Minnen från Valborg på Köpmanberget.

AAAAprilv2

Bilden ovan på Parkhyddans servering är från Magnus Thunström FB-sida

JAG HADE KÖPMANBERGET SOM MIN NÄRMASTE ”GRANNE”.

Jag har inga speciella minnen från just sista april och Valborg.

Jag är ganska säker på att Valborg firades årligen på Köpmanberget, men inget speciell Valborgs minne har stannat kvar hos mig.

Hansons Handelsträdgård, där jag bodde med min farmor och farfar, låg nedanför Parkhyddans servering. Det fanns  en brant backe upp till festplatsens stora dansbana med sitt välvda tak och stora dansgolv med en stor scen för orkestern. Den startade vid syfabriken Norrlandia.

Jag själv hade en väl upptrampa stig som startade bakom vårt garage där firmans mindre blombussar var parkerade. Den vägen gick jag alltid upp oavsett om det var fri entré eller inte. Det var inte så många som kände till stigen men jag tog ofta med mig mina bästa kompisar den vägen särskilt när vi skulle PLANKA.

Det var alltid mycket folk vid de stora högtiderna. Vid dessa tillfällen delade Strand och HIF på arrangemanget och min far Axel-Edward sålde lotter till tombolan där stadens olika affärer hade skänkt fina priser.

AAAAprilv1

Det ståtliga templet där sångkören sjöng in våren ( Foto Marie Engberg på FB )

Håkan Bengters minne från Valborg i Hudiksvall

Som barn var man alltid med sista april när sångarförbundet sjöng vårsångerna utanför stadshotellet. Sedan tror jag dom fortsatte upp till Köpmanberget, men dit brukade jag inte få följa med.

Ulla Svanberg som bodde nära Köpmanberget har dessa minnesbilder.

Bodde nära Köpmanberget jag också, på Lantmätaregatan och vi promenerade ut på Bergsvägen, förbi Norrlandia och sen branta backen upp till berget. Den vägen har man gått många gånger till olika festligheter där uppe.

Av Valborgsfirandet minns jag inte mycket, mer än att vi flickor alltid hade våra nya vår/sommarkappor på oss, oavsett väder. Frös gjorde vi, men nya kläder ska ju visas upp, det var tradition det också.

Smällare avskydde jag redan då, det var killkompisarna som under några dagar var som besatta och något fyrverkeri kan jag inte alls komma ihåg, det har jag nog saligen förträngt.

Olof Eriksson delar med sig följande minnesbilder.

Jovisst var det bål på Köpmanberget och sång i sångarkapellet.

Jag och de andra smågrabbarna var där på morgonen efter och letade efter smällare som inte hade smällt. Det var ju ett jäkla smällande på Valborg
 
 Apropå Köpmanberget, redaktör Göte Rosell på Hudiksvallstidningen var duktig på att hitta på fyndiga rubriker. När en berusad man en gång ramlade utför Köpmanberget blev rubriken: STUPFULL STUPFÖLL.

AAAAprilv3

Vi får hoppas att den berusade mannen inte föll så långt nedför berget.

 

Publicerat av

18 reaktioner till “Minnen från Valborg på Köpmanberget.”

 1. Höjdpunkten majbrasan på Köpmanberget på 50-talet, Vi flickor kom vårklädda med utställda kjolar av skumgummi o stärkta underkjolar. Killarna kastade Häxpipor o andra smällare som nästan hamnade under kjolarna på oss, vi sprang ifrån så långt vi kunde o var livrädda.
  Eva Widenius

  1. Eva
   Tack för att du tar dig tid att skriva en kommentar.
   Ni är flera flickor som berättar om hur viktigt det var att visa upp sig i vårdressen vid Valborg.
   Smällar var väl inte det bästa sättet att få kontakt med någon flicka som man var intresserad av.
   Hoppas du får en fin Valborg var än du befinner dig. Ta vara kläder om det blir kyligt.
   Kram
   Lennart

   1. Hej Lennart.
    Precis ett år senare 2016 års Valborg. Tyvärr är det ingen majbrasa på Köpmanberget, senast jag var där det var 2009, vet inte om det varit något efter det.
    hälsn. Eva Widenius

    1. Eva
     Jag blir så glad att det fortfarande kommer en kommentar då och då.
     Jag så att min systerson Mårten Andersson var på Köpmanberget med sin HYBRIS för någon vecka sedan.
     Mitt barndomshem Hansons Handelsträdgård låg ju bara nedanför Köpmanberget.
     Eva hjälp mig lite med hur vi känner varandra.
     Jag har sett att du är aktiv på Hudiksidan
     Kram
     Lennart

     1. Hej Lennart Idag är det 2017 03 13, så lite sent är det när jag nu först såg att du undrade om vi känner varandra. Jag känner dig inte, men jag är Hudiksvallsbo o sta´n är ju liten, så man känner igen varann ändå. Jag växte upp på Håstagatan vid Hotell Temperance, har två bröder Alvar Skoog o Bert-Arne Thegman jag hette Ahrenberg som flicka. Tänkte att du kanske vet om mina bröder ev. Jag är väldigt intresserad av vår lilla stad, därför är det roligt att följa allt du har delat med dig i skrift o foton. På Facebook är det också mycket nostalgi. Tack m. hälsn. Eva Widenius.

     2. Eva
      Alvar och jag spelade fotboll tillsammans i Hudiksvalls IF.
      Jag minns att Alvar och var en god löpare och särskilt på 100 meter.
      Vi ses på FB
      Kram
      Lennart

 2. Min far, Elis Myrgren, sjöng andrabasstämman i Hudiksvalls Sångarförbund (”manskören”). Den sista april samlades alltid kören på gamla läroverket (Wallnersgården) inför avmarschen till Statts trappa där man höll sin vårkonsert. En scen hade byggts och en talrik publik fick njuta av vårsånger, tal och leven för Konung och fosterland. Efter konserten skingrades kören och somliga gjorde säkert sällskap med allmänheten som vallfärdade till Köpmanberget för vidare förlustelser. Ingen körsång mer den kvällen. Däremot besökte kören olika sjukinrättningar i Hudiksvall under 1 maj.
  Jag minns att kören även framträdde vid scoutgården i Iggesund på sista april.
  Under mina sista år på gymnasiet runt 66-67 var också jag medlem i Sångarförbundet.
  Tyvärr finns inte kören längre.

 3. Min far, Elis Myrgren, sjöng andrabasstämman i Hudiksvalls Sångarförbund under många, många år. Från 50- och 60-talen minns jag väl hur sångarna samlades på gården till gamla läroverket (”Wallners lager”) innan avmarschen till Statts trappa. Där var en scen uppbyggd och en månghövdad publik var alltid samlad i Rådhusparken för att få lyssna till de välbekanta vårsångerna. Förutom sång hölls det tal till våren och landsfiskal Hallgren brukade alltid utbringa ett leve för Konungen och Fosterlandet! Då var vi verkligen stolta över vårt land…
  Kören brukade också sjunga vid scoutstugan i Iggesund tillsammans med sångarbröder från bruksorten.
  Efter vårkonserten var det vanligt att man vandrade upp till Köpmanberget för vidare förlustelser, dans, tombola och en liten flirt kanske..?!
  Manskören sjöng inte på Köpmanberget denna kväll ty påföljande dag, 1 maj, underhöll man på olika vårdinstitutioner i Hudiksvall.
  Däremot sjöng man varje Kristi Himmelfärdsdagsmorgon från Sångartemplet på Köpmanberget. Men detta kan jag berätta mer om senare!

  1. Torsten
   Det är så härligt när du gör dig tid och berätta om minnen från ”VÅR” tid.
   Hoppas vi skall kunna sitta ner tillsammans vid något tillfälle medan våra hjärnor fortfarande fungerar.
   Stort Tack
   Lennart

 4. Hej Löken! Såg att du är vid någon av entreerna på Friends Arena vi Sveriges matcher.Nu undrar jag vilken du brukar stå vid? Det vore roligt att hälsa på en gammal Hudikbo om jag dyker upp på matchen.Bosse nämnde att du bor i Vällingby.
  Hälsningar
  Göran Mörk

  1. Göran
   Jag står vi pressinsläppet!
   Brukar gå ut under matcherna till en av de fyra hörnen som jag skall ta redan på vad den heter.
   Återkommer till dig
   Lennart

   1. Hej Lennart! Jag skall på match måndagen den 12 oktober oc se Kvalmatchen Sverige vs Moldavien, kanske vi träffas! Skall kolla Pressinsläppet om jag ser till dig.
    Hälsningar
    Göran Mörk

    1. Bosse
     Jag så inte din fråga i tid. Jag var där och tog en bild som jag la ut på Hudiksidan på FB. Gensvaret har blivit över 300 LIKE på två dygn.
     Sänder bilden till dig via ordinarie mail.
     Lennart

 5. Lennart
  Här kommer ytterligare ett ”Hansson Nummer” den här gången från Köpmanberget.
  Chubby Checker (Twistens konung med Let’s twist again …. ) turnerade i Sverige
  1963 (enligt Google) och i Hudik. Vi stod på baksidan vid järngrinden där man släppte in artisterna efter föreställningen. Kommer inte ihåg om vi varit inne och sett Chubby, men när Chubby kom ut och gick till bilen ropade Löken Hansson på en troligen tillgjord Svengelska ” Wellcome back Chubby”. Chubby vinkade, gick in i bilen och försvann. Vet inte om han nånsin kom tillbaka till Hudik.

  1. Olle
   Tack för detta härliga minne.
   Jag minns det inte så tydligt som du men jag känner igen mitt sätt att uttrycka mig i tid och otid.
   Lennart

  1. Anna
   Har inte varit inne på min blogg på länge
   Så din kommentar om sångartemplet som ligger på Köpmanberget ovnför mitt Barndomshem.
   Hoppas du får en fin sommar nu när du får vara ledig på riktigt.
   Kram
   Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *