Valborg på Köpmanberget en av många fester varje år.

 

Till höger på bilden sluttade det kraftigt neråt mot mitt barndomshem Hansons Handelsträdgård.

Baksidan på Parkhyddan såg jag från mitt fönster.

Jag har inga speciella minnen från Valborg. Jag är ganska säker på att Valborg firades några gånger på Köpmanberget. Kanske är det någon annan större fest jag kommer ihåg för det var stora fester där flera gånger om året.

Hansons Handelsträdgård, där jag bodde med min farmor och farfar, låg nedanför Parkhyddans servering. Det var en brant backe upp till festplatsens stora dansbana med sitt välvda tak och stora dansgolv med en stor scen för orkestern.

En väl upptrampad stig startade bakom vårt garage där firmans mindre blombussar var parkerade. Den vägen gick jag alltid upp oavsett om det var fri entré eller inte. Det var inte så många som kände till stigen men jag tog ofta med mig mina bästa kompisar den vägen.

Det var alltid mycket folk vid de stora högtiderna. Vid dessa tillfällen delade Strand och HIF på arrangemanget.

Min far A-E Hanson var under en tid ordförande i HIF och nu stod ha i kupolen och sålde lotter. Bakom honom var alla vinster som stadens handlare skänkt. Högsta vinsten var ofta en fin cykel som hängde ner från taket på kupolen.

Farmor Elin skickade alltid med extra pengar att köpa lotter för och min far ropade när han fick syn på mig. ”Fick du pengar av farmor till lotter? Köp här i min tombola där finns de bästa vinsterna!”

Det var trevligt att se min far i en annan roll än den i trädgården. Han såg ut att trivas med sin roll som lotteriförsäljare. Jag hörde hur han ropade till den han kände igen, att de absolut måste köpa en lott innan de gick hem.

Det var spännande att ha en festplats så nära sitt hem Det var mycket folk i rörelse. Extra spännande var det att stå vid räcket och kolla in alla dansande par. Hälsingarna är kända för att var duktiga dansare och därför brukade vi sätta betyg på de bästa paren.

Kören sjöng in våren i sångarkupolen. Jag har en vag minnesbild av att själva brasan låg något nedanför där minigolfbanan ligger idag. Lika vag är minnesbilden av att fyrverkeriet kom från en pråm som låg utanför Kastellholmen.

Efter fyrverkeriet var det dags att gå hem. Jag tog stigen och mina kamrater stora backen ner mot syfabriken Norrlandia.

Många kvällar har jag somnat till dansmusiken som hördes så väl ner till mig uppifrån dansbanan.

 

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Valborg på Köpmanberget en av många fester varje år.”

 1. Jovisst var det bål på Köpmannerget och sång i sångarkapellet. Jag och de andra smågrabbarna var där på morgonen efter och letade efter smällare som inte hade smällt. Det var ju ett jäkla smällande på Valborg
  , vilket det inte är här i Skåne. Som tur är.
  Men brasor tänds och i kväll sjunger jag in våren i Grevlunda manskör, bl a på torget i Ystad.
  Apropå Köpmanberget, redaktör Göte Rosell på Hudiksvallstidningen var duktig på att hitta på fyndiga rubriker. När en berusad man en gång ramlade utför Köpmanberget blev rubriken: STUPFULL STUPFÖLL.

  Trevlig Valborg!

  1. Olof
   Trevligt med en kommentar från dig. Härligt att du bekräftar att det var bål uppe på Köpmanberget. Då och då blir jag lite osäker på om jag kommer ihåg rätt. Själv har jag aldrig gillat det där med smällare.Första gången jag köpte några raketer var när min son Nådde ville att han skulle få prova på. Vi hyrde vi den tidpunkten ett hus av en bonde med djur.Vi fick gå till en samdgrop i närheten för att inte skrämma djuren.
   Han fick prova på de mindre smällarna och jag sköt ivåg två små raketer.
   Hoppas du får en bra helg.
   Hör av dig mer både privat och på bloggen.
   Lennart

 2. Härliga berättelser du förser oss med. Jag ger mig själv lite tid, för att tänka efter. Vad minns jag? Bodde nära Köpmanberget jag också, på Lantmätaregatan och vi promenerade ut på Bergsvägen, förbi Norrlandia och sen branta backen upp till berget. Den vägen har man gått många gånger till olika festligheter där uppe. Av Valborgsfirandet minns jag inte mycket, mer än att vi flickor alltid hade våra nya vår/sommarkappor på oss, oavsett väder. Frös gjorde vi, men nya kläder ska ju visas upp, det var tradition det också. Smällare avskydde jag redan då, det var killkompisarna som under några dagar var som besatta och något fyrverkeri kan jag inte alls komma ihåg, det har jag nog saligen förträngt. Jag har förstås sett många kasor senare i livet tillsammans med barnen, men idag stannar jag helst hemma, plockar fram bordsflaggan och kollar på TV. Hoppas du har en trevlig Valborg Lennart!

  1. Ulla
   Det är alltid lika trevligt att läsa dina kommentarer! Du skriver så bra och har alltid något att berätta.De känns som att få en ny brevvän.I går gav jag mig tid att leta på bilder sockensidan för Hudiksvall. Där hittade jag kupolbilden som inte fanns med från början i inlägget. En fråga till dig!
   Det fanns en väg från Norrlandia över till Bergsjövägen innan HIAB lade beslag på all mark. I hörnet Bergsjä vägen och backen upp på andra sidan låg en en mjölkaffär. Kommer du ihåg den?
   Vi hörs mer snart hoppas jag!
   Lennart

   1. Lennart
    Perioden före HIAB:s utbredning minns jag, men tyvärr inte mjölkaffären. Men det var säkert genom det området vi genade, en annan Ulla (Åkesson) och jag, när vi stal!! (enl. våra föräldrar) uttjänta lökar från Hansons trädgård. Nu kan vi väl kalla det för möjlig tidig återvinning, eller hur. Tror jag berättat om det förut.
    Alla affärer längs Djupegatan tror jag mig minnas bra. T.ex. fiskaffären (mittemot nuv. ICA) 3 st. speceriaffärer, Konsum, Karlssons, Tingelöfs och slaktare Pettersson. Otroligt, eller hur? Kiosk, klädesaffär, Enströms pappershandel, damfrisering och skomakare. Tänka sig, på lilla Öster. Det här minns du säkert ännu bättre än jag gör, men tyvärr minns jag inte mjölkaffären. Minns du att på Karlssons handlade vi över disk!! Blogga mera, så bra för mitt minne.
    I morgon åker jag till Sthlm, ska bl.a. träffa en gemensam fb-vän, Wivianne Svedberg, (nyhetsmorgon och P4 Premiär, just nu) men jag fortsätter att kolla fb och bloggen. Ha det bra.
    Ulla Svanberg

    1. Ulla
     Tack igen för att du så snabbt kommer med dina svar eller kommentarer.
     Jag skall kolla med en person till. Känns som om jag har fel.
     Trevligt att du räknar upp alla affärer som en gång funnit på Öster.
     Skall kolla i mina sparade NU & DÅ om Larsas haft med något om dessa affärer.
     Spännande att du också känner Wivianne! Hon var en av mina favoriter på Radio Stockholm.
     Jag blev så glad när hon fick komma till TV4 efter tiden på SR.Hun har alltid varit en allsidig kraft på radion.
     Hälsa så gott
     Lennart

 3. Som barn var man alltid med sista april när sångarförbundet sjöng vårsångerna utanför stadshotellet. Sedan tror jag dom fortsatte upp till Köpmanberget, men dit brukade jag inte få följa med.
  I kväll har jag också sjungit in våren, med en blandad kör. Vi sjöng förstås ”Längtan till landet” eller ”Vintern rasat ut” och ”Nu grönskar det i dalens famn” med melodi av Bach. Har jag gjort nästan varje Valborg sedan början av 70-talet, vid Stjärnholm, mellan Nyköping och Oxelösund.
  Tillbehör majbrasa och varm korv etc. Inte en enda smällare hördes.

  1. Håkan
   Tack för att du ger dig tid att skriva en kommentar. Det håller på att växa fram en liten grupp som jag får försöka samla vid ett senare tillfälle hemma i Hudiksvall.
   Lisbeth och jag gick ner en stund till nåot som heter Gustavs Udde här vid Vallentunasjön. Barnen från mellanstadieskolan Lovisedal kom i fackeltåg och såg till att brasan kom igång.Det var rekordmycke folk och vi träffade bå nuvarande granner i området och familjer som flyttat. Det var lite kyligt men vid elden var det varmt och skönt.
   Hör av dig snart igen.
   Lenart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *