Läxläsning och Bullens Pilsnerkorv!

 

Julkort från Bo Larsson/Fritzeus julen 2006.

 I klass L2:4 dök det plötsligt upp en ny gosse i klassen. Bosse Larsson som kallade sig själv för ”LÅNGHALLA” 

Klassen bestod nu bara av tre gossar, Jan-Gunnar ”Capillo” Jonsson, Bosse Larsson och jag. Vi kallades i bland för The Three Latinos

Capillo” och jag hade förutom skolan, idrotten tillsammans. Vi spelade båda i Hudiksvalls IF:s lag i fotboll och handboll.

Bosse hade trillat ner från taket på Dellåkvarn, som låg vid södra utfarten mot Iggesund. Han hade skadat sin rygg allvarligt och hade stödkorsett, så någon idrott var inte aktuell för hans del.

Bosses stora intresse var jazzmusik. Han försökte få mig intressera. Jag köpte en hel del jazzskivor och Orkesterjournalen men blev aldrig någon jazzdiggare.

Bosse och jag försökte hjälpa varandra med skolarbetet. Vi åkte mestadels hem till mig i handelsträdgården i Djuped.

Det blev inte så mycket läxläsning. Vi åt ett mellanmål och sov sedan ett par timmar.

Därefter cyklade vi ner till Biljardsalongen, som låg väg i väg med HT. Där var det många i gänget som träffades på kvällarna för biljard- och kortspel.

Bosse och jag var mycket tillsammans under tiden fram till 1968. Därefter har vi haft sporadisk kontakt och Bosse hade bytt namn från Larsson till Fritzeus.

Julen 2006 kom det ett stort julkort med BULLENS PILSNERKORV på framsidan. Det var en kort text: GOD JUL, JAG RINGER, BO

Bosse ringde i mellandagarna. Han berättade att han sett detta kort och då drog sig till minnes följande.

Farmor Elin plockar Påskliljor i ett växthus.

”Vilken härlig tid vi hade när vi åkte hem till dig och käkade. Din underbara farmor Elin såg till att det alltid fanns färdigkokt potatis som vi stekte. Därefter stekte vi Bullens små pilsnerkorvar. Världens bästa mellanmål!

Det brukade alltid finns minst en halvt dussin burkar av Bullens Pilsnerkorv hemma hos din farmor.

Efter mellanmålet gick vi ner till Elin i trädgården en stund. Vi berättade att vi hade ätit och nu skulle börja med vårt skolarbete. 

Farmor tyckte det var bra att vi lagade mellanmålet själv. Hon tyckte också att det var bra att vi hjälptes åt med läxorna. Det var tider det ”LÖKEN”.

”Jag hade nästa glömt det där med att vi åt stekt potatis och pilsnerkorv. Det dröjde en stund innan jag fattade vad du vill säga med julkortet.

Det är ganska fantastisk, att du Bosse senare i livet, skulle bli både köksmästare och hovmästare på flera kända restauranger.”

”Nu ”LÖKEN” är det din uppgift att få till stånd en träff för oss gamla latinare. Einar Bostedt, ”Capillo”, du och jag. Vi bor ju alla fyra runt Stockholm.”

Min målsättning är att få till stånd en träff innan årets utgång.

Bosse Larsson/Fritzeus och jag besöker Farmor Elin på Loka Brunn.

 

 

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Läxläsning och Bullens Pilsnerkorv!”

 1. Vilka härliga minnen det dyker upp här.
  Bullens pilsnerkorv var lite extra för oss för normalt var det vanlig falukorv som gällde….den var ju det billigaste som gick att få tag på….Bullens pilsnerkorv var lyx. Hemlagad potatismos och Bullens pilsnerkorv….då var det fest 🙂

  1. Monica, jag tror att min farmor Elin, som hela sitt liv arbetade med blommor ut i handelsträdgården kände sig trygg med en konserv som alltid fanns till hans för två hungriga gymnasister.
   Det som känns extra roligt är att burken finns att köpa än idag.
   Vissa matvaror överlever verkligen!
   Kram
   Lennart

 2. Hörde av grannfrun att det var extrapris på Bullens varmkorv , nu till älgjakten ! det säger ju allt, eller hur? Jägarn är ju finsmakare.

  1. Christer, härligt när det blir EXTRAPRIS på varor man vill ha.
   Lycka till med ÄLGJAKTEN
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *