Fotbollsminnen del 1 (Knattetiden)

 

Utdelning av diplom på Café-Centralparken. Bilden från Hälsinglands Museum.

Mina FOTBOLLSMINNEN inleds med KNATTETIDEN (del 1) därefter kommer JUNIORTIDEN (del 2) SENIORTIDEN (del 3) och avslutas med TIDEN SOM LEDARE (del 4)

Jag har i två inlägg på bloggen berört KNATTETIDEN. Skälet till att jag tar upp den igen är att jag hittade en bild av Café Centralparken där jag fick mitt första diplom.

HIF blev min fotbollsklubb. Började som Knatte i ”KULAN”  

Spontanfotboll på Hamnplan i Hudiksvall bakom Kooperativa och mjölkaffären

MIN FÖRSTA LAGIDROTT

På anslagstavlan vid fotbollsplanen på Östra Skolan, kom en dag affischen om att Hudiksvalls IF  skulle starta KNATTEFOTBOLL. Alla som ville vara med, skulle samlas på fotbollsplanen för information.

Jag var en av många förväntansfulla pojkar som kom till fotbollsplanen en kvällen för upprop och indelning i lag. Jag är lite osäker men jag tror jag börjat i 3:an eller 4:an.

Varje lag fick en spelare från HIF:s A-lag som ansvarig för laget. Jag hamnade i HenryKulan” Johanssons lag och laget fick namnet KULAN.

Henry var en välkänd kedjespelare sedan många i HIF och var till vardags guldsmed i Johanssons Guldsmedsbutik på Storgatan.

Jag kommer inte ihåg någon av mina lagkamrater i lag ”Kulan”, men minns hur spännande det var att en av  tidningarna regelbundet redovisade KNATTEFOTBOLLEN.

Det bestående minnet från Knattetiden är avslutningen på Café Centralparken som revs 1959 och blev det nya Posthuset.

Alla spelare blev bjudna på choklad med vispgrädde och nybakade bullar.  Hela HIF:s A-lag och ledare fanns på plats och diblomutdelare var vår lagledare ”Kulan”. ETT MINNE FÖR LIVET!

 

Det fanns en trevlig uteservering på Centralparken. Vår avslutning skedde i inomhus i byggnadens övre våning. Bilden från Hälsinglands Museum

Jag tror detta hände 1953/54 det är mitt enda besök på Café Centralparken.

Det känns lite märkligt att jag under åren 1954 till 1959 cyklade förbi byggnaden på till Läroverket. Byggnaden fanns där hela tiden med Fisklagret och Modehörnan, men jag kommer inte ihåg rivningen, utan plötsligt fanns där det nya posthuset.

 

Nya Posthuset byggdes 1959 på tomten där café Centralparken tidigare legat.

SPONTANFOTBOLL PÅ HAMNPLAN 

 Jag  berättar gärna och ofta för mina båda barnbarn Olle och Emil  om året runt verksamheten på den populära grusplanen bakom ”Koopera” mellan Storgatan och Hamngatan.

Till höger om den vita byggnaden (Kooperativa) låg ”vår” fotbollsplan som på vintern även var skridskobana.  (WOOX sida om Fiskarstan)

 

Varje gång jag är på besök i Hudiksvall ställer jag bilen på min svägerskas parkering som ligger just på Hamnplan.

Det kändes häftigt att stå där jag tillbringat hundratals timmar tillsammans med mina kompisar som alla bodde i närheten.

SPONTANFOTBOLL

Ibland var vi för få för att dela upp i lag och då blev det  ”guld och silver”.

Så fort vi blev tillräckligt många för att dela upp i lag, gjorde vi ordning för två mål med våra jackor som målstolpar.

När det kom någon ny spelare fyllde vi på laget som låg under eller också blev det ett byte då någon måste gå hem. Alla fick vara med och väntetiden var aldrig lång.

Vi hade inga tröjor som skilde lagen åt utan det fungerade bra ändå.

Från min klass på Östra Skolan blev Tomas Ekholm  (målvakt)och Lasse Flöjt (Mittfältare ) två duktiga fotbollsspelare i HIF:s A-lag.

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Fotbollsminnen del 1 (Knattetiden)”

 1. Det här var jätteroligt att läsa. HIF var ju mitt lag i många år då de mina spelade där. Minns så väl Tomas Ekholm, mest som en fantom i handbollslaget. I fotbollsmålet var det lite mera oroligt, närskott blev det aldrig mål på (handbollsreflexerna) men långskott då blev man nervös. Ser fram emot att läsa vidare om dina fotbollsminnen.

  1. Monica, vilken underbar beskrivning av Thomas Ekholm. Thomas finns idag i Söderhamn och jag ringa honom och höra vad han minns från junior och senior tiden.
   Jag vill att du också hjälper mig med att berätta om det du skriver som de dina.
   Kram
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *