Ragnar Nylin lärare i 3:an + 4:an

På väg till min första skoldag i årskurs 3 hösten 1951.
På väg till min första skoldag i årskurs 3 hösten 1951.

 I ÅRSKURS 3 – 4 MED RAGNAR NYLIN

 I årskurs 3 och 4 fick jag den stränge folkskolläraren Ragnar Nylin. Han ville ha ordning och reda i klassrummet och var en mycket duktig lärare. Från den tiden finns det lite fler minnen men ett alldeles speciell minne tror jag ingen i vår klass någonsin kommer att glömma.

Det var första april och vi planerade ett Aprilskämt för vår magister, Vi som skulle genomföra skämtet kände en viss osäkerhet kring hur Ragnar skulle uppfatta det enkla skämtet. För att gardera oss så långt som möjligt bad vi Lars Flöjt, som var en plikttrogen elev och som hade det högsta anseendet hos Ragnar, genomföra skämtet.

Det var ett mycket oskyldigt Aprilskämt där Lars skulle säga till Magistern att någon hade skrivit ett meddelande på svarta tavlan. När Ragnar vänder sig om står det på svarta tavlan: APRIL APRIL DIN DUMMA SILL.

Det blev fullständig katastrof. Jag har aldrig sett vår magister så arg. Stackars Lars fick sig en ordentlig avhyvling och det var inte långt till gråten. Sedan gick Ragnar runt i klassrummet hela lektionen utan att säga ett ord. Han hade händerna bakpå ryggen och där snurrade han hela tiden ett gummiband från den ena handen till den andra. Det var hemska minuter och klassen trodde aldrig att lektionen skulle ta slut. Alla satt tysta och några började gråta.

Klass 4 1953 på Östra Skolan med Magister Ragnar Nylin
Klass 4 1953 på Östra Skolan med Magister Ragnar Nylin

 EVA GRANATHS MINNESBILD AV APRILSKÄMTET

Händelsen sitter djupt i mig och jag började fundera på hur mycket av den som fortfarande satt kvar hos andra klasskamrater. Jag ringde till Eva Lövkvist (Granath) och frågade.

”Jag mins inte händelsen på samma sätt som du. Det finns en förklaring till detta. Jag lurade nämligen själv vår magister Ragnar Nylin. Jag sa till honom att jag hade födelsedag. Då tyckte magistern att klassen skulle sjunga för mig. När sången var klar berättade jag att det inte var min födelsedag och ropade direkt – APRIL APRIL.

Magistern stod alldeles tyst men såg inte speciellt glad ut. Jag förstod för senast att jag gjort något väldigt dumt. För mig blev det extra obehagligt då vi bodde grannar med familjen Nylin” avslutar Eva sitt minne.

THOMAS JULINS MINNESBILD

Jag ringde till min barndomsvän och klasskamrat Thomas Juhlin och berättade och berättade även om Evas minne och frågade om hans minne av händelsen med Lars Flöjt.

”Jag har något svagt minne av det Eva berättar. Ditt och mitt minne stämmer helt utom det med svarta tavlan. Lars berättade om något spännande som hänt honom. Tror inte det hade blivit så stor reaktion om inte Lars avslutat med ramsan APRIL APRIL DIN DUMMA SILL! Hade Lars bara sagt APRIL APRIL och struntat i DIN DUMMA SILL så hade inget hänt, även om vår magister var helt HUMORBEFRIAD” avrundade Thomas.

Publicerat av

En kommentar till “Ragnar Nylin lärare i 3:an + 4:an”

  1. Jag är förvånad över att ni kan tycka något positivt om honom. För mig är han ett stort jävla äckel. Han krävde att få hålla min hand jämt och ständigt. Han hittade alltid på saker för att jag skulle stanna inne på rasterna och be om ursäkt, Jag vet egentligen för vad! Hade detta hänt i dag hade han varit avskedad för länge sedan. Tyvärr vågade jag inte berätta för mina föräldrar, det var så på den tiden. Den jävla gubben har förstört mitt liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *