En ny skräckupplevelse vid hopptornet! Denna gång på Malmbaden

Malmbaden med en sin långa härliga sandstrand,

 I förra inlägget berättade jag om min skräckupplevelse ute vid hopptornet vid Köpmanbergsbadet.

 Köpmanbergsbadet stängdes 1952 då vattnet ansågs hälsovådligt. Ett antal år senare flyttades hopptornen ut till Malnbaden.

 Malmbadet 10 minuters cylelväg från Centrum

 Jag badade inte så många gånger ute på Maln. Jag har ofta funderat varför det blev så för badet var verkligen förstklassigt.

Det finns gott om plats för att lägga ut sin filt i sanden bland ett antal dyningar. Serveringen har genom åren varit förstklassig.

 Varje gång jag besökte badet startade jag alltid med att gå hela stranden fram och åter för att se om det fanns någon som jag kände och som tyckte det var ok att jag slog mig ner en stund.

Malnbaden med hopptornet som tidigare fanns vid Köpmanbergsbadet.

 Ny skräckupplevelse

 När jag letade bilder från Malnbaden  fann jag ett vykort med hopptornet som tidigare stått vid Köpmanbergsbadet.

Blixtsnabbt är minnesbilden tillbaka till händelsen då jag trodde att min jag skulle drunkna tillsammans med min gode vän Åke.

Åke, som inte finns längre, var en vältränad idrottsman och duktig i ett antal idrotter. Under några år var han en framgångsrik boxare och bland kompisarna kallade vi honom ”BEN HÅRDE BEN”.

 Jag var medveten om att Åke var en dålig simmare, men tänkte inte så mycket på det när han började simma mot mig, som var på det djupa vattnet ute vid hopptornet. Väl framme vid mig  slutade han simma och i paniken tog tag i mig.

 Han sjönk som en sten och drog med sig mig som satt fast i hans grepp som i ett skruvstäd. Jag vet inte hur länge vi var under vattnet, men plötsligt släpper han greppet och jag kan ta mig upp till ytan igen. Även Åke tog upp till ytan på något sätt och viftar för full med båda armarna för att hålla sig flytande.

 ”Åke försök ta tag i mina ben, så skall jag försöka dra dig mot grundare vatten!”

 På något sätt lyckas vi ta som till grundare vatten Vi var båda så chockade att vi sa inget till varandra och talade aldrig med varandra om händelsen.

För ett antal år sedan läste jag i HT att Åke var död. Han hade fått canser och dött alldeles för tidigt.

För några månader sedan fanns nedanstående ungdomsbild på Åke på Facebook.

Min ungdomsvän och idrottskompis Åke!

 

 

Publicerat av

8 reaktioner till “En ny skräckupplevelse vid hopptornet! Denna gång på Malmbaden”

 1. Hej Lennart! Stark berättelse. Men du badar ändå, senare i livet? Är det så, beundrar jag dig verkligen. Jag går i till lite mer än knäna, skvätter lite för svalka och då helst bara utomlands i mycket grunt o. varmt vatten. Det accepteras helt av min stora badtokiga familj. Ungarna är som ”fiskar i vatten”, tack o. lov. Bad och TVÅNGmärkestagning i skolan var fruktansvärt. Men du har gett mig en härlig ”bild”, Gunnarby ”badar”, helt underbart! Kram på dig och skön ”badsommar”. Hör av mig på medd. Ulla

 2. Ulla, tack för ännu en fin kommentar från dig.
  Jag badar numera bara i Ljusnan vid Ordadens fina sandstrand. Det är såhärligt med ”rinande” varren. När jag simmar ute vid länsen ser jag alltid till att jag bottnar om något skulle gå galet.
  Numera har jag stor respekt för att det är ganska strömt ute vid länsen.
  Sommarkram
  Lennart

 3. Usch va hemskt. Blev själv nerdragen o kröp längs botten till grundare vatten…än i dag är jag rädd där jag vet jag inte når ner!!! Det va inte på Maln.
  Detta skriver anita Blomdahl på FB.

  1. Anita, du om någon förstår de hemska tankat som jag hann med där nere i djupet.
   Hälsningar
   Lennart

 4. tråkigt att hopptornen försvann. jag var med när det sista välte där.
  Micael Ljunfahk uttrycker denna uppfattning på FB.

  1. Micael, jag delar din uppfattning, men var en gång imponerad över att tornet kunde flyttas från Köpmanbergsbadet till Malmbaden.
   Hälsningar
   Lennart

 5. Jag minns ett tidigare hopptorn på Maln innan det som flyttades från Köpmanberget. Det var flytande och slet sig en gång och flöt långt bort. Tungt att bogsera tillbaka.

  1. Håkan, jag var väldigt lite ute på Maln. Jag har cyklat förbi många gånger. Startade hemma i Djuped, förbi Blombergs, Gräsmaln och sedan till Maln utan att stanna och bada. Efter Maln blev det ut till stugan i Skålbo.
   Hälsningar
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *