Skolstarten 1949 del 1

  bild 1

MINNEN FRÅN SUNDSVALL OCH HUDIKSVALL

Den 17 september 1942 föddes jag i Hudiksvalls BB och i Hudiksvalls Tidning kunde man läsa: ”FÖDDE: En duktig gosse. Asta och Axel-Edward Hanson

 BOR I SUNDSVALL 1944-1948

När jag var 2 år skildes mor och far och jag flyttade tillsammans med min mor Asta till farmor och farfar, som hade en blomsteraffär längst ner på Storgatan 3 i Sundsvall.

Elin och Edward hade några år tidigare överlåtit Handelsträdgården i Djuped och Blomsteraffären på Hamngatan i Hudiksvall till sitt enda barn, sonen Axel-Edward min far.

bild 2

På bilden syns både lagerträden och spårvangsspåren

Utanför affären gick en av Sundsvalls två Spårvagnslinjer. Det mest spännande jag visste var att lägga den stora femöringen på spåret för sedan kontrollera hur stor slanten blev tillplattad och fyra gånger så stor.

En annan händelse utanför affären sker när jag sågar ner ett av lagerträden, när jag ville prova min femårspresent, som var en verktygslåda för barn.

Farfar Edward var en mycket skicklig florist. När det var dags för den årliga julskyltningen gjorde fantastiska blomsterarrangemang. Ett år hängde det ett vackert utsmyckat flygplan i fönstret som alla stannade och beundrade.

bild 3

Julskyltning hos HANSONS BLOMMOR

När det var dags för mig att börja skolan sålde farfar och farmor affären till Georg Wahlin som under många år varit chef för NK Blommer i Stockholm. Min mor hade flyttat samman med en änkeman, som hon senare gifte sig med och fick sonen Anders.

Farmor och farfar flyttade tillbaka till Hudiksvall 1948 och jag fortsatte att bo tillsammans med mina farföräldrar i Hansons Handelsträdgård i Djuped nedanför Köpmanberget.

I SMÅSKOLAN HAR JAG IDA BODELL

Klasskort från årskurs 1 1950.
Klasskort från årskurs 1 1950.

 1949 börjar jag skolan och har ganska nära till Östra Folkskolan. De två första åren hade jag Ida Bodell som lärare. Jag har inte speciellt många minnen från den tiden men det är ändå två händelser som stannat kvar.

På skolan gick också min 7 år äldre bror Roland. Han gick i årskurs 8 som vid den tiden var lika med sista årskursen. Jag ville ju inte att han skulle behöva skämmas för att han hade en lillebror i Ettan. De gånger jag såg honom på skolgården var jag noga med att inte låtsats som om vi kände varandra.

På väg till min första skoldag. 

bild 5

UTKÖRD FRÅN KLASSRUMMET FÖRSTA VECKAN

Jag hade inte gått många dagar i första klass innan jag blev utvisad från klassrummet. Kommer inte ihåg vad som föranledde att Fröken Ida utropade ”Har man sett på maken”

Det uttrycket hade jag hört min farmor säga ett antal gånger och också hört farfar svara ”Tre tanter dansar naken”. Jag citerade min farfar med hög och tydlig röst. Många av mina klasskamrater började skratta, men inte Fröken Ida. Hon blev jättearg och körde ut mig i korridoren där jag fick stå tills det blev rast.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.