Äntligen är storyn konfirmerad efter alla år . Härlig blogg för övrigt, stort tack!

  1. Christer
   Det är tack vare dig som den redan nu kommer med på bloggen. För att vara säker på att det var som du skrev sökte jag upp min vän Jan-Gunnar ”Capillo” Jonsson och berättade om din kommentar på bloggen.
   ”Knuffade jag verkligen ner Stig Gunnarby i bassängen?” var min fråga till honom.
   ”Ja det gjorde du!” var hans klockrena svar.
   Då var det bara att sätta sig ner och redogöra för min minnesbild.
   Har du flera historier om mig?
   HÄlsningar
   Lennart ”Löken” Hanson

 9. Så här skrev Håkan Bengter på Hudiksidans Facebook.
  Det som var bra med gymnastiken och idrotten på skolan i Hudiksvall var att vi hade regelbundet tillgång till både idrottshallen och badhuset. Inte bara gymnastiken vid läroverket med dom lite sunkiga omklädningsrummen.
  Mycket handboll blev det, men där var jag för vek. En tuff sport.

  1. Håkan
   Jag håller med dig helt. Viktigt var också att det var så nära till badet och sporthallen. Med cykel var vi där på några minuter.
   Tänker ofta på om det var dubbeltimme eller om vi klarade det på bara 45 minuter?
   Det kommer mer minnen från ”SPEL OCH LEK” längre fram.
   Lennart

 10. Jag är född 1948, sex år yngre än du.Vi var den första årskullen som tvingades att gå nio år i grundskolan. Vi blev infösta från trygga miljöer, i mitt fall från mo skola. Vi ” bönder ” tyckte ju att läroverket med al la stränga lärare ,var en skräckvärld i början, men vi vande oss ganska snabbt. Du må tro att vi ”smågrabbar” på avstånd snappade upp vad Löken hade gjort, en slags idoldyrkan som kanske så här i efterhand kan vara svår att förstå. Om jag idag frågar mina kompisar om dom kommer ihåg Löken Hansson? ja du kan säkert gissa vad dom svarar. Du frågar om jag har någon mer historia om dej? Möjligen den som vi hörde , jag tror det var från en biologilektion,du hängde dej ut från fönstret på andra eller tredj våningen och skrek till lärarinnan, får jag inte godkänt på skrivningen så släpper jag taget!!!). Hälsar Christer Larsson, för övrigt kusin med din gamle kompis Lars Flöjt.

  1. Christer
   Det är trevligt att läsa det du skriver om din flytt från den trygga tillvaron på Mo skolan till den till en början främmande miljön på Läroverket.
   Jag förstår att det nu känns underligt att du satte så stor betydelse till ”Löken” Hanson.
   Jag blir själv förvånad när jag hör olika versioner av händelsen när jag hängde ut genom fönstret på Läroverket.
   Jag kände på mig att du skulle ta upp den när jag bad om ytterligare historier.
   När jag fyllde 70 år bad jag mina vänner komma med minnesbilder i stället för ett intetsägande grattis. Jag fick över 100 minnen och bland dessa Lars Ragnar Forsbergs version av historien när jag hänger utanför ett fönster på Läroverket.
   Janne Olsson (RYON) bad mig för ett antal år sedan komma hem och berätta min version. Jag fick stå på scen på Saga Bio inför en välbesatt salong.
   Jag kommer senare att berätta om detta och hur jag minns händelsen.
   Hör gärna av dig mer
   Lennart

 11. Hej igen! Sitter och funderar vad det var som gjorde dina hyss så omtalade och uppskattade bland oss ”småttingar”under skoltiden. Naturligtvis var den största orsaken till vår beundran, att någon vågade sätta sig upp mot överheten. På den tiden var man nästan uppfostrad i fruktan för lärare och myndighetspersoner. Jag förmodar att det för oss hade varit enklare att bränna oss själva i bensin än att knuffa dirken i vattnet, resultatet hade.nog blivit detsamma. Väntar med spänning på fler hyss framledes. Hälsningar Christer.

  1. Christer
   Trevligt med dina funderingar kring det du kallar hyss som ni beundrade.
   Jag tror att jag alltid har försök att sätta focus på orättvisor. Det som jag gjorde var mitt sätt att protestera.
   Jag gillar inte när de starka försöker sätta sig på oss som är lite svagare.
   Jag låvar att det kommer mera av ”spektakulära” protester.
   Får se om jag kan hålla tempot med tre inlägg i veckan ett tag till.
   Era kommentarer betyder mycket
   Lennart

 12. Dirken, alltså Stig Gunnarby hade ett inte i alla lägen tillfredsställande och i sig inte ett godtagbart uppförande och humör. Vi elever på gymnastik-timmarna, delades alltid upp i de som var bra och de som inte var bra. I badhuset kritiserats ofta de som var lite överviktiga, som kokosbollsätande fetisar. Dirken fru Barbro var dock vänligare.

  1. Lars något överraskande kommer det en kommentar till ett inlägg från slutet av april. Jag ser i rapporter som kommer till mig att man läser gamla inlägg som finns i mitt arkiv.
   Trevligt att du ger dig tid att kommentera inlägget. Vår gymnastiklärare ”Dirken” var en värdeladdad person. Jag valde att ”hoppa” av gymnastiken i gymnasiet.
   Skriv gärna kommentarer till andra inlägg du ger dig tid att läsa.
   Bästa hälsningar
   ’Lennart

 13. Lennart ! Kom in på din FB via min simmarkompis Göran Åhs. Lite sen kommentar kanske.
  Dirken hade goda intentioner att alla skulle lära sig simma. Dock var genomförandet kanske inte det bästa.
  Ett hyss som alltid kommer på tal när ditt namn kommer upp är följande:
  Dirken var ju en bandyfreak och det skulle spelas bandy varje lektion på vintern. Uppskattades inte av alla elever, som var dåliga skridskoåkare eller inte gillade kyla , och vissa försökte komma undan. En kille, låt oss kalla honom Calle, hade anmält ont i halsen och fanns inne i gymnastiksalen. Dirken hade ”talat honom till rätta” och kom ut till oss som stod uppställda på ett led på bandyplanen och sa ” nu kan ni gå in och kolla tuffingen Calle” . Grabben grinade förmodligen efter uppläxningen. Lennart tar ett steg fram ur ledet och säger med hög röst ”Direktörn ! Hansson anhåller om att få gå in och besiktiga liket”

  Stig och Barbro Gunnarby ligger förresten begravda på Idenors kyrkogård, där jag brukar stanna till då jag besöker mina farföräldrars grav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *