Nils-Erik Asklund en legendarisk lärare!

 

Nils-Erik Asklund en legendarisk lärare!

 I mitt inlägg L1:4 Rena katastrofen hade jag med en bild på min klassföreståndare Nils-Erik Asklund.

Jag hade hoppats att bilden skulle väcka flera minnen hos bloggens läsare och att det också skulle komma några kommentarer. Så blev tyvärr inte fallet.

När jag sätter mig för att skriva om Nils-Erik plingar det till i datorn. Det är min vän Anders J Dahlström som sänder en fantastiskt finstämd minnesbild av Nils-Erik.

Där finns mycket av det jag tänkt få fram om min härliga klassföreståndare i L1 och L2.

Hej igen Lennart !
Ja du – jag har också många minnen från lektioner med N-E Asklund. Denna egna, speciella och helt underbare språklärare med hur mycket som helst att berätta.

När han kommit ”upp i varv” var det knäpptyst i klassrummet och vi fick de mest otroliga berättelser om London och han introducerade cockney snacket på ett fantastiskt sätt – rena enmans showen !

Det här är ett av minnena

Vi hade just börjat i 1:5 på hösten 1958 och kom till Läroverket eller ”Peset” som det kallades fyllda av respekt och beundran. Det var dags för vår första lektion i engelska språket – lärare Asklund .

 Vi hade tagit plats vid bänkarna när han kom formligen inrusande i klassrummet som ett jehu. Utan att varken hälsa eller se på oss greppade han kritan och började skriva det engelska fonetiska alfabetet på tavlan!

Tänk dig hur vi som nyss fyllt 11 reagerade ! Totala grekiskan på tavlan och Asklund som dessutom började ljuda alla krumelurer !! Jag kan garantera dig att de följande lektionerna hörde man ”knappnålen” under hans lektioner ! Senare blev hans lektioner de som man riktigt längtade efter !

Efter en lunchrast , jag tror i 4:5 , kom rektor ner till klassrummet och berättade att han avlidit hastigt . Sorgen och saknaden blev chockartad för oss.

Nils-Erik Asklund var min klassföreståndare 1959-1961. Han hade stor del att jag orkade med två år på Latinlinjen. När han allt såg som jävligast ut kom han in i klassrumet och lyfte oss alla med en halv lektion undervisning och resten av tiden ägnade han åt fantastiska historier från tiden innan han utbildade sig till lärare. Genast kändes livet lite lättare igen. Asklunds lektioner gav mig ny kraft.

Det var några lärare som dog under mina 10 år på Läroverket. Som elev brydde man sig inte så mycket. Det kom alltid en ersättare men det fanns ingen som kunde ”ersätta” Nils-Erik Asklund. Hans speciella smackande ljud hade tystnat.

 

Läroverket i Hudiksvall där jag tillbringade 10 år.

Publicerat av

4 reaktioner till “Nils-Erik Asklund en legendarisk lärare!”

 1. Vill minnas att jag och en till elev (möjligen Håkan Svan) paraderade vid jordfästningen med en fana framme vid koret. Det var ”Dirken” som bad mig ställa upp. Minns att jag inte orkade stå så länge utan blev ganska snart avlöst.
  Som lärare hade jag nog Asklund bara som vikarie emellanåt.

 2. Håkan, tack för att du skriver detta.
  Jag borde också ha stått där.
  Jag kände Nils-Eriks dotter väl och orkade inte möta henne vid begravningen.
  Hände mig så tafatt! Viste inte hur jag skulle vara deltagande på ett bra sätt.
  Lennart

  1. Asklund var min favoritlärare. Synnerligen pragmatisk som höll lektioner på gräsmattan nedanför akolgården när det var soligt ute. Tog studenten med hans dotter Gunnel som jag träffat ett antal gånger därefter. Asklund ligger begravd på gamla kyrkogården vid staketet mot söder där också mina föäldrar ligger

   1. Olle
    Jag minns Asklund med glädje! Han hade ett så speciellt sätt att ”smacka” när han var nöjd med sig själv.
    Hans dotter Gunnel var så otroligt vacker. Minns att jag led med henne när hon fick gliringar om sin far.
    Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *