Egna minnen från "Hansonska Gropen"!

Storgatan 43 + 45 i början av 50-talet.

INNAN RIVNINGEN AV HUSEN BÖRJADE  

I huset till höger i bild bodde min far Axel-Edward Hanson med sin nya hustru Britta. Där bodde också mina båda halvsyskon Mona och Tommy. Själv bodde jag med min farmor och farfar ute i Handelsträdgården i Djuped

Det var en stor lägenhet med sju fönster ut mot Storgatan.

Jag kommer vagt ihåg Sundelins Musikaffären och Hudiksvalls Bazaren. där jag köpte min första julklapp och sedan tappade min julklappspengar. 

I huset i mitten tror jag det var en Sjukvårdsaffär. I det huset bodde familjens hembiträde under många år Gerda Kanoon.

 MIN FARS VISION OM ETT STORBYGGE MED BIOGRAF 

I min fars planer ingick dels en egen Paradvåning och Affärslokaler.

Fasaden mot Storgatan skulle innehålla sex butiker med pelare som bildade en arkad.

Fasaden mot Storgatan. Skiss införd i Hudiksvalls Nyheter 30 juli 1958.

 

Denna skiss är från Lars-Gösta Larssons utmärkta serie NU & DÅ. Fanns införd i HT 11/12 2001.

 TELEVISIONEN OCH ANDERS SANDREWS DÖD STOPPAR PROJEKTET. 

Jag kommer väl ihåg hur stolt min far var när han varit i Stockholm 1956 och träffat Anders Sandrew. Nu skulle det byggas en ny stor biograf i stället för Röda Kvarn som skulle rivas för ett kommande DOMUS.

Jag minns också hur besviken min far var när styrelsen i Sandrew koncernen körde över sin ordförande. Televisionen hade börjat sitt intåg i de svenska hemmen och att i det läget bygga en ny stor biograf i Hudiksvall ansågs för riskfullt.

Anders Sandrew dör kort därefter i oktober 1957. 

Antalet TV-licenser växte snabbt, och inför fotbolls-VM 1958 i Sverige började TV bli en vanlig apparat i de svenska hemmen. 1957 inleddes reguljära sändningar. 

BYGGET STANNAR!  GROPEN BLIR KVAR I ÖVER 20 ÅR

Den 18 september 013 får jag nedanstående mail från Göran Strömbohm

Hej ”Löken” Läser med behållning din blogg. Som infödd hudikbo känns mycket igen. Hittade häromdagen en HT från 29 maj 1980. Första sidan toppas av en artikel om Axel Edward och hans grop. Den följs sedan upp med en nästan helsida inne i tidningen. Det är mycket text med tanke på det format HT hade på den tiden. Om du inte har tidningen kan jag skicka den, om jag får din adress. 

HT första sidan 29 maj 1980

 

 Texten till ovanstående bild inne i tidningens reportage.

”Det finns folk som tror än idag att jag rår om den här jävla gropen fast jag sålde den 1966″ säger Axel-Edward Hanson”

JAG FICK UNDER ÅREN UTSTÅ MÅNGA SKÄMT OCH GLIRINGAR.

När bygget i gropen stått stilla ett antal år, bytte gropen namn från Hansonska Gropen till Hansons Familjegrav.

Tidningen SE utsåg under ett antal år Sveriges Fulaste Plats.  Den Hansonska Gropen  vann aldrig, men kom TVÅA flera år i rad.

1964 blev min far ålagd att snygga upp planket runt Gropen. Planket målades vitt och stadgades upp. Händelsen sammanföll med min studentexamen.  ”Tur att LÖKEN tog studenten så att pappa Hanson tvingades måla planket.”

Det bästa skämtet är från 1975 när HT hade nedanstående Aprilskämt

Gropen hade efter 20 år blivit helt vattenfylld och ädelfisk hade inplanterats.

På bilden tagen av Curt Eriksson ser vi den legendariske färghandlaren och idrottsledaren K:J:Strid med en stor laxöring frrån Hansonska Fiskodlingen  ( Bilden från NU & DÅ 13/12 2001)

K:J:Strid fiskar i Hansonska Gropen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

33 reaktioner till “Egna minnen från "Hansonska Gropen"!”

 1. Kommentar från Kjell E Genberg!
  Hanssonska gropen var guld när jag jobbade på Kuriren i Hudik. När det var nyhetstorka kunde man alltid ta en bild på gropen och höra om det hade hänt något nytt. Det hade det sällan.

  1. Kjell, du tog bilder på Hansonska Gropen åt Hälsinge Kuriren och samtidigt satt jag vägg i vägg på Café Sundet och skolkade från Latintimmar
   Hälsningar
   Lennart

 2. Kjell E igen.
  Skolkning var en ganska framgångsrik sport bland skolgrabbar, När jag skolkade brukade jag sitta på Kafé Wasa.

 3. Annika Rehns minne från Storgatan 45.
  Hudiksvalls Bazaren, i folkmun kallad H-bazaren… Dit styrde man kosan någon enstaka gång per år när barnbidraget hade kommit…

   1. Hej Lennart,
    roligt att läsa dina nostalgiskildringar.
    Ägaren till Hudiksvallsbazaren minns jag som en tvåmetersman med mustasch.
    I somras när jag lunchade på en uteservering där jag bor (Solna) träffade jag på den gamle ägaren till Hudiksvallsbazaren – Sigvard Lindström, i rullstol efter en stroke. Tyvärr talsvårigheter efter en stroke, men hans särbo fick tolka honom.
    Nu var han en bit över åttio år gammal.
    Ursprungligen kom han från Ljusdal.

    1. Olle Tack för att du läser min blogg.
     Kul kommentar där du har ditt egna minne av den långe Bazar-Ägaren.
     Undrar vad du tänkte när du såg honom i Solna och kände igen honom?
     Hör gärna av dig igen-
     Lennart

    2. Jag gick mannekäng åt H-Bazaren, på 60-talet. Det kan ha varit UNG 65.
     Lindström, hade en stor Mercedes med reg. CUK. En del sade: Titta, där åker CUK-Lindström.

     Kenneth

     1. Kenneth
      Tack för dina härliga kommentarer. Jag fick ett enda uppdrag som mannekäng. Det var åt Carl Nilsson på Storgatan.
      Hälsningar
      Lennart/Löken

 4. Christer Silversveds kamrat prövade fiskelyckan.
  Jajamän har en kompis som prövade fiskelyckan i gropen…int faen blev det någon fisk.

 5. Lena Klingh minns namnet på sjukvårdsaffären.
  Min Mamma arbetade på Hudiksvalls Basaren och sjukvårdsaffären hette HEA tror jag

  1. Lena, jag har också något minne av att sjukvårdsaffären hade ett kort namn.
   Hälsningar
   Lennart

 6. Ulla Westin minns en ”viktig” affär på andra sidan gatan.
  Mitt emot Sundelins musik fanns en godisaffär.

 7. Håkan Bengter bodde nära Hansonska Gropen.
  Tack för historian om gropen Lennart. Fast jag bodde nära höll jag mig nog därifrån för det mesta.

  1. Håkan, jag hade en bild på gropen tidigare på HUDIKSIDAN.
   Då var det någon som berättade att man brukade åka skridskor då vattnet i gropen frös till is.
   Lennart

 8. Kan undra hur Hudiksvall hade sett ut, om planerna hade blivit verklighet?Kanske centrum hade legat kvar runt Storgatan och inte som nu runt salutorget och västra tullgatan.

  1. Christer det är en mycket spännande tanke som du kommer med. Synd att min far inte fick bättre stöttning av kommunen. Hela artikeln från 1980 finns nu att läsa som en PDF-fil på nostalgisidan på webben.
   Lennart

 9. Else-May Lundgrens minne från Hudiksvall
  Minns väl Hansonska gropen, däremot kommer jag inte ihåg vad som är byggt där nu. Har också ett minne när det precis blivit högertrafik och jag mötte Hansons blombuss vid den trånga passagen vid gamla polisstationen, men som tur var det så trångt där att alla körde sakta och alla behövde både vänster och höger sida.

  1. Else-May jag hade glömt att du hade kopplingar till Hudiksvall. Nu har jag tagit med dig i ”Hudiksvallsgruppen” Kolla på FB till vänster ”GRUPPER” Du vet att du är…….
   Hälsningar
   Lennart

 10. Annika Rehns beskrivning av gamla biblioteket är formidabel.
  Bibblan ja, med sin alldeles speciella lukt och den knarriga trappan som skulle bestigas innan man var där. Barnavdelningen till höger om lånedisken. Kommer i håg sagostunden där också, där jag bland annat hörde boken om Mary Poppins…

  1. Annika, så här skrev jag om biblioteket i ett tidigare inlägg.
   Skolan hade ett begränsat bibliotek med en boklåda som förnyades med jämna mellanrum. Klassen fick därför möjlighet att bekanta oss med Biblioteket som låg på Storgatan 10 minuters promenad från skolan.

   Första gången jag var där, lånade jag en mysteriebok av Enit Bloton. Jag trodde jag var tvungen att läsa böckerna och var beredd på förhör av den äldre bibliotekarie som förestod avdelningen för barn och ungdomsböcker. När jag förstod att så inte var fallet började jag ofta gå till biblioteket.
   Hälsningar
   Lennart

   Min önskedröm var att jag skulle få hjälpa till att stämpla och sortera kort och böcker. Min klasskamrat Lasse Flöjt fick alltid hjälpa till när han var där. Trots att jag vissa veckor var på biblioteket alla dagar i veckan fick jag aldrig chansen.

 11. Gropen är ju en viktig del av Hudiksvalls nutidshistoria. Jag undrar också var Hudiksvalls centrum hade legat idag om byggdrömmen hade blivit verklighet. Kul att du tar upp fiskeskämtet. Jag måste erkänna att jag hade ett finger med i spelet och att KJ själv skrattade mycket gott åt förslaget till vårt aprilskämt den där gången.

  1. Lars-Gösta, du är den andre som har tankar hur vår kära hemstad hade ett ut om min fars vision hade förverkligas.
   Synd att han inte fick hjälp och stöd av stadens styrande. Nu blev det istället en onödig kamp som stan inte hade någon nytta av.

   Aprilskämtet är en höjdare. Helt i min smak-
   Hälsningar
   Lennart

 12. Jag kommer mycket väl ihåg Hansonska gropen.
  Vi bodde på Trädgårdsgatan 27 1972-1980.
  Jag och mina syskon besökte ofta gropen och lekte där. Vi fick naturligtvis inte alls vara där men det gjorde platsen bara mer spännande. Det var en mycket farlig lekplats det förstår man nu men den har gett mig roliga barndomsminnen

  1. Kenneth, jag blir alltid lite överraskad när det långt efter kommer kommentarer till tidigare inlägg.
   Jag blir också glad för att ni besökare ger er tid att läsa äldre inlägg.
   Det har tidigare kommit berättelser om att Hansonska Gropen var en spännande LEKPLATS.
   Tack för din kommentar och kom gärna igen med fler om det poppar upp något nytt minne.
   Hälsningar
   Lennart

 13. Du anger Storgatan 43-45 för Hansonska gropen, men det huset står kvar. Jag hade mitt kontor där för TOTECO (Totalekonomiskt och -ekologiskt byggande och boende) där 1981-82. Kanske Storgatan 31-55 är rätt?

  1. JT
   Jag bodde aldrig i den lägenhet som låg ovanpå Sundelins Musikaffär. Jag skall kolla med min syster vad det var för nummer. Du har säkert rätt och då skall jag också rätta i texten.
   Kul att den dök upp igen tack vare Aprilskämtet.
   Hälsningar
   Lennart

 14. Det måste även ha funnits en parfymaffär i det huset. När mammas nylonstrumpor hade gått sönder, ”en maska som löpte”, då kunde man lämna in dem på lagning. Jag följde gärna med henne in i affären, för det doftade så gott där av all parfym. Mysigt minne som återkom just nu. 😀

 15. Låg inte Perssons bosättning, en porslinsaffär, i något av husen också? Jag tror bestämt det. Min mor arbetade där ett kort tag.

  1. Louise, jag vet inte med säkerhet om det var i något av de hus som kom att bli Hansonska Gropen.
   Texten nedan har jag hämtat från sockenbilder.

   G R Persson var ägare till Perssons Bosättning, belägen på Storgatan där nuvarande kvarteret ”Bageriet” ligger. G R Persson var medlem i Hudiksvalls Sångarförbund. G. R. Perssons bosättningsaffär etablerade sig så småningom i f.d. Tre Bockars lokal på Hamngatan i Centrumhuset.

   Hälsningar
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *