Sommarjobb på Hudiksvalls Bryggeri. Mitt första "riktiga" jobb.

Här på Hudiksvalls Bryggeri fick jag mitt första RIKTIGA Sommarjobb 1957

 Uppväxt i en Handelsträdgård

 Under åren 1948 till 1968 bodde jag tillsammans med mina farföräldrar i Hansons Handelsträdgård i Djuped.

 I en handelsträdgård finns hur mycket jobb som helst, året runt. Blommor och växter behöver  ständig tillsyn vad gäller vatten och gödning och därför blir en trädgårdsmästare lika låst som en mjölkbonde.

 Min farmor Elin ville att jag skulle ”förskonas” jobbet i trädgården och därför behövde jag bara hjälpa till vid de större helgerna som jul, påsk och midsommar.

 Sommaren 1958 ville jag prova på ett ”yrke” som inte hade med trädgårdsskötsel att göra.

 

 

Så här såg INTE Arbetsförmedlingen loggo ut när jag gjorde mitt första och enda besök.

 

Arbetsförmedlingen säger först NEJ och sedan JA

Jag frågade min formor om hon trodde att min far skulle ta illa upp om jag sökte ett sommarjobb och inte hjälpte till hemma trädgården.

–Åk ner till Arbetsförmedlingen! Jag förklar för din far varför jag tror det är bra för dig att arbeta utanför vår trädgård, var farmors alltid lika kloka ord.

Jag cyklade ner till arbetsförmedlingen som då låg i Centrumhuset. När jag framförde min önskan om ett sommarjobb fick jag följande svar.

–Hansons, vi är till för dem, som inte själv har möjlighet att skafa sig något sommarjobb. Du har ju hur mycket jobb som helst i trädgården. Vi har ju härifrån redan placerat två ungdomar ute i Hansons Handelsträdgård.

Jag kände mig verkligen avspisad och cyklade hem igen för att få tröst av kära farmor Elin.

–Lennart de ringde från Arbetsförmedlingen. Du får chansen att prova på ett jobb på Hudiksvalls Byggeri. Du skall anmäla dig hos bryggarmästare ”Bobbas” Johansson redan idag om du vill ha jobbet.

Det var bara att vända om och cykla till bryggeriet där jag fick träffa ”Bobbas” som var min klasskamrat Ingrids far.

Bryggeriet provanställer mig direkt

–Bra att du kunde komma omgående. Det skall bli spännade att se hur länge du ORKAR med jobbet att ta emot bryggarbackarna när de kommer på bandet ner till kylrummet. Din båda företrädare orkade med två dagar var.

Vi börjar klockan 07.00 i morgon och det är bra om du är en kvart före då de första bryggarbilarna brukar komma för att fylla på sina bilar.

Bryggarbil med backarna som hade plats för 25 flaskor

 

 Jagg var på plats 06.45 och började köra fram backar till lastbryggan. Backarna var staplade på höjden med fem backar i varje trave. Det gällde att hålla tungan rätt i munnen när backarna kördes fram med hjälp av en specialbyggd kärra eller ”pirra” som alla sa.

 När alla bilarna fått påfyllning fortsatte arbetet inne i kylrummet där backarna från tappningen skulle ställas så det var lätt att hitta alla olika läsk- och ölsorter.

Det var ett tungt jobb på lagret, när backarna kom i en ständig ström på rullbandet. Efter ett tag höll jag jämna steg, men det var ändå skönt när det blev en paus när tappningen bytte sort.

När lagret var fyllt skickades jag upp på vinden för att sortera flaskor så att det blev  25 vita i en back och 25 mörka i en annan.

 Jag klarade av provet med att orka med jobbet där två ungdomar före mig givit upp efter två dagar.

 Jag jobbade i sex veckor och kommer fortfarande ihåg den första långsmala löneremsan där det stod hur många timmar jag arbetat och hur stor lönen var. Det var ju inget skatteavdrag för oss som bara jobbade under sommarlovet så det blev en bra slant, som jag satte in på min bankbok.

 

Så här såg ölbackarna ut som jag tog emot. På den tiden var det 25 öl eller läsk i varje träback.

 

Publicerat av

13 reaktioner till “Sommarjobb på Hudiksvalls Bryggeri. Mitt första "riktiga" jobb.”

 1. Tänk….vilket slit för en skolungdom. Idag är det annorlunda. Jag var 12 år första sommarjobbet. Jordgubbsplockning en hel sommar. Inte lika slitsamt som att lyfta dricksbackar.

  1. Monica, vilken härlig kommentar du kommer med. Jag tror inte jag hade så slitsamt. Jag utvecklade en teknik som gjorde arbetet enklare och mig starkare i armarna.
   En tanke som slår mig varje sommar och som gäller här i Vallentuna är att kommunen skapar ett antal jobb som ungdomarna kan söka till.
   Det känns konslat på något sätt.
   Kram från Lennart

 2. Gillar kanske inte att det bara blir ett inlägg, men hoppas att ni får en skön sommar! Kram
  Ulla Svanberg skriver detta på FB.

  1. Ulla, kanske det blir fler än ett inlägg i veckan! Kände att jag ville kunna ta det lite lugnare, men om det blir trist väder och skrivlusten kommer, så kanske det blir några fler.
   Kram
   Lennart

 3. Hej Lennart. Sommarjobb på ”drickabilen” var mycket eftertraktat-bra betalt och fri läsk-men krävde en hel del muskler. Sökte själv jobbet hos Fridhems Bryggeri med föll på musklerna!
  Så här skriver Anders J Dahlström på FB

  1. Anders, för mig var det verkligen slumpen som gjorde att jag fick jobbet på det som kom att bli Bockens Bryggerier. Det känndes så skönt att jag klarade av detta tunga jobb och fick starkare armar!

 4. Fin berättelse Lennart om ditt sommarjobb, bra erfarenhet. Mina sommarjobb blev på familjeföretaget.
  Detta skrev Håkan Bengter på FB.

  1. Håkan tack för din uppskattning!
   Jag är också tacksam att jag fick prova något som inte var på hemmaplan!

 5. Bryggeriet såg jag från vårt fönster på kyrkogatan kunde se in på alla flaskor som åkte runt på banden.Nu är allt rivet för moderna hus i stan.
  Detta skrev Åsa Landberg på FB

  1. Åsa, då såg du förmodligen flaskorna innan de kom ner till mig i kylrummet. Har du några minnen av bilarna som körde ut läsk och öl?
   Hälsningar
   Lennart

 6. Jag hittade just två bryggeriflaskor från Hudiksvalls Bryggeri, så kul! Googlade och din blogg kom upp.
  Min dotter sökte glasflaska och tyckte hon sett den hos oss;). Min far Ivar Nyman har sitt föräldrahem i Idenor.

  1. Gerd
   Jag har tagit tag i min blogg igen och såg för första gången din kommentar från 21/7 2019
   Ber om ursäkt för detta.
   Har du någon bild på bryggeriflaskorna?
   Hälsningar
   Lennart före detta bryggeriarbetare på Hudiksvalls Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *