Byter till mig en gymnasieplats!

Efter Realexamen stängdes alla dörrar till att börja med!

 Jag blev inte antagen till någon linje på Gymnasiet!

Jag kommer inte ihåg hur lång tid det gick mellan Realexamen och beskedet om att jag inte blivit antagen till någon av de tre linjerna.

Jag minns inte hur man sökte och om jag själv rökte till alla de tre linjerna som fanns. Jag borde inte ha sökt till Latinlinjen och absolut inte till Reallinjen. Troligtvis sökte jag till den Allmänna Linjen där jag inte blev antagen.

Jag fick för mig att skolan inte ville ha mig som elev längre eller var mina betyg från Realexamen så dålig?

Sågen på Håstaholmen eller Handelsträdgården? 

Jag var 17 år och hade ingen aning om vad jag ville arbeta med.

Min farmor Elin, som jag alltid betraktat som min mor och där jag bott sedan jag var 2 år, ville att jag skulle göra något annat än att arbeta hemma i Hansons Handelsträdgård.

Kanske det fanns någon reservplats på Gymnasiet? 

Jag tog mod till mig och gick upp till Rektor Arne Elfving på Läroverket.

”Jag kommer för att fråga om det finns någon chans att få börja i Gymnasiet? Är alla tre linjerna fullbelagda? Finns det någon reservlista?”

”Tyvärr är alla linjerna fullbelagda och just nu finns ingen reservlisa.”

”Jag har hört att det finns en elev på Reallinjen, som begärt förflyttning till Sundsvall. Hans far som är läkare har fått en tjänst på Sjukhuset i Sundsvall. Skulle jag kunna ta hans plats?”

”Över min död kropp! Hanson har så dåliga betyg att det vore rena katastrofen att låta honom börja på Reallinjen.”

”Om jag hittar någon på Allmänna Linjen eller Latinlinjen som är beredd att byta till Reallinjen, skulle jag då få den lediga platsen som då uppstår?

”Jag är inte beredd att låta dig gå på den Allmänna Linjen, men om du lyckas få någon att gå från Latinlinjen, som är fyraårig, så är det OK. Det blir ju som en repetition av sista året i Realskolan.

Rektor Elfving, som var övertygad om att min uppgift att få någon att byta linje var helt omöjlig, log mot mig när jag tackade för att han tagits sig tid.

Lycka till med ”bytet” Hanson!

Anders Skoglund bytte linje och skapade en gymnasieplats åt mig

Vem var beredd att hux flux byta linje på Gymnasiet? 

Min bästa vän Anders Skoglund var den enda person som möjligen skulle kunna gå med på detta galna förslag.

Anders tyckte det var ett genialt förslag och att det inte spelade någon roll vilken linje han skulle börja på. Han kände sig skoltrött efter Realexamen.

Vad skulle Anders föräldrar säga vårt förslag? 

På kvällen träffade jag Anders föräldrar. De ställde sig positiva till förslaget efter att ha frågat Anders om han gjorde detta av egen vilja och inte för att enbart hjälpa mig in på gymnasiet.

Nytt möte med Rektor Elfving 

Dagen därpå gick Anders och jag upp på rektorsexpeditionen och förklarade att vi var överens. Anders till Reallinjen och jag till Latinlinjen.

Efter att Arne Elfving kontrollerat att Anders frivilligt gjorde bytet, meddelade han beslutet till sin sekreterare och bad henne justera klasslistorna.

Anders Skoglund hade hjälp mig till en gymnasieplats. Rätt eller fel? Det enda jag med säkerhet vet, är att jag själv hade gjort samma sak för Anders, om situationen hade varit den motsatta.

För mig blev det två år på Latinlinjen!

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Byter till mig en gymnasieplats!”

 1. Lennart Hill tycker händelsen passar som filmmanus.
  Vilken story!!! Borde bli film med titeln Eleven som klev in genom fönstret och blev synlig.

  1. Lennart om vi lägger till händelsen när jag hängde utanför fönstret i Geografisalen kan en lämplig titel vara:
   ELEVEN SOM KLEV IN I SALEN IGEN OCH BYTTE ÅT SIG EN PLATS.

 2. Så här skrev min vän på FB Matias Gehlin
  Underbar historia Lennart, det är riktiga vänner som gör så.

 3. Jag tycker storyn verkar otrolig, kanske inte vad gäller din kompis Anders och hans föräldrar som jag också kände. Jag tänker på rektorns agerande, som att det bara var att gå upp och snacka med honom för att bli antagen som elev på hans skola.
  Men du Lennart var ju speciell. Det gick ”visor” om dig också bland mina jämnåriga i realskolan, vi var tre/fyra år yngre.
  En sak till, på det lite suddiga klassfotot tycker jag se Anders blivande fru som en av dina klasskamrater. Är det som du säger missade hon ju att vara hans klasskamrat den gången. Jag mötte förresten Anders och Birgitta på marknan. Vi hann bara heja på varann, dom var där med barnbarn.

  1. Håkan ännu engång tack för att du tar dig tid att förmedla dina tankar på det jag skriver.
   När jag satte ord på denna händelse kom så många minnen.
   Jag genomförde en sista minuten försök att få börja på Gymnasiet och lyckades genomföra det.
   Håkan jag tänkte också på att Birgitta Hamrén/Skoglund faktiskt gick i min klass. Undrar om inte Anders och Birgitta var ett par redan då?
   Jag träffade Birgitta i samband med att studentgruppen firade 50 års jubileum.
   Hälsningar
   Lennart

 4. Kommentar från Anders:
  Även om Lennart beskriver det som om rektor Elving tog detta beslut så vet vi nog båda att det var vaktis Anders Eriksson som styrde och ställde i bakgrunden. Han var mycket engagerad inom idrotten och var fanbärare åt Hudiksvalls Idrottsförening då Glysisvallen invigdes 1939. Hans son Lars Bertil ”Labella” Eriksson var jämngammal med Lennart och mig och vi spelade handboll tillsammans i HIF:s juniorlag. Därför månade vaktis om oss och såg till så att alla fick plats på gymnasiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *