Marknadsminnen 2. ( Kålsoppa, Blåst på fribiljetter, Lagade luftgevär betalas med hund, Barnförbjuden Show med Leena Skoog )

Bild från Marknaden på Kotorget då denna typ av Show fortfarande var tillåten.
Thoni Mickelsson har givit mig tillsånd att använda bilden.

 En härlig färgbild från Marknaden på Kotorget, som jag fick från Carl Berlin, satte igång minnets karusell bland er som följer bloggen

 Jag har valt ut några av era härliga minnen

Kålsoppan

Flera skriver om tälten där det serverades kålsoppa. Så här skrev Ulla Svanberg

Kålsoppa till marknan, tradition, lagat det, ätit det, så länge jag minns, även när jag inte bodde i Hudik. Jag gör storkok, värmer eftersom tillsammans med skivor av frukostkorv, till det hårt bröd o. stark ost, typ Västerbotten.

Eva Linnea Widenius tog paus i tältet där det serverades kålsoppa.

Min mor o moster huserade ett av dom små tälten på marknaden på Kotorget på 50 talet, skönt var det att gå dit en stund mellan arusellåkningen.

För Lars Wiberg blev det bara ett enda besök i tältet med kålsoppa.

 Det serverades kålsoppa i ett tält med bänkar och jag och min farsa knegade in där för en tallrik. En och annan plunta kom fram
Det var det värsta jag varit med om. Sen dess äter jag inte kålsoppa eller kålpudding. Bara tanken får mig att må illa!

Utlånad cykel gav inga fribiljetter

Lars Wiberg lånade ut sin cykel och blev lovad  fribiljetter

 Som grabb lånade jag ut min lilla cykel till en kille som jobbade på cirkusen för han skulle ner till bolaget. Som tack sa han att jag skulle få åka gratis! Tror ni det? Näääeee. Han kom inte ihåg vad han lovade men jag fick min cykel i alla fall.

Ännu ett häligt marknadsminne från Lars Wiberg som gav familjen en hund.

Arvode för lagade luftgevär blev en hund

Farsan var en duktig mekaniker som lagade luftgevären till ett gäng zigenare som var med marknaden. Dom var skyldiga pappa pengar för reparationer på luftgevären han lagade och som betalning fick vi en Collievalp istället som vi hade som små. Pappa var väl inte helt nöjd men vi var lyckliga.

Barnförbjuden Show

Benny Wahlberg lyckades smita in på barnförbjuden show.

 Jag var inte ens tonåring på 60-talet, så mina minnen handlar mest om stinkbomber och nyspulver etc, men en sak som jag minns är att jag såg törva på Leena Skoog. Hur jag kom in på föreställningen vet jag inte, men på nåt sätt lyckades jag ta mig in.

Popbandet Trappers minns jag också, kan ha varit -67 ?? Härliga tider och minnen.

Leif Wilehag hjälper Benny Wahlberg med minnen kring Lena Skoog och Trappers

Leena Skoog var nog 1973 eller så, Benny. Jag såg ingen kroppsdel på henne men jag vet att hon var där och uppträdde. Hon var exboxaren Bosse Högbergs flickvän då, har jag bestämt för mej.

Trappers minns jag att du o jag stod och såg, 66 eller 67, de uppträdde på scenen utanför varitén i pausen mellan showerna. De var från Umeå.

 

 

 

 

 

Publicerat av

6 reaktioner till “Marknadsminnen 2. ( Kålsoppa, Blåst på fribiljetter, Lagade luftgevär betalas med hund, Barnförbjuden Show med Leena Skoog )”

 1. Oavsett vad man kan tycka om bildens innehåll så är det i alla fall såhär jag minns marknaden… på Kotorget, det var rörigt och trångt, jag minns doften av stinkbomber, popcorn, sockervadd blandat med en hel massa annat… vad mera är att om vintern spolades det is på Kotorget med rink och vi ungar gick dit och spelade efter skolan och på helgerna… vi gjorde ”cykelbanor” och cyklade ikapp om sommaren och fräste runt på moppen då man blev gammal nog för det… finns det sådana ställen idag tro? Kotorget är i alla fall nostalgi för mig, liksom så mycket annat i Hudik
  Detta skrev Thomas Egeklint på Facebook!

 2. Thomas du har på ett träffsäkert sätt prickat in allt som kunde ske på Kotorget.
  Jag kommer säkert att komma tillbaka till Kotorget i min blogg. Tänkte berätta om några olika Cirkusbesök!
  Hälsningar
  Lennart

 3. Tack för det omdömet, jag missade dock att det som du skriver, då och då även kom Cirkus på besök, också en av årets höjdpunkter knuten till Kotorget! Men var det inte så att just Kotorget ofta användes till sådant som krävde lite plats då och då? Området omkring var ju även tillhåll för oss ungar minns jag, gamla låga hus och lite bakgårdar och sådant där man kunde busa runt och leva loppan! Bara ett lite sidospår, gillar din blogg och älskar det Hudik jag minns från barnsben, är nog dags för ett besök snart igen!

  1. Thomas
   Det fanns två trevångshus vid Kotorget med gemensam går mellan de gula husen. I ett av husen bodde min far något år med min syster Mona och bror Tommy. I huset fanns också min klasskamrat,vän och sportkompis Olle Nyberg. I det andra huset bodde min klasskamrater Lasse Broman och Elisbeth Sunesdotter.
   Återkom gärna med fler kommentarer!
   Hälsningar
   Lennart

    1. Härligt, nu ser jag till att vi blir vänner även på Facebook!
     Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *