Bowling "ersätter" Biljard. Del 1.

 

På den här tomten ( Drottninggatan 21 ) lät Johnnie Dahlström bygga Hudiksvalls Bowlinghall. (Kort ur Yngve Aronssons samling.)

 

   Jag tror det var 1960 som Hudiksvall fick sin  egen Bowlinghall.

I slutet av Drottninggatan, var det tack vare Jonnie Dahlström, som Bowlinghallen blev verklighet. Plötsligt fanns det ett alternativ till biljarden på Västra Tullgatan.

Det var ett ”dyrare” nöje, men om man deltog i den verksamhet som korpen drog igång så blev verksamheten inte så kostsam.

Första året kom det ett bowlingproffs för att instruera oss bowlare.

 

 

 Andra året bildades ett antal bowlingklubbar.

Varför det blev Strand för min del kommer jag inte ihåg. En orsak kan ha varit att min duktiga bror Tommy Hanson spelade där. Det är enda gången som vi har spelat tillsammans i ett idrottslag.

Tommy skulle några år senare vinna SM för juniorer 1970.

JUNIORER POJKAR ( Från Svenska Bowlingförbundets hemsida.)

Anders Upman, BK Trill Västervik vann det första JSM:et för pojkar1969.  Alla juniormästare sedan dess finner du nedan:

Uppsala 1970  Tommy Hansson  BK Väster, Hudiksvall 3178/16 

 En säsong ordnades ett utbyte med en tysk klubb

Under en period var jag lagkapten för Strands Bowlinglag.

Bland oss som började med bowling fanns ingen som provat på detta spel tidigare. Alla började från NOLL. Som vanligt utvecklades vi olika snabbt. Då det behövdes minst åtta spelare i laget så fanns det gott om plats då det snabbt bildades ett antal klubbar.

När det inte var seriespel i hemmahallen brukade vi anmäla oss till bowlingtävlingar i någon annan bowlinghall som inte låg så lång bilresa från vår egen hemmahall.

Strand bowlinglag klara för division 2.

 Strands lag: Stående från vänster: Ingvar Samuelsson, Gunnar Månström, Hugo Jonsson, Bert Berglund, Erik Nilsson och Gunnar Lindbom. Nedre raden Lennart Hanson, Tommy Hanson och Rolf Erlander. På bilden saknas duktiga spelare Roland Elfström.

Så här inleder HT sporten.

Strands Bowlinggrabbar kunde efter söndagens hemmamatch mot Östersunds-laget BK Zäta dra en lättnadens suck. Seriesegern är bärgad. Strands BK är klara för division 2 trots att det återstår tre matcher som spelas i Sundsvall.

Strand har råd att förlora samtliga matcher och ändå bli seriesegrare.

Reporter Larsas

 

         
                                               

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Bowling "ersätter" Biljard. Del 1.”

 1. Kvarteren kring det som blev en Bowlinhall som Hans Andersson minns det.

  Mina 50-talskvarter. Jag bodde under en stor del av 50-talet på V Tullgatan ovanför teaterparken så på den här gården som Johnne ägde, har jag sprungit mycket.

 2. Torsten Myrgrens minnesbilder

  Lite längre norrut efter Drottninggatan framför hyreshuset V:a Tullgatan 34 låg en Shellmack där JD brukade serva sina bilar. Pappa köpte en Morris av JD runt -53 och vi hämtade bilen på Shell.

 3. Jan-Olof Zetterberg på FB.

  J D Byggde bilfirma få Västra Tullgatan senare . Hade till och med handtag , med sina bokstäver på dörrarna .

 4. Torsten Myrgren kommer ihåg även andra bilhandlare.

  I Centrumhuset såldes BMW en tid i den lokal på Marknadsgatan 1B där sedermera Dahlströms Radio & TV etablerades. Ford (Jonnie D) och Mercedes (Eric Rydemo)såldes i den lokal på Marknadsgatan 1A där det numera finns en Texasrestaurang! I Dahlströms Center – där det numera(?)finns en Indisk Restaurang – sålde Kurt Lysell BMW på 60-talet.

 5. Anders Tingelöf kommer ihåg bilhandlarnas försäljningsknep.

  Minns att BMW alltid levererades till säljaren med mätarställning 999995 eller så för att säljaren skulle kunna köra lite till och från olika serviceinrättningar t.ex. bilradiomontering så att köparen alltid fick en bil med mätarställning 000000

 6. Jan-Olof Zetterberg känner ännu lukten från sin Morris

  Hade en Morris Minor mellan 66 – 68 . Det var en upplevelse att bara öppna dörren , det luktade äkta läder . Var lite svår att starta , när det var kallt . SU förgasaren , hade en benägenhet att frysa . Bara ta fram en värmekälla och tina , så small den igång .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *