Elefanter på Hudiksvalls gator! Det är Cirkus i stan!

 

Brunnsgatan nu är elefanterna snart vid sin Cirkus på Kotorget.

 

Cirkusen kommer

 

En stor begivenhet varje år i Hudiksvall var när det kom en cirkus på besök. Det var oftast på våren när den spolade isen på Kotorget töat bort. Nu blev det ett jättetält där i stället.

 Jag minns inte mitt första besök på cirkus, men jag kommer väl ihåg, att så länge min farfar levde, var han noga med att vi skulle sitta på de bästa platserna som var i logerna invid manegen. Vid ett tillfälle hade ingen tid att följa med, så då satt jag ensam i en loge för sex personer.

 Jag minns, att jag tyckte det var häftigt att sitta så nära så att jag nästa kunde ta på hästarna som uppträde. Någon gång hände det att clownen skojade med oss som satt så nära och gjorde olika bus och tokigheter.

Här står jag med min lillebror ”PUTTE” och ser på när cirkustältet reses.

 Varje cirkus med självaktning hade med sig en djuruppsättning, som man kunde besöka under pausen. Lejon och tigrar var ju fortfarande tillåtna och enligt programmet skulle de senare uppträda. Jag minns att jag tyckte det var enormt att djurtämjaren kunde få de vilda djuren att utföra ett stort antal konster med tank på hur ilskna de verkade vara i sina burar.

Elefanter har ju alltid varit ett spännande djur och få komma så nära dessa jättar var en stor upplevelse. Även här var jag imponerad av domptören som inte behöver någon bur som skyddar publiken.

CIRKUS SCOTT

 Vissa år kom det två olika cirkusar och om de kom för tätt på fick man välja en av de båda förställningarna.

Ett år kom det en Supercirkus där det pågick verksamhet i tre maneger samtidig. Jag kommer ihåg att det var jättejobbigt att hinna med att se så mycket på en gång.

 Vattencirkus

 En annan cirkus som jag väl kommer ihåg är den som använde sig att mycket vatten i ett flertal nummer så att jag var rädd att de tömde hela Lillfjärden på vatten.

 

Elefanterna går själva till Kotorget

 Det som sitter bäst kvar i minnet är cirkusen som lät elefanterna själv ta sig från station till Domus och sedan Storgatan fram till Brunnsgtan som ledde ner till Kotorget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

20 reaktioner till “Elefanter på Hudiksvalls gator! Det är Cirkus i stan!”

 1. Han som hade hand om elefanterna hette Tony och jag fick hjälpa till att tvätta elefanterna . Jag sa att jag heter Thoni. Det var Cirkus Scoot! jag tror det var 1965.

  1. Thoni Mickelsson , du har verklig haft olika typer av arbeten genom livet. Härligt att ha di som kommenterat min blogg!
   Hälsningar
   Lennart.

 2. Detta skriver Jennie Mickelsson i sin dialog med Thoni Mickelsson på FB.
  Skoj att veta,jag reser själv med cirkus och har svärföräldrar som jobbat många år på Scott. Dom var lejon och Sjölejon domptörer.

  1. Jennie, spännande personer som finns på Hudiksvallssidan på FB.
   Är det en slump att ni båda heter har så snarlika efternamn?
   Hälsningar
   Lennart

 3. Thoni Mickelsson har mer att berätta på FB!
  Okej jag var nere där varje år men jag minns inte vad han hette mer än Tony men jag var jäkligt stolt när jag fick tvätta elefanten och jag reste även runt med Boris Bravins ormexpå
  Mats och Jeaneth Öhman jobbade där han var fakir och hon strippa jättesnälla människor

 4. Visst minns man cirkusens ankomst. Avlastning vid järnvägen, långa rader av skrangliga cirkusvagnar och alla djur. Jag minns även hur lurad man blev av att hjälpa till med allehanda sysslor med löfte om fribiljetter som man aldrig fick. Lärorikt men bittert.

  1. Anders, trevligt med en kommentar från dig igen.
   Jag var också med och hjälpte till och blev lurad på en fribiljett. Närjag gick hem och berättade detta för farfar blev han mer arg på mig än på den som lurat mig.
   ”Du vet ju att du får pengar till Cirkusen! Vad skall du då vara med och slita i onödan!” Det var farfars kommentar.
   Men jag säger som du, det var lärorikt!
   Hälsningar
   lennart

 5. Hej Lennart! Kul det här med cirkus. Kommer i håg en historia med en känd kille från Hudiksvall som var ganska snabb i käften. Det var så att han fick den stor äran att leda en elefant genom stan,då kommer det en liten parvel och ropar”kan jag få en elefant,kan jag få en elefant också” varvid den här snabbt svarar, nä det är omöjligt dom här är räknad dom! Hälsar Christer Larsson.

  1. Christer, vilken härlig historia! Jag har förstått att den Elefantpromenad som jag var med om inte var någon tillfälighet. Tydligen gjorde cirkusen så här för att få reklam och ge de stora djuren lite motion!
   Hälsningar
   lennart

 6. Kjell E Genbergs kommentar på FB
  I slutet av 40-talet och början av 50-talet fick elefanterna sällskap av mig – och många andra – från järnvägsstationen till Kotorget. Om cirkusfolket uppmärksammade en kunde man få en fribiljett.

 7. När det var cirkus på Kotorget hörde man diverse rytanden från de vilda djuren på natten när man skulle sova. Bodde på Nygatan ett kvarter ifrån.
  Håkan Bengter på FB

  1. Håkan det måste ha varit så nära man kan komma ett besök i Afrikas djungler.
   Hälsningar
   Lennart

 8. Juni i år var det också elefanter i Hudik, tyvärr ingen promenad i stan men fick se Köpmanbergets vy:)
  Jennie Mikaelsson på FB

  1. Jennie, undrar om de gick upp fram och tillbaka till Parkhyddans servering?
   Hälsningar
   Lennart

 9. Jo Lennart, det har hänt ett par gånger att elefanterna gått på Hudiks gator. De har även varit utanför dåvarande Domus på Storgatan, vid ett sådant tillfälle
  Monica Flöjt på FB

  1. Monica tack för din alltid fylliga information.
   i Vallentuna körde cirkusen för fort i en kurva mellan Vallentuna och Upplands Väsby så att djurvagnen välte. Elefanterna tog sig själva ut sina vagnar och började söka efter något ätbart.
   Jag tänker alltid på den händelsen när jag kör i den kurvan!
   Hälsningar
   Lennart

 10. Jag har minne av att en man vart av med både hatten och frukten som han bar på..stod en elefant precis bakom ryggen på honom..o snattade ..fniss..
  Kommentar på FB av Delixa Vestergren.

  1. Delixa, det har kommit så härliga minnesbilder från cirkusen som lät elefanterna själva ta sig till Kotorget.
   Din är verkligen kul. Jag kan se framför mig när elefanten snattade.
   Kram
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *