Hansons Handelsträdgård i Masbo

Jag har i ett par inlägg berättat om hur det var att växa upp i en handelsträdgård.

Jag bodde med min farmor och farfar i en villa som låg ute i Djuped bland växthusen.

Jag växte upp i en handelsträdgård! 1:an

Jag växte upp i en handelsträdgård! 2:an

Hansons Handelsträdgård hade även en anläggning i Mabo vid utfarten till Sundsvall.

Ett Flygfoto över anläggningen har varit på avvägar men kom till mig för en vecka sedan.

 

Hansons Handelsträdgård i Masbo

Ett Flygfoto över anläggningen har varit på avvägar men kom till mig för en vecka sedan.

Jag ville veta mer om denna anläggning som jag sällan besökte. Jag tog hjälp av Hudiksidan på Facebook.

https://www.facebook.com/groups/156335741153593/

Jag var bara till denna trädgård som låg efter vägen mot Sundsvall några få gånger. Nu behöver jag hjälp av er här på Hudiksvallssidan.
Vad hände där ute i Masbo? Alla växthusen försvann i början av 1970
Jag tror det blev en träningsanläggning för tävlingshästar?.
Föreståndaren för vår trädgård hette Malla Ruud.
Finns någon av de röda byggnaderna kvar?
Hoppas på svar på några av mina frågor.

Nedan återger jag några av de svar som kom på Facebook.

Kjell e Genberg växte upp i Masbo

Min morfars föräldrar bodde i Masbo och han och hans bror byggde en komplicerad kvarn med hammare och andra finesser i den lilla bäck som rann där. På 40-talet hände det att jag lekte där. För några år sedan besökte jag stället. Då fanns inga av dessa leksaker kvar.

Monica Hellström växte i det stora röda huset.

Jag vet inte så mycket om vad som hände efteråt men före. Din far köpte gården av mina morföräldrar ca 1950, vet inte exakt vilket år. Mina föräldrar och två äldre syskon bodde också där. 1952, samma år jag föddes, flyttade vi in till stan.

Ewa Svensk besökte Masbo när växthusen var rivna

1974 jobbade jag hos Axel Edvard och då fick jag åka ut till Masbo och hämta plant på friland drivhusen var då nerrivna men blomlanden var kvar, vad som hände senare har jag ingen aning om för det mesta av planteringarna var då vid Köpmanberget.

Ewa Svensk fick hjälp att flytta till Hudiksvall av en blomsterbuss.

Lokalen där jag jobbade, låg inne i ett av drivhusen. Jättetrevligt men fuktigt.

Jag flyttade hit till Hudik då från Karlskoga och fick låna blombussen som flyttbil, han var ju så jättesnäll Axel-Edward Hanson. Gösta Lindberg följde med som chaufför.

Bengt-Åke Nilsson hämtade ett övergivet blomstersläp ute på Masbu.

Jag hämtade hem den blomstervagn jag fortfarande har kvar (har haft bild här på Fb) med min traktor från Masbo Dessutom köpte jag några längder fönster och ställningar från de nerrivna växthusen som stod där

 

Den blomstervagn som Bengt Åke Nilsson berättar om, var ett släp som byggdes när Hansons Blommor levererade snittblommor och krukväxter till blomsteraffärer efter Norrlandskusten. Allt gick inte in i den stora blomsterbussen så min far Axel-Edward lät bygga detta släp på ett företag ute på Alnön utanför Sundsvall.

Har du som läser detta någor minne av Handelsträdgården i Masbo?

Kommentera gärna här på bloggen eller sänd en rad till [email protected]

 

 

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Hansons Handelsträdgård i Masbo”

 1. Roligt att bilden äntligen har kommit tillbaka. Jag cyklade dit några gånger med mina föräldrar när jag var liten,för dom hade bekanta i Masbo.jag minns växthusen och Magnussons stora gård som är på biden och att det pratades om att bevattningen till växthusen sänkte vattennivån i Masbotjärn så att vattenspegeln nästan försvann. Blomstervagnen som B.Å.Nilsson har satt in en bild på,borde ju ha varit tillverkad av hans morbror Axel Norell som hade karosserifirma på Alnön .ursprungligen från Ulfsta i Hälsingtuna.Firman hette Alnö karosserifabrik. Växthusen syntes ju tydligt från E4 så det borde vara fler som känner igen sej.

 2. Christer
  Tack för ditt trevliga Masbo-minne!
  Jag tyckte det var så fint att jag kopierade det till Hudiksvallssidan på Facebook.
  Hoppas att du förlöser ytterligare minnen.
  Din Vän Lennart

 3. Är ni de Hansons som en gång hette Hanson-Snygg och bodde i en numera riven byggnad på Ranns gård i Masbo? (Den första efter bilskroten)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *