Veckans samlade kommentarer. Ungdomar från Hudiksvall lärde sig simma vid Köpmanbergsbadet.

 

Badet från kanonerna vid Parkhyddan

 Nedan några som lärde sig simma vid Köpmanbergsbadet

Carl Berlin Ja här lärde jag mig simma 1947, jag tror att det var Stig Gunnarby som var simskolelärare. Bassängerna var stora och lilla och den i vänstra hörnet var trekanten. När tåget kom skulle man lägga något på spåret, oftast en kapsyl från en läskedryck eller en liten slant. Då blev dom tillplattade och tunna som papper. (enkla nöjen på den tiden)

Ulla Westin Ja, där lärde jag mig simma, kommer ihåg att simläraren hette Stig. Fick byta från lilla bassängen till den stora då vi klarat kursen.

Bo Engberg Där lärde jag ochså att simma. Det var kallt som fn. Dom tvingade i oss när det var 13 grader en gång

Lena Bodin Där lärde jag mej inte att simma för jag kom aldrig ner i det iskalla vattnet, jag satt för det mesta på land o titta på….

 Monica Flöjt, Vi från Sanna och Mo badade också i Hornån men för att lära oss simma skickade föräldrarna oss till Köpmanbergsbadet. Vi cyklade dit, ca 5-6 km och åldern …..7 – 9 år

 En som som tyckte det var för kallt för att delta i simskolan

 Lena Bodin Där lärde jag mej inte att simma för jag kom aldrig ner i det iskalla vattnet, jag satt för det mesta på land o titta på….

 Några minnen hur det såg ut runt badet,

Torsten Myrgren  Jag minns så väl banvallen och rälsen.

Eva Johansson Nån som kommer ihåg den branta trappan upp till serveringen?

En som var lite avensjuk!

Hans Lindblom Jösses vilka faciliteter stadsbarnen hade. På landsbygden var det ån som gällde. Servering? Knappast

 Tillägg om en drunkningsolycka på Köpmanberget 1951. Yngve Aronsson står för fakta.

Ser att den tragiska olyckan vid Köpmanbergsbadet ventileras i kommentarerna. Jag minns den som igår, gick i 3:4-an då den 6 september 1951. 12-årige Tore Hugg gick i 1:4-an.

En
Tidningsutklipp: Drunkningsolycka
 •  

Publicerat av

8 reaktioner till “Veckans samlade kommentarer. Ungdomar från Hudiksvall lärde sig simma vid Köpmanbergsbadet.”

 1. Så här skrev Torsten Myrgren på FB.
  Jag har bestämt för mej att det inträffade en tragisk drunkningsolycka vid Köpmanbergsbadet för mycket länge sedan. Om inte minnet sviker mej helt så var en i Hudiksvall välkänd idrottslärare (gymnastikdirektör hette det förr…) inblandad, vilket både för denne och för offrets familj säkerligen blev en tragedi livet ut.

  1. Torsten, jag har också hört om olyckan, men det var så mycket som verklade oklart. så med tiden föll det i glömska.
   Lennart

 2. Det kan hända närsom helst . Hans Johansson från Cleo och Fruktkällaren var där vid nya kajen och vittjade mjärdar när ett större fartyg passerade och vi var under kajen . svallvågorna slog snibben upp och spikarna sprutade ur trävirket . Fy tusan va rädd vi var då . Hasse var ej simkunnig.
  Thoni Mickelsson skrev detta på FB

  1. Thoni, du har alltid vådliga äventyr att berätta! Kul läsning varje gång.
   Lennart

 3. ..

  Carina Fd Henning Hambrunger Min barndoms badplats! Jag mins att det var en hylla mitt på berget där man kunde ligga och sola, dricka sin medhavda läsk och äta sin macka eller bulle.

  1. ..

   Carina Fd Henning Hambrunger Det fanns några avsatser, där vi vågade sätta oss och blicka ner mot badet.
   Hälsningar
   Lennart

 4. En sen kommentar Lennart. Bor på landet och är sällan ”uppkopplad”. Men vill minnas att jag gått min första simskola också vid Köpmanberget, osäker på hur gammal jag var. Annars var min simskola på Maln. Fanns simskolan där 1952, eller var badet redan stängt den sommaren?
  Minne från Håkan Bengter på FB

  1. Håkan, jag har dålig koll på dessa årtal då jag var ute på landet med familjen hela sommaren. Vi hade stuga på Lingarö (Skålbo).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *