Lars Wiberg på ELBA Bageriet 1961!

 

 

ELBA Bageriet levererade till ”Mosters” Foto Carl Berlin

Bloggen får fler och fler läsare

Nu har bloggen varit igång i över ett halvår. Detta är inlägg 110 och så här långt har det kommit 610 kommentarer. Tre av fyra kommentarer kommer fortfarande via Facebook och gruppen Du vet att du vuxit upp i Hudiksvall om….. men fler och fler börja skriva direkt på bloggen.

Jag ser via statistik att jag får fler och fler som följer sidan. Det gläder mig mycket men jag blir extra glad när det kommer en kommentar eller ett eget minne från Hudiksvall.

Karin Bylund min Webbredaktör!

Webbredaktören bygger formulär

Min webbredaktör håller på att utforma en underavdelning på sajten som heter Hansons backspegel. Det är tänkt som ett uppladdningsformulär där ni läsare enkelt kan förmedla bilder och texter.

Håll utkik på http://helahalsingland.se/hudiksvall/htnostalgi/hansonsbackspegel

Sidan är fortfarande under uppbyggnad, men Ni kan redan nu skicka in bilder

Läsarminnen ny kategori

Jag har tidigare låtit några av läsarnas minnen bli ett ”eget” inlägg. Det har varit från Christer Larsson och Anders J Dahlström.

Nedanstående bidrag kommer från Lars Wiberg

Lars Wiberg
 • Såg att ELBA Bageriet var med i en blänk om ”Mosters” och då måste jag nämna att jag jobbade en sommar på ELBA bageriet som trettonårig springpojke (1961) och levererade bakverken till Hudiks caféer.

 • ELBA står för ElBAgeriet i Hudiksvall och var det första bageriet med en elugn som gjorde jobbet. Låg i en källare i boningshuset som mästaer bodde i.

 • Jag jobbade tidiga mornar med att köra ut allehanda godsaker till beställarna.

 • En gång så var cykeln så lastad att jag välte den på Trädgårdsgatan med allt innehåll. Lådorna var surrade med remmar så det gick att baxa upp allt, men glasyren på mazarinerna for all väldens väg. Wienerbröden gick att rädda men mazarinerna fick reklameras.

 • Elba låg på Mäster Palms gata (tror jag) och det var en bra nerförsbacke nedför Strandgatan där det gick undan med tungt last. Men då var det ingen trafik på den tidpunkten.

 • Mäster gick upp vi tretiden och bakade ut degen som han förberett kvällen innan. Vi packade och jag for iväg vid sjutiden. Hemma sen några timmar senare så fikade vi tillsammans med wienerbröd och kakor. Men bara ett wienerbröd!

 • Skrapade formar på em. samt knådade deg och sen en sista runda med cykeln innan det blev kväll. Lönen var 50 :-Sek i veckan. Mycket för en yngling på den tiden.

  Jag jobbade sen som indrivare av skuldsedlar, men den storyn ta vi sen. Eller som portier på Stadshotellet, eller ….

 • Författare Lars Wiberg.

Publicerat av

8 reaktioner till “Lars Wiberg på ELBA Bageriet 1961!”

 1. Hej Lennart,
  Jag vill även på denna plats skriva hur glad jag är över din blogg som väcker många minnen och och kastar ljus över barn- och ungdomens landskap.
  Hälsningar vännen
  Lasse F

  1. Lasse F
   Det känns lite extra stort när det kommer beröm från dig.
   Jag träffade Gunilla Kindstrand som berättade att du var orolig att en blogg inte skulle ”slå igen” ordentligt.
   Nu känns det mycket roligt att skriva och i slutet av november skall jag få vara med när HT:s redaktion flyttar ut till museet under en vecka.
   Lennart ”Löken” Hanson

 2. Kåge Swedin jobbade också på ELBA Bageriet!

  Där har jag också jobbat ca två veckor, bagarn kryddade med cognac både i kakorna och i sig själv. haha
  Det kan ha varit 59-60 ungefär.

 3. Eva Johanssons minne från ELBA
  Elbas låg i näst sista huset innan Skolgatan (numera August Palms gata) möter Strandgatan. På väg till Maln kunde man stanna där och köpa sockerkammar – om man hade pengar

  1. Eva, Härligt att minnas sådana inköpsställen som ELBA. Ofta kommer man ihåg både lukt och smak.
   Hälsningar
   Lennart

 4. Fick just syn på Din sajt! Kul, spännande. Vi gick i gymnasiet samtidigt. Återkommer – men åker nu till ELBA som inte är identiskt med elbageriet.
  C-J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *