Jag växte upp i en handelsträdgård! 2:an

I mitt förra inlägg försökte jag med hjälp av ett flygfotografi i svartvitt från slutet av 1940-talet minnas min första år i Hansons Handelsträdgård i Djuped.

Jag växte upp i en handelsträdgård! 1:an 

Jag har ytterligare ett flygfotografi. Det är i färg, som tyvärr bleknat under åren. Bilden är från mitten av 1960-talet.

Mycket har hänt sedan bilden från slutet av 1940-talet och handelsträdgården har växt. Nya stora växthus har ersatt de gamla som gjort sitt och nya har kommit till.

Flygfoto  HANSONS HANDELSTRÄDGÅRD någon gång mellan 1958-1962

 När jag ser på bilden kommer följande tankar.

GÅR ALTANVÄGEN NÄR JAG GLÖMT MIN HUSNYKEL 

I  mitten av bilden ser ni villan där jag bor tillsammans med min farmor Elin. Det är bara vi två i den stora villan efter att farfar Edward dött år 1956.

Villan är efter ombyggnaden 30 % större. Det skapade en stor altan med utgång från farmors sovrum. På sommaren hade vi  en hammock på varje kortända. I mitten stod en stor sommarmöbel. Där älskade farmor att dricka sitt morgonkaffe.

Det fanns en brandstege vid altanen. Den använde jag många gånger när jag kom hem så sent, att farmor låst om sig och jag som vanligt glömt nyckel hemma.

Altandörren var aldrig låst och farmor låg alltid vaken och väntade på mig så jag skrämde henne aldrig.

OLJEHAMNEN BÖRJAR BYGGAS

I vänstra hörnet skymtar ett järnvägsspår som går till  oljehamnen. Spåret gick genom Köpmanbergsbadet som Doktor Erwald stängde av hälsoskäl 1952.

nu & då i Hudiksvalls Tidning den 5 juni 2003

50 METER TILL UNDERHÅLLNING PÅ KÖPMANBERGET 

Längst ut till vänster på bilden ligger ett nybyggt garage för de mindre blomsterbussarna. Bakom garaget gick en stig upp till Parkhyddan och Köpmanberget.

Jag använde sällan denna stig utan brukade öppna fönstret i mitt rum och lyssna till de olika underhållningar som bjöds under sommaren.

IOGT-KARUSELLEN sändes 10 gånger varje sommar mellan åren 1957 till 1969.

SOMMARVÄXTHUS MEDANFÖR DJUPEDVÄGEN

Överst till höger på bilden nedanför Djupedvägen mot Bergsjövägen syns ett antal mindre växthus som enbart användes till odling av sommarblommor.

Min älsklingsblomma är DAHLIA. Jag älskade att gå omkring i växthusen där det växte DAHLIA. Det är en blomma i olika former och färger som alltid fängslat mig.

SPECIALVÄXTHUS MED GLÖDLAMPOR

 Till höger i bild finns ett växthus som inte var av glas. Där drevs lökarna fram med hjälp av massor av glödlampor som gav både värme och ljus dygnet om.

”ELDRIVEN” ligger bakom den första lökkällaren. Den skulle följas av ytterligare en lökkällare som var så stor att blomsterbussarna kunde köra in för att lasta och lossa.

 

2013 revs den sista bygganden av Hansons Handelsträdgård. Det var den stora LÖKKÄLAREN som försvann

Den lökkällaren som inte finns med på flygbilden blir den byggnad som får stå kvar längst. Byggnaden revs först 2013.

 VARFÖR ÄR TOMTEN FORTFARANDE OBEBYGGD?

Under mina uppväxtår bodde jag på en fantastisk plats med utsikt över Hudiksvallsfjärden. Från ”glasrummets” fönster kunde jag se de stora lastfartygen komma och gå.

Jag minns när de stora timmersläpen kom till Håstaholmen. Det så ut som om de stod stilla men de rörde sig sakta framåt.

Historien upprepar sig ännu en gång. ”Hansonska Gropen” växte igen under 20 år. Nu är det en fantastisk tomt där Hansons Handelsträdgård fått växa igen under 30 år.

Jag är övertygad om att de skulle bli ett fantastisk och attraktivt bostadsområde på den stora tomten.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *