Bio Skandia + Gröna Kiosken minnen!

Jag har tidigare skrivit om de tre biograferna Röda Kvarn, Rita och Skandia. Jag har haft svårt att hitta bra bilder och därför blev jag glad när Hans Anderssons bild på Skandia dök upp på Hudiksidan på Facebook.

Foto Hans Andersson: Skandiabiografen finns ff kvar liksom Gröna kiosken i sitt ursprungliga läge, Grimners glas och längre fram på vänster sida och innan lekparken även Patricia, allt platsen för nuvarande Åhlens med parkering. Bilden tagen av mig troligtvis 1962-63.

 

Bilden väckte många minnen knutna till både biografen och kiosken.

Lill Thuring hade också sett filmen som Britt Wahlin och jag såg Nyårsafton 1955.

Kan bekräfta att filmen De djävulska verkligen gick på Skandia. Var min första barnförbjudna film och den är till dags dato den hemskaste film jag sett. Vågade inte gå hem själv utan en snäll polis följde mig – de 400 m till Brunnsgatan.

Kjell E Genberg hade ett speciellt förhållande till Skandia

Skandia låg vid Lillfjärden och var en utmärkt biograf om man var utan pengar. Det gick att ta sig in relativt obemärkt från bakgården.

Håkan Bengter har ett ”skrämmande” minne från Gröna Kiosken.

Jag stod vid ”Gröna kiosken” och skulle väl köpa en serietidning när det kom en häst med vagn utan kusk i fullt sken från väster mot öster på Trädgårdsgatan. Vagnen slängde hit och dit på gatan. Det gick fort och jag hann nog inte fatta att det var farligt att bara stå där.
Hästskjutsar förekom då och då på Trädgårdsgatan på 50-talet.

Torsten Myrgren minns också häst och vagn och vem som körde!

Häst och vagn var ganska vanligt i hela stan under 50-talet! T ex Stor-Svens Kalle som bl a skötte renhållning på gatorna. Han hade en kraftig två-hjulig vagn efter hästen.

Kjell Jonsson har också minne av Kalle

 Jodå, Stor-Svensk-Kalle höll väl till nedanför Högliden mot järnvägen och han hämtade även grismat från skolor o restauranger samt hämtade latrintunnor, vilka ej luktade så gott vill jag minnas.

Torsten Myrgren beskriver hur platsen, där Skandia låg, har förändrats.

Gatan som går in till höger bakom den vita bilen är Käppuddsgatan. Den går mellan Hamngatan och Trädgårdsgatan och slutar i princip mitt framför Åhléns entré. All bebyggelse på vänstra sidan av gatan på bilden är borta och upptas idag av Åhléns varuhus samt parkering med den s.k. Borg-muren mot Trädgårdsgatan.

Muren uppkallad efter dåvarande ordf i Kommunfullmäktige, Anders Borg (s), som beslutade om rivningen och bygget av Åhléns.

Gunnar Simryd har en Skandiabiljett kvar från 1960!

Har hittat biobiljetter från Skandia, och filmen som visades var Tarzan slåss för livet…

Lägg märke till priset 2:-

  

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *