"Gurkan" Henriksson en "Allkonstnär"!

 

Ragnar ”Gurkan” Henriksson. Foto Lars Winberg

 År 2012 fanns det en bild på min favoritlärare Ragnar Henriksson på Facebook.

Jag skrev en kort berättelse om ”Gurkan” som kommentar till bilden.

När jag med hjälp av sökfunktionen fann jag, att det förutom min kommentar, hade kommit en ett stort antal andra som alla hyllade denna fina lärare.

Dagens inlägg blir därför en sammanställning av dessa kommentarer.

Lennart Hanson

Jag hade Gurkan både som lärare och ”läste extra” för honom. Jag har tidigare berättat om att Hansons Blommor lät mig ha en av WW-bussarna till skolan. En dag när jag skulle åka hem kom Gurkan och knackade på rutan och frågade om jag kunde köra honom hem för att ha behövde hämta en lärobok. Han skrev tillsammans med Skåret ( en annan duktig lärare på Läroverket) en svensk-serie för realskolan som hete typ ”Dikt och Tanke”

Hade honom som klassföreståndarei 9an -68-69,en toppen lärare so jag aldrig gl

Curt Bjurlingh

Hade honom som klassföreståndare i 9an -68-69,en toppen lärare som jag aldrig glömmer Han åkte Opel Diplomat V8 på den tiden.

Lotta Parm

Åkt med i Gurkans Saab, köpt glass, godis och dricka på håltimmar och raster…

Tor Henriksson son till ”Gurkan”

Underbart bild som Lars Wiberg tagit. Jag har aldrig sett detta foto på pappa, jag ber om tillstånd att få stjäla det.Farsan gav mig ett yrkesråd som jag levt efter, ”bli aldrig lärare, för det är det värsta jävla skityrke som finns”.

Far Ragnar Henriksson a.k. a Gurkan var lärare på Läroverket i 20+ år. Från Sandviken. Storbade för ca 10 år sedan.
Mor Barbara Henriksson f. Swanston från London England.

Mor och far Foto Tor Henriksson.

Reidunn Wettermark Ragnars dotter

 Kul att se ett foto av min pappa, i mitt tycke en av de mest klasslösa människor jag känt i generationen född på 30-talet, men givetvis präglad av sin uppväxt, fattig men som man sa ”bildad”.

Uppvuxen i Sandviken, mor Karin, yrkesarbetande postkassörska, far eo lärare och arbetslös under långa tider men litteratur och ”folkbildning” stod högt i kurs.

Pappa var en otroligt teoretiskt begåvad person som turligt nog gifte sig med en mycket praktiskt begåvad sjömansdotter från London.

Det fanns mkt lite pengar, oron över studielånsinbetalningar mm var ständigt närvarande, men böcker fanns överallt i vårt hem, allt från Erik Sjödins Får till Tomas Tranströmers dikter.

Pappa svor ofta över läraryrket men trivdes långa stunder bra, särskilt som jag minns det när Ola Skoglund var rektor i skiftet 70-80-talet.

”Gurkan” var också en riktig skogskarl. Toto Tor Henriksson

Ulla Wallgren

Lugn å sansad lärare som förklara så man fattade gick i skolan med hans son Tor.

Eva Kristina Jessen

Gurkan” var en humoristisk typ. Jag hade honom i engelska på högstadiet. När han kom försent en vintermorron ursäktade han sig med att frun inte hunnit skotta utfarten klar till han skulle köra…:)

Sussane Häggström

 Hos Gurkan köpte jag min gula labrador och hade jag honom som lärare på läroverket.

 

 

 

Publicerat av

15 reaktioner till “"Gurkan" Henriksson en "Allkonstnär"!”

 1. Honom hade jag i engelska på läroverket. Kul när han berättade hur det gick till när han bet av pipskaftet
  Monica Flöjt på FB

  1. Monica, det är alltid lätt att minnas lärare som ”bjöd på sig själva”!
   Kram
   Lennart

 2. Ulf Bergström på FB.
  Om jag nu minns rätt hade han en försynt framtoning och lyckades trots/tack vare, välj själv, detta få vår respekt. Underfundig och inte alls som sina kollegor. Det var nog det som impade på oss stökiga femtonåringar.

  1. Ulf, det du skriver passar bra på den rubrik jag valde på ”Gurkan” ALLKONSTNÄR!
   Lennart

 3. Lena Tannfors på FB.
  Kommer ihåg när han for iväg och handlade godis till klassen. Många roliga minnen.

 4. En underbar lärare.När jag sommarjobbade på Tempo kom han en dag med lunch till mig..Gissa om det var uppskattat. Jag har också jobbat med hans son

  Jag var också en period kollega med honom på läroverket.

  Sonja Kroon minns ”Gurkan” både som lärare och kollega.

 5. Sonja, jag var skolkurator på Viksjöskolan i nästa 20 år. Skulle ha varit kul och komma tillbaka till Läroverket som skolkurator och få arbeta med dig och ”Gurkan”.
  Kram
  Lennart

 6. Minns när han kom till en lektion och var totalt urless på jobbet (1960), sparkade till en papperstuss som låg på golvet och sa att han hellre ville vara hemma och sköta får (vet inte om han associerade till oss elever )

  Agneta Halvarsson på FB

   1. Yngve Aronsson den levande uppslagsboken har svar på allt!

    Lennart Hanson, Agneta Halvarsson, googla ”Idenor-aronsson” och gå till den 30 augusti 2012 i arkiv så ser Ni Henrikssons gutefår!!

 7. Anders Tingelöf på FB

  Han införde beteckningen ”Enångers negation” när någon sade ’e efter ett ord.. inte minns du det ’e …. Hade honom både i svenska och engelska på läroverket. MInns också hans intresse för Engelska ånglok. Det kunde man leda in honom på så gick timmen fort

 8. När vi började i ”Stora Skolan” ((= Läro-verket) i Hudik ht 1958, så höll rektor ett välkomsttal i aulan till oss nybörjare. Vi fick bl a veta att dialekt fick vi prata hemma – men inte i skolan. Vi skulle vara ett föredöme för vår skola! Då pratade man inte dialekt! Så såg man på ”olika tungomål” på den tiden
  Agneta Halvarsson på FB

 9. Som ung orienterade han mycket och kunde förmodligen trakterna kring Sandviken, Högbo osv utantill. Den 9 juli 1947 störtade ett bombplan, ett Saab B18B som kom från F1, nära Öjaren norr om Sandviken. Besättningen misstänks för att ha gjort någon teknisk missbedömning . Flyget kastades på rygg med sådan våldsamhet att stjärtpartiet och en motor slets loss, och störtade från ca 4 000 meters höjd. Ingen kunde hitta flyget i de stora skogarna. Pappa letade rätt på det med karta och kompass dock. Han tittade inte på liken utan meddelade fyndet till myndigheterna. Pappa och släkt bodde tillfälligt på Ågs fäbodar,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *