Hansons Blommor i Centrumhuset

2009-10-23 kom nedanstående mail från Anders Skoglund, min vän från ungdomsåren.

Vår gamla lärarinna från realskolan Ulla Ullén lägger just nu in gamla bilder på www.sockenbilder.se.

Där hittade jag Axel Edwards första ? blomsterhandel från 1930 i systrarna Holmströms hus efter Hamngatan.
Se bifogade fil och övriga bilder på hemsidan. Det kan vi prata mycket om…
 
Jag kom ihåg att jag sett bilden i Farmor Elins fotoalbum.
 
När jag hittade igen bilden på sockenbilder visade det sig att den var från Göran Mickelssons samling.
 
 
FRÅN SÖDERHAMN TILL HUDIKSVALL.
 
Farmor och Farfar kom i början av 1930-talet från Söderhamn till Hudiksvall. De köpte Hansons Handelsträdgård nedanför Köpmanberget och öppnade en blomsteraffär på Hamngatan
 
FÖRSTA AFFÄREN PÅ HAMNGATAN
 
Jag har mycket vaga minnen om den första affären. Det jag minns bäst är den spännande gården innanför.
 
För några år sedan besökte jag gården när det under en sommar var sommarservering på gården.
 
AFFÄR NUMMER 2 LÅG PÅ KÄPPUDDSGATAN
 
 
Käppuddsgatan

Jag har tidigare skrivit om Centrumhuset, dit Hansons Blommor flyttade, när den delen av bygget var klar. 

Min fars familj, skulle senare flytta dit, när de fick möjlighet att hyra en stor lägenhet med fönster mot både Storgatan och Hamngatan. 

Där åt jag mina luncher under åren i Läroverket.

Matbespisning saknades på Läroverket. Rökförbud med återkommande razzior! 

 BUTIKER SOM LÅG NÄRA HANSONS BLOMMOR?  

SPORT OCH CYKELAFFÄREN

Carl-Axel Dahl hade en hörnbutik med stora skyltfönster mot både Hamngatan och Käppuddsgatan. Monark stod det ovanför ett skyltfönster.

Jag har inget minne av att jag handlade något i Sportaffären, men jag kikade alltid in genom skyltfönstren, för att se om jag kände igen någon av kunderna.

MJÖLKAFFÄR VID HUSETS ENTRÉ

På höger sida om husets entré låg den en mindre speceriaffär.

Jag minns den som en mjölkaffär och den försvann ganska snabbt och lokalen stod sedan tom ett par år.

HANSONS BLOMMOR

Till vänster om husets entré låg vår blomsteraffär, som flyttade från en ålderdomlig lokal vid Hamngatan, till modern blomsteraffär, med en ståtlig kylanläggning för alla snittblommor.

PAPPERSHANDEL

Ovanför blombutiken låg en välsorterade papperhandel som även hade serietidningar.

Här ”handlade” jag alla serietidningar som kom ut på den tiden.

Varje tisdag kom de små serietidningarna Vilda Väster, Prärie Serie och Hacke Hackspett.

Jag hade förmånen att få använda Hansons Blommors månadskredit och när fakturan kom stod det alltid kontorsmaterial på samtliga inköpta varor.

KONFEKTYRAFFÄR

Nästa butik upp mot Storgatan var en konfektyraffär, som förde en massa fina chockladsorter.

Jag tror aldrig jag gick in i butiken för de sålde ju inte vanligt snask.

KNAPPS SKOAFFÄR

Sista affären på Käppuddsgatans högra sida var Knapps skor.

Knapps stora butik, hade ett flertal skyltfönster mot gatan, medan själva entrén låg uppe på Storgatan.

 

Håkan Bengters färgbild från 1967! Korsningen Hamngatan/Käppuddsgatan.

 Vad minns du som läsare av bloggen om Käppuddsgatan upp mot Storgatan?

En bloggare lever upp, när han får kommentarer.

Ni behöver inte nödvändigtvis kommentera direkt här på bloggen!

Sänd ett SMS till min mobil, så ringer jag upp  er, så kan vi talas vid på telefon.

MITT MOBILNUMMER ÄR 0707-485739

Hoppas det kommer många SMS

Publicerat av

10 reaktioner till “Hansons Blommor i Centrumhuset”

 1. Hej Lennart,
  Pappa Elis anställdes av CFB (Centralförbundet för befälsutbildning) i Stockholm som fastighetsskötare i den del av kvarteret som CFB ägde och som också blev klar först, omkring 1950/51. Fastighetsbeteckningen var och är än idag Kumling I. Följdaktligen hette och heter ännu idag den ”andra” halvan Kumling II – men där var ägarbilden en annan. I många år ägdes den delen av en privatperson i Stockholm. Sedermera kom ju hela kvarteret att ingå i Jonnie Dahlströms ägo. Men det är en annan historia…

  Affärerna var många i Centrumhuset och bidrog till det stora varuutbudet som fanns där. Allt från livsmedel, blommor, sportartiklar mm till damhattar! Restaurangverksamhet bedrevs i ”Konsumbaren”.
  Precis som du skriver så låg Carl-Axels Cykel & Sport i hörnet Käppuddsgatan – Hamngatan med entré från Hamngatan och strax ovanför i backen låg Ekströms lilla Bageributik där man sålde bröd från bageriet på Storgatan (Inte i Centrumhuset) samt mjölk, filmjölk och grädde i lösvikt! Den butiken fanns kvar i många år Lennart, men jag kan inte säga exakt när den försvann.
  Därefter kom entrén till hyreslägenheterna på Käppuddsgatan 2. Vi bodde på andra våningen i en 2:a. Pappa Elis, mamma Linnéa, jag och min storebror Torbjörn. Det var förfärligt ”fint” folk i denna del. Bredvid oss bodde grosshandlare Lundström och på andra sidan familjen Kleineman. På tredje våningen huserade stinsen Qvennerstedt med fru och dotter samt piga(!), handlaren Arne Fröjdh med fru och doktor Ahlbom med familj.
  I våningen under oss höll bl a Arbetsförmedlingen till samt Thor Linder med sin tandläkarmottagning.
  Hissen stannade bara på ”vårt” plan och på våning 3.
  Till vänster om entrén låg alltså Hansons Blommor, därefter Hultqvists Pappershandel där nyss nämnde Arne Fröjdh var innehavare. Sista butiken med entré från Käppuddsgatan var Frukt & Konfekt som sålde både frukt och godis i lösvikt. Där förvandlades mången 10- och 25-öring till ätbart godis. Var man artig och snäll (och det var man ju..) så fick man lite drygt av 1-öresgodiset! Käppuddsgatans skyltfönster närmast hörnet mot Storgatan tillhörde Knapp & Co med Knapps Skoaffär. Som du så riktigt påpekar hade sin entré på Storgatan ”om hörnet”. Samtliga dessa butiker hade sitt varuintag på Hamngatan. Man kunde gå in där i en lång korridor där dörrar låg på ömse sidor och ledde in till butikerna i Kumling I.
  Knapps hade många plan i sin butik. Storgatans entréplan och en trappa upp, sedan en våning under själva skoaffären där man sålde läder och seldon mm, samt lager i källaren där övriga butiker också hade sina lagerutrymmen.
  Där låg också vår tvättstuga som delades mellan hyresgästerna på Käppuddsgatan och Storgatan.
  Samt pappas domäner, pannrum, el och styrstyrsystem mm.
  Men denna gång stannar jag vid Käppuddsgatans spännande värld. För det var det för en liten treåring på en trehjulig gnisslande cykel. Den fick gnissla så mamma hörde var jag höll hus! Hon var hemmafru och hade nämligen fönstret mot Käppuddsgatan på glänt. Lille Totte hade fått stränga order att aldrig gå över gatan. Inte ens när snälle farbror Ferne, den gamle f.d. badmästaren, vill ge mej en slant. Han fick vackert komma ner på gatan! Fernes bodde på Käppuddsgatan 1, i den Åhska fastigheten som då ägdes av Herman Holmström.
  Vandringen runt Centrumhuset fortsätter!

  1. Torsten Tack för ett fantastiskt utförligt svar.
   Jag kommer att göra något av detta informativa svar för jag har inte så stor tilltro på att besökarna på bloggen ger sig tid att även läsa de kommentarer som kommer fortlöpand.
   Jag hade hoppats på ett svar från dig men detta överträffar alla förväntningar.
   Lennart.

   PS. En stund efter att jag läst din kommentar ringde Christer Bergström. Han hade också lite att berätta. Hans bror var ju jämnårig med din storebror..
   Han ville att jag skulle läsa om han far Rune i förra lördagens HT.
   DS

 2. Hej igen Hanson. Den första blombutiken minns jag inte, men andra minnen från det kvarteret. Som liten fick man följa med mamma till ”slakterit” alltså charkbutiken i hörnet Hamngatan / Käppuddsgatan och till Manuffen i övre hörnet av kvarteret, mot Storgatan.
  När det gäller Carl – Axels sport minns jag när min bror och jag var inne där med pappa. Medan pappa handlade något åkte vi trampbil inne i butiken och när vi gick därifrån såg jag tydliga märken efter våra leriga stövlar i trampbilen. Tänk att jag minns det, skämdes då liten jag var.
  Fina barndomsminnen också från Torsten här.

 3. Håkan, Tack för att jag kunnat använda din bild från 3/9 1967.
  Tack för din härliga ungdomsminnen.
  I ett kommande inlägg så skall jag beröra vänstra sidan av Käppuddsgatan.
  Lennart

 4. Håkan tack för din information. Spännande dokument är din bild och det jag gillar är att du fått med vänstra sidan så bra!
  Lennart

 5. Hej Lennart, ja många minnen dyker upp när man löser din blogg.
  Min pappa var lagerchef på Knapps (som man sa om Knapp o Co.).
  Affären hade som Torsten skriver affär i tre vårningar, och minns väl den långagången som han beskriver, här fanns en ingång till affären i källarplanet.
  Här kunde man köpa ”enklare skor” tex. Stövlar, kängor, pjäxor, träskor mm. Här kund man lämna in sina trasiga skor för lagning, skorna lagades av olika skomakare i staden. Jag minns skomakare Lindberg, som hade sin verkstad på Trädgårdsgatan (bakom Ljungrens leksaksaffär). Skomakare Lindberg var rakbent och det gick lite vingligt när han kom cyklande med bara ett ben som trampade.
  I lagret kunde skomakarna köpa läder, lim, skopligg, bäcktråd mm.
  Här kunde man även köpa seldon för hästar!

  I affären i gatuplanet fanns förutom ”snygga skor”, strump och parfym avdelning .
  En trappa upp kunde man handla exklusiva lädervarao så som läderrockar/pälsar och resväskor i lädret. Här fanns också företagets kontor!

  Inför julen (advent) satte man upp en stor Halmbock på fasaden/hörnet Storgaran/Käppupsgatan.

  Med vänlig hälsning,
  Matts Persson

  1. Matts Tack för ditt långa och härliga minne från Knapps!

   Jag har till detta inlägg fått mer minnen än någonsin under min tid som bloggare under 11 månader och 170 inlägg.

   Ett bestående minne för mig själv är när jag vågar mig ner till undervåningen, där Laila Löf från Mellanfjärden jobbade.

   Jag bjöd ut henne på bio och sedan var vi ett par några månader.

   Hälsningar
   Lennart

 6. Bilden med Axel Edvards första blosteraffär las in på sockenbilder10/9 2009. Den kommer från G Mickelssons samling. Detr är kanske OK att sno bilder ( fråga hembygdsföeningen) men ialla fall ska det stå vem som har levererat bilderna. SKÄRPNING!! I FORTSÄTTNINGEN

  1. Göran, jag har sänt ett separat ursäktsbrev till dig och kommer att redigera den ursprungliga texten.
   Hälsningar
   Lennart Hanson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *