Handbollsminnen del 3 (Junior/Senior)

 DRÖMMEN ATT FÅ SPELA I A-LAGET 

När jag tänker tillbaka på åren, då handboll var mitt viktigaste fritidsintresse, är jag glad över att jag sparat så många tidningsutklipp från den tiden. De gulnade utklippen gör att minnet från den tiden vaknar. När Idrottshallen stod klar 1956 fick handbollen fart mycket genom att HIF omgående lyckades få till ett så slagkraftigt lag.

Laget var en kombination av egna bollbegåvningar, som under sommarsäsongen spelade fotboll,  spelare med handbollsbakgrund från andra lag som flyttat till Hudiksvall och några värvningar.

Den stora stjärnan var Svante Malmgren, som förtrollade oss med sina vänsterskott och bakåtskott. (Jag försökte under en hel säsong lära mig detta skott men lyckades aldrig riktigt bra). Svante hade 1951 blivit Svenska Mästare med AIK. För oss juniorer blev HIF:s A-lag ett föredöme och något att sträva mot.

HIF hade ett duktigt juniorlag och flera av oss skulle så småningom ta en plats i HIF:s A-lag och senare i sammanslagningen av HIF och Strand med namnet Hudiksvalls handbollsklubb. 

DEBUTEN I ALAGET

Tidningsutklipp från Hudiksvalls Nyheter 1959

Jag gjorde debut i A-laget mot Brännans IF 1959.

 Då fanns det tre tidningar i Hudiksvall. I Hudiksvalls Nyheter skrev signaturen VIKING följande.

Bland övriga glädjeämnen i söndags var Lennart Hansons fina debut. Trots debut i större sammanhang inför hemmapublik, som inte brukar tillhöra det lättaste blev han en positiv överraskning. Lennart gjorde en hel del fina saker och bland annat svarade han för ett mål samt hade dessutom flera skot i träställningarna. Fortsätter han i samma takt blir han nästa junior i ettan. Tydligt är att HIF till nästa säsong inte behöver lida brist på spelare då det förutom redan prövade juniorer finns ytterligare som klappar på porten till A-laget.

Signaturen TARZAN skrev så här i Hudiksvalls Tidning. En positiv kedjeöverraskning var annars unge ”Löken” Hanson. 

HUDIKSVALLS HANBOLLSKLUBB

När HHK bildades som en sammanslagning av HIF och Strand spelade jag där tillsammans med några av mina klasskamrater från juniortiden i HIF som fortfarande fanns kvar i stan.

HANDBOLLSPREMIÄR MED HHK

Bildtexten HIF:s Roland Kanon avlossar stora kanonen Rolf Runfalk th och Lennart Hanson hinner inte ingripa

Publicerat av

10 reaktioner till “Handbollsminnen del 3 (Junior/Senior)”

 1. Oh vad roligt det var att se en bild på ”fisken” Fundin. Vi bodde grannar i flera år och jag umgicks flitigt i den familjen. Hans fru Solweig och barnen Tommy och Kathryn kommer jag aldrig att glömma. Tack ”löken” för att du lägger ut så många minnen.

  1. Monica, alltid lika trevligt med dina kommentarer och glada tillrop. Som bloggare önskar jag att fler tog sig lite tid att och skrev några rader.
   Jag har en idé, där jag ber de som har något att berätta sända ett sms så ringer jag upp.
   Talade igår med två ”gamla” handbollstjejer som jag ringde. Det blev båda trevliga samtal på nästa 30 minuter.
   Vad tror du om ett sådant förslag?
   Hälsningar
   Lennart/Löken

 2. Christina Helén Thorén på FB.
  Rudolf ”Rulle” Thorén ; min pappa!
  Berndt Nykvist ; granne och vän till familjen.
  Jag tror mig minnas Lennart ”Lelle” Andersson ;brandman?

 3. Christina, När jag lägger ut puffar för min blogg på Hudiksidan hoppas jag alltid att någon skall känna igen personerna som finns namnges på bloggen.
  Tack för ditt svar
  Lennart

 4. Niklas Svedérus på FB

  Yngve Ahlström: Min morfar! De var en rolig man vad jag kommer ihåg. Han gick bort 2001. 2 veckor efter att han förlorade sin dotter. Alltså min mamma!

  1. Niklas jag spelade några matcher med din härliga och roliga morfar.
   Han var en av HIF:s skarpskyttar!
   Hälsningar
   Lennart

 5. Svante Malmgren var min pappa❤️ Igår var det 24 år sedan han dog! Jag har många pokaler och medaljer kvar från hans stora tid som handbollsspelare, förstår att hans vänsterhänthet gjorde honom stor! Kul att hitta denna blogg!

  1. Lotta

   Jag blev så glad när jag såg din kommentar.

   Jag tänkte på din pappa för några veckor sedan.
   Jag fick vara med de stora pojkarna vid ett utbyte med Medelpad i Sundsvall.
   Vi fick bo på det fina hotellet Knaust.
   Pappa bjöd in mig och en annan spelare till sitt rum innan det var dags att gå på banketten.
   Jag ville inte ha något annat än en läsk och jag minns att pappa tyckte det var ett klokt beslut då jag var 16-17 år gammal.

   Jag skall träffa en vän från handbollstiden och då skall jag berätta om ditt brev om pappa Svante.

   Jag var på en 50 års fest för några månader sedan och hade som bordsdam en dotter till ”Rulle” Torén en annan legend från HIF:s framgångsrika handbollslag.

   Hör gärna av dig med fler minne om pappa SVANTE.

   Kram från Bloggaren

   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *