Idrottsdag med lingonplockning. FRUKTKÄLLAREN "räddar" mig!

Fruktkällaren när den låg på Storgatan och innan DOMUS ”förstörde” ett antal gamla fina affärer. Foto Lennart Ersson.

Detta inlägg, kom första gången 2 juni 2013. Jag har bearbetat texten med namnet på Fruktkällarens ägare Anders Johansson. Nu finns också en bild från 2014, då man fortfarande kunde handla i Fruktkällaren, som flyttat till Stationsgatan och fått det nya namnet CLEO

Medlemskort i Läroverkets IF!

För några veckor sedan hittade jag ett medlemskort från tiden i Läroverkets Idrottsförening. Jag hade erlagt årsavgiften 1:- ( en krona).

Jag tror det var så att vi som tävlade för Läroverket i någon idrott måste vara registrerade på detta sätt.

Lingonplockning

Läroverkets Idrottsförening finansierade sin verksamhet med en idrottsdag, där alla plockade lingon som sedan såldes vidare genom Berglunds Fisk,där vi lämnade in våra bär.

 För att uppmuntra eleverna till att plocka så mycket som möjligt fick de duktigaste eleverna priser i form av presentkort. Jag minns att ett år var den duktigaste lingonplockaren en flicka i min klass som plockat över 20 kilo lingon.

 När det var ett bra år för bären var det kul att ge sig ut i skogarna kring Malmbaden. När det var ont om bär i skogen var det nästa helt omöjligt att hitta en liter lingon.

 Fruktkällaren min räddning

Ett år orkade jag inte med någon lingonplockning. Jag hade inget giltigt skäl att inte vara med. Åkte därför till Fruktkällaren och köpte lingon. När ägaren kom med ett kilo lingon var det rensade bär.

 —Jag kan ju inte komma till Berglunds med rensade bär. Då förstår de att det inte är jag som plockat bären.

 –Jag har bara rensade bär till försäljning!

 –Har du inget ”skräp” i någon låda där det från början var orensade bär?

 –Du får följa med mig ut på lagret och titta lådorna där det varit lingon.

 –I den där lådan ligger det typisk rent från lingon. Blanda i detta i mina rensade bär.

–Hanson det är bara du som kan hitta någon så här galet. Du måste betala för rensade bär trots att jag nu förvandlar dem till orensade.

 –Det förstår jag! Jag är glad för att du hjälper mig så jag slipper frånvaro.

..”Tackar–Tackar!

 Ingen frånvaro

På Berglunds Fisk var personen som vägde in mina lingon djupt imponerad över att jag lyckats plocka ett helt kilo. Jag fick ett kvitto på inlämnade bär och registrerades som närvarande på idrottsdagen.

 Ägaren av Fruktkällaren Anders Johansson berättade varje år när han sålde lingon, om Löken Hanson, som ville att han skulle ”förvandla” rensade lingon till orensade.

CLEO på en bild från GOOGLE MAPS 2010

 Idag finns inget kvar av det som var Berglunds Fisk, Gävle Fisk, Centralcafé och andra gamla fina byggnader,

Där ligger KÖPMANNEN och där finns inte CLEO kvar 2014.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *