Kör blombussen utan busskort och går på Ullevi och ser fotboll. Sover för länge på rastplatsen i Örebro.

Med den här Blombussen hämtade jag krukväxter!

Bilden på blombussen är från Barnens Dag 1964

Jag fick börja köra firmans stora blombuss direkt efter det jag fått mitt körkort. Jag hade inget busskort men en underlig lag i trafikförordningen tillät att man körde ”eget” fordon och jag var ju delägare av Hansons Blommor.

Jag såg alltid till att jag hade någon kompis med mig på de långa resorna till Skåne och Danmark där jag hämtade krukväxter från olika handelsträdgårdar.

Nedanstående händelse är från en resa tillsammans med Anders Skoglund.

Mitt mail till Anders

Jag minns att du var med mig på en långtradarresa till Göteborg och att vi gjorde ett kort besök hos mormor. Därefter såg vi en fotbollsmatch på Ullevi, som låg nära mormors lägenhet, där vi parkerade blombussen.
Minns jag rätt och vad minns du av den resan.
 
 
Anders Skoglund vid ratten.

 Anders svar

Så här minns jag vår blomsterresa till Trädgårdshallen i Helsingborg som måste ha skett 1960 för du hade ett rykande färskt körkort som säkert inte gällde för tungt fordon men du körde ändå för att du stod som ägare av fordonet.
 
Resan söderut minns jag inte mycket av så den gick säkert bra efter E4:an men den stora grejen på hemresan var att vi skulle åka över Göteborg för att se på allsvensk fotboll.
 
Med en fullastad blomsterbuss startade vi mot Ullevi för att se kvällsmatchen en fredag, vi hade en tight tidtabell för vi måste vara i Hudik på lördag morgon.
 
Jag mins inte besöket hos mormor så det kan ha varit en annan resa men det kan också bero på att jag såg fram emot fotbollen.
 
Vi såg matchen och körde sedan norrut och om vi stannade var det bara några minuter för att handla eller kissa. Mitt i natten måste Hanson vila lite och eftersom tidtabellen tillät en paus svängde vi in på en parkering i Örebro… och somnade.
 
Fyra timmar senare såg vi yrvaket på varandra och började en tokkörning mot Hudik då vi glömde allt utom att komma hem. Naturligtvis skulle vi ha stannat och ringt att vi var försenade men du bara körde mil efter mil så fort det gick.
 
Vi fick ett varmt mottagande av Axel Edward när vi kom hem vid tolvtiden. Han hade nyss skickat hem arbetsstyrkan som skulle lossa bussen och som väntat sen åtta på morgonen. Vi fick själva klara av urlastningen med hjälp av en ilsken AE som säkert hade gått och varit orolig hela förmiddagen att det hade hänt oss något efter vägen.
 
Som alltid fanns farmor i bakgrunden för att gjuta olja på vågorna. Detta var mitt minne av resan… men det var länge sedan.
 

Publicerat av

10 reaktioner till “Kör blombussen utan busskort och går på Ullevi och ser fotboll. Sover för länge på rastplatsen i Örebro.”

 1. Hej Lennart och tack för senast – så roligt.
  Säg vad du inte hittat på. Jag kan känna din farmors oro i maggropen, när du inte kom hem förväntad tid, men det var ändå klokt av dig att sova några timmar. Bussen är jättehäftig – flower-power minsann, haha, men du överraskar ju hela tiden med nya roliga, galna upptåg. Ska kolla med Wivi jag, vad du hittade på vid sändningarna på radion. Jag är så smått på banan igen, så vi hörs!
  Kram Ulla

  1. Ulla dina kommentarer värmer alltid! Det som är roligt med detta inläggär ju den fina minnensbild som min vän Anders Skoglund ger.
   Kram
   Lennart

 2. jag säger som Ulla….känner farmors oro i maggropen……tänk om någonting hänt!!!
  Härliga berättelser som jag alltid läser. Ibland, som nu, kommenterar jag, ibland bara småler och ruskar jag på huvudet åt alla hyss och tokigheter.

  1. Monica, du har på en så fint sätt förmedlat dina känslor kring det jag skriver på bloggen.
   För mig blir dessa ord det bifall som ger styrka att fortsätta ännu ett tag och så länge härliga minnen och miljöer dyker upp.
   Kramar
   Lennart

 3. Jo jo Lennart! Eftersom jag har varit i åkerinäringen i hela mitt yrkesverksamma liv kan jag bara säga att er sträckkörning skulle leda till stora böter i dag, så påpassade som vi är med digitala färdskrivare för fart, körtider och vilotkder. Härlig historia från tiden när man kunde forcera körningen vid behov. Jag har för mej att någon av era bussar skulle vara Europas största när det begav sej!! Kan du något om det? Jag kommer också ihåg erat stora växthus i Masbo norr om Hudiksvall, bodde skälv i närheten när jag var liten. Hälsar Christer Larsson.

  1. Christer, tack för din kommentar och frågor. Jag skall leta reda på mina bilder av vår första långtradare. Den du ser på bilden är en ombyggnad av den förstas dragvagn.
   Det finns ett flygfoto av Masbo men det kortet är på avvägar men finns förhoppningsvis på HT som lånade det för en artikel ”Spåren finns kvar”.
   Vi hörs snart igen hoppas jag!
   Lennart

 4. Det vore kul med lite ”kött på benen” när det gäller jättebussen och Masbocity! hälsar Christer Larsson.

  1. Christer, det kommer ett inlägg om stor-bussen om några veckor. Jag måste kom hem till Vallentuna och leta reda på bilderna som visar hur fint det var i dragvagnen som var som en husbil.
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *