Första Maj demonstration och Minigolfbanan på Öster öppnas

Jag tyckte det var mäktigt och pampigt när demonstrationståget startade. En orkester längs fram och alla röd fanor bakom

 Första Maj var under 1950 talet fortfarande en viktig dag för arbetarrörelsen i Hudiksvall. Jag cyklade ner till Möljen och Busstationen  varifrån demonstrationstågen brukade utgå.

När jag skriver detta stannar jag upp och ställer mig följande fråga. Var jag på något sätt politiskt medveten eller hade jag något politiskt intresse? Svaret blir ett NEJ!

Det talades inte mycket politik hemma. Landsfadern Tage Erlander kände ju alla till.  Bertil Ohlin och Jarl Hjalmarsson var ytterligare två viktiga personer men så mångd fler politiker kände jag inte till. Några lokala politiker kände jag absolut inte till.

Varje gång jag idag ser ett äldre kort från en demonstration klingar Hans Alfredsson ord i en Lindemansketch.

Sist i tåget såg man Ohlin och Heckscher komma smygande. De var ute för att stjäla idéer.”

”Gänget” brukade följa med tåget från starten på baksidan av Stadshotellet och om det var vackert väder följde vi med till Salutorget där det skulle hållas tal. Sedan fick det vara nog. Nu var det inte roligt längre utan nu var det dags att cykla till Minigolfbanan nedanför Östra Skolan

Bilden från Minigolfbanan vid Östa skolan är inte av bra kvalité men det är den enda jag hittade på nätet.

Banan brukade öppna vid den här tidpunkten på året. Det var alltid lika spännande att se om Farbror Berg, den duktiga ägaren av anläggningen, hade byggt några nya hinder under vintern.

Jag kommer ihåg ett år när han hade byggt ett hider, där golfbollen måste ha exakt fart så att bollens vikt tyngde ner en våg som gjorde att bollen rullade vidare mot golfhålet. Bollen kom tillbaka om man slog för hårt eller för löst. Det var många rundor där det blev en ”åtta” på det hålet.

Jag gillade att spela minigolf. Det var spännande att jaga sitt eget resultat och tävla med sig själv. Extra trevligt var det när vi var två eller flera som spelade samma parti och förde protokoll. Vi brukade tävla om biljetten för 10 biljetter berättigade till en fri runda.

Själva banan utan hinder var gjord av kolstybb och fodrade samma skötsel som en tennisbana. Banan höll mycket god kvalité och därför var ofta mycket folk som ville spela. En gång i veckan var det tävling som ordnades av minigolfklubben.

 

 

 

Publicerat av

7 reaktioner till “Första Maj demonstration och Minigolfbanan på Öster öppnas”

 1. Vem glömmer inte när Hudiksvalls Manskör hade konsert på trappan utanför Stadshotellet. Jag tror att Ulf Nordenström var dirigent och ett trettiotal sångare med Folke Hallgren som höll talet till våren. Stadens medborgare stod andäktigt och lyssnade, de flesta uppklädda i vårens nya stass. Några buspojkar, ingen nämnd och ingen glömd firade av en Kinesisk matta med ettöres smällare sammanfogade i en klassisk matta eller ett häxtjut till allas förfäran.
  Det var femti- sextitalet, saligt i åminnelse.

  1. Anders Det är många tankar som kommer när jag läser din kommentar. Trots att min far under många år bodde i Centrumhuset var jag sällan och lyssnade på Hudiksvalls Manskör. När du nämner Ulf Nordenström tänker jag på honom som min musiklärare och alla trapporna upp till musiksalen på Läroverket. Tänker också på att jag genom åren mycket sällan köpt smällare och raketer. Alla andra har ju köpt så det räcker och blir över. Det gäller fortfarande och bara en gång gav jag mig och inhandlade några smällare typ mindre till min son Nådde.
   Det är härligt att minnas vår ungdomstid och nu kunna byta minnen på detta bekväma sätt via eposten. Vem hade kunnat tro detta när vi ibörjan på femtitalet hade telefoner där man lyfte på luren och begärde önskat nummer av en telefonist.
   Hälsningar
   Lennart

 2. Kul blogg! Till läroverket (Högre allmänna, minsann) kom jag som en kusin från landet och mötte en helt annan värld. I denna värld ingick du, Löken.
  Dessvärre ingick också Dirken. Om honom skulle jag kunna säga mycket, men en av mina principer är att aldrig tala illa om folk som inte kan försvara sig. Dock har frestelsen att bryta mot den principen aldrig varit större.

  1. Lennart
   Jag har i olika omgångar försökt få tag på dig. En gång trodde jag att jag var nära, då jag läste om en Lennart Hill i HT. Jag sände ett SMS och bad honom omgående höra av sig till mig. Det var tyvärr fel Lennart Hill.
   Nu har jag via bloggen fått kontakt med dig igen. Det var längde sedan något gjorde mig så glad, som när din kommentar dök upp på sidan.
   Jag hör av mig till din epost-adress. Vi har jätte mycket att tala om. När det börjar närma sig tiden för vår studentexamen vill jag rådgöra med dig vad som är lämplig att skriva. Vi får väl försöka samla ”Dödspatrullen” ännu en gång. Karl-Erik Eriksson finns i Uppsala, men Peter Bill vet jag inget om.
   Vi hörs mer
   LÖKEN

   1. Jättemycket att tala om…? Ännu mer än så.
    Vi hörs.
    Kolla gärna min blogg, Hillshillton. Googla så dyker den säkert upp.

 3. Hej Lennart!
  Roligt att du tar upp det här med minigolfbanan på Öster. Jag tror ingen gjort det förut, eller så har jag missat det helt. Jag minns den mycket väl, mest pga att jag var sååå dålig på det, men tyckte att det var roligt att spela. Nedanför banan låg en liten kiosk, på tryggt avstånd hemifrån och där köpte jag och en kompis våra första lösa cigarretter, Ritz. Starka, utan filter. Det var otroligt spännande och tyvärr har jag behållit den dåliga vanan. Minigolfkarriären blev kort. Senare i livet, för ca 5-6 åt sen, ville min särbo att jag skulle börja med ”riktiga” golfen, han ville ha sällskap. Utrustning köptes och jag övade flitigt, men upptäckte snart att mitt temperament inte passade för sporten, så jag slutade ganska snart. Snöpligt, eller hur? Jag ska nog ägna mig åt promenader och plocka svamp – det är jag rätt bra på.
  Ha det gott
  Ulla

  1. Ulla ytterligare en fin och innehållsrik kommentar från dig.
   Trevligt med dina minnen från golfbanan och kiosken.
   Min hustru Lisbeth och du har nog samma inställning till ”riktig” golf.
   Jag har varit klubbchef på Lindö Golfklubb i över 20 år och hon spelare fortfarande inte golf.
   Kram
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *