Johanfallet Avsnitt 6: Svek

I sista avsnittet av I brottets spår: Johanfallet, tittar vi på ansvar. Hur många fel kan begås kring en pojkes försvinnande?

Thomas Quick tog tillbaka erkännandet om att det var han som mördade 11-årige Johan Asplund, men då hade preskriptionstiden redan gått ut – och ingen kan längre ställas till svars för hans försvinnande.
– Det är en förskingring av skattemedel, ett ofantligt mänskligt lidande för många personer och ingen tar ansvar. Alla går fria, säger Johans pappa Björn Asplund.
Hur ser polisen på försvinnandet i dag? Är det någon som jobbar med fallet – och finns det någon chans till lösning?
Dessutom: Hoppet tänds när någon säger sig ha spelat in ett morderkännande på film.

Johanfallet Avsnitt 5: Sätermannen

I det femte avsnittet om Johanfallet i poddserien I brottets spår får ni höra om hur en seriemördare både dök upp och försvann i utredningen av Johanfallet.
Under många år koncentrerades utredningen av Johanfallet till en patient på Säter som sa att han mördat 11-årige Johan Asplund.
Nyheten om Thomas Quicks erkännande slog ned som en bomb. Men Johans pappa Björn Asplund hade redan innan dess hört talas om erkännandet när en överläkare pratade bredvid munnen på en jazzklubb i Köpenhamn.
I det femte avsnittet av poddserien berättar Björn och Anna-Clara Asplund om hur de upplevde den tiden. Jan Olsson, känd som en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker, berättar om varför han tvivlade och hoppade av utredningarna som rörde Thomas Quicks morderkännanden och Sundsvalls Tidnings tidigare chefredaktör Kjell Carnbro förklarar varför det tog så lång tid innan historien granskades i media.

Johanfallet Avsnitt 4: Rättegången

När inte åklagaren väcker åtal mot den så kallade Johanmannen gör föräldrarna det själva.
Nu berättar advokat Pelle Svensson om hur han blev inkopplad på fallet och om den civila processen som fick stor uppmärksamhet i hela landet. Hör också Johans föräldrar Björn och Anna-Clara Asplunds minnen från rättsprocessen.

Johanfallet – Avsnitt 3: Johanmannen

Efter de första dygnens intensiva sökande växer sig misstankarna allt starkare om att den försvunne pojken kan ha utsatts för ett brott.

I det tredje avsnittet av podden om försvinnandet kan du höra mer om vilka teorier polisen hade och vilka personer som kom att bli särskilt intressanta i utredningen av fallet.
Polisen är särskilt intresserade av en man i 40-årsåldern – och tar in honom på förhör var och varannan dag. Vem är han – och vad är det han berättar?

Avsnitt 2: Misstankar

Polisen: ”Vi hade sökt försvunna tidigare men det här var speciellt”
I det nya avsnittet av Johanfallet fortsätter sökandet. Men samtidigt växer sig misstankarna allt starkare om att 11-årige Johan Asplund har utsatts för ett brott.

Ni hör Johans föräldrar berätta om de fruktansvärda dygnen efter sonens försvinnande. Dessutom berättar polisen Per Tjäder om det intensiva sökandet och vilka tankar polisen hade om vad den försvunne 11-åringen kunde ha råkat ut för.

Persongalleri Johanfallet

Johan Asplund, född 1969 Försvann den 7 november 1980 från sitt hem i Bosvedjan

Anna-Clara Asplund, Johans mamma

Björn Asplund, Johans pappa

————————

Veronica Andersson, chef för utredningar, grova brott vid polisen i Västernorrland

Olof Arvidsson, advokat. Försvarade ”Ingvar” i både tingsrätten och hovrätten

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Dömd för mordet på Johan 2001, friad 2012.

Marcus Bernard, Johans kompis

Kjell Carnbro, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Sundsvalls Tidning

”Britt-Marie”, vittne som såg Ingvar i Bosvedjan två dagar i rad i samband med Johans försvinnande.

Ing-Marie Hedebrand, Johans lärare på Bosvedjeskolan

”Ingvar”, AnnaClaras fd sambo Dömd för att ha fört bort Johan i tingsrätten, friad i hovrätten

Kerstin Koorti, advokat. Björn och Anna-Claras ombud under rättegången mot Quick

Rikard Nyström, Johans granne och den siste som såg honom innan han försvann

Jan Olsson, tidigare kriminalkommissarie och en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker

Seppo Penttinen, polis. Utredde Quicks erkännanden

Robert Schött, lagman vid Sundsvalls tingsrätt. Jobbade tidigare i hovrätten och var med och beviljade resning för Sture Bergwall

Pelle Svensson, advokat Björns och Anna-Claras ombud under tings- och hovrättsförhandlingarna mot ”Ingvar”

Rolf Stenberg, dåvarande länspolismästare

Per Tjäder, nu pensionerad polis Jobbade under den intensiva sökfasen när Johan just försvunnit

”Ulf” Dåvarande arbetskamrat till Anna-Clara

Christer van der Kwast, åklagare. Ledde utredningarna mot Quick

Arne Åkerlund, reporter

 

 

 

Johanfallet: Avsnitt 1 – Försvinnandet

I november 1980 försvann 11-årige Johan Asplund spårlöst från sitt hem i Bosvedjan. Johanfallet har gäckat polisen i 35 år och fortfarande söker Johans föräldrar efter svar om vad som hände deras son.

Hur kan ett barn bara försvinna? I första avsnittet får ni följa med tillbaka till den 7 november. Vad hände i Bosvedjan dagen när Johan Asplund försvann? Är det någon som sett honom?

 

Johanfallet: Mamman: ”Han finns där ute någonstans”

Den 7 november 1980 försvann 11-årige Johan Asplund spårlöst från sitt hem i Bosvedjan.
Johanfallet har gäckat polisen i 35 år och fortfarande söker hans föräldrar efter svar om vad som hände den dagen.
– Han finns där ute någonstans, säger hans mamma Anna-Clara Asplund.
Nu lanserar Sundsvalls Tidning en podcast i sex delar som handlar om fallet, med start den 1 december.

5: Att jaga en mördare – en kriminalpodd om Brattåsmorden

Brattås spaningsledning.
Brattås spaningsledning.

Strukturen i utredningen urholkas mer och mer när rikskriminalen lämnar Härnösand för att ringa in Hagamannen i Umeå. Resurser dras in och polisen ger skenet av att ha gett upp.

Kriminolog Leif G W Persson nekas till en början i sten att få ta del av förundersökningen och när han till slut får göra det sågar han utredningen brutalt.

Varför stängs anhöriga ute och varför genomsyras hela utredningen av länskriminalens ovilja att dela med sig av material ur den till behöriga?

Och kan det vara så att det avgörande tipset kan ligga i en hög som inte prioriterats i utredningen? Eller hos en person därute någonstans som vet men inte vågar berätta?

Journalisten Anna Wikner på Mittmedia har i den här podden granskat det ouppklarade dubbelmordet i Brattås. Följ historien här.

Klicka här för att lyssna i Itunes.

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

Tycker du att det är svårt att hålla reda på vem som är vem? Här hittar du ett persongalleri med de flesta personer som förekommer i podden.

4: Pengar – en kriminalpodd om Brattåsmorden

Barbro Öberg Brattåsmorden i brottets spår kriminalpodd

I polisutredningen om dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand verkar alla spår på något sätt leda till pengar. Behov av pengar, brist på pengar – eller tanken på att behöva betala massa pengar.

Kan någon dra fördel av Tors testamente, som han skrev bara månader före mordet? Vem har gjort affärer med Tor? Och vem i trakten är skrämmande lik fantombilden på mördaren?

Brattås Brattåsmorden Fantombild I brottets spår Kriminalpodd
Fantombilden

 

Journalisten Anna Wikner på Mittmedia har i den här podden granskat det ouppklarade dubbelmordet i Brattås. Följ historien här.

Klicka här för att lyssna i Itunes.

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

Tycker du att det är svårt att hålla reda på vem som är vem? Här hittar du ett persongalleri med de flesta personer som förekommer i podden.

3: Familjerelationer – en kriminalpodd om Brattåsmorden

Tor Öberg Gerd Wiklund Brattåsmorden I brottets spår dubbelmordet

De första veckorna av mordutredningen tror de inblandade fortfarande att dubbelmordet i Brattås snart kommer att vara lösta. Men det finns ett problem – man hittar inget motiv. I media växer bilden fram av Tor och Gerd som två helt vanliga svenssons som inte hade några fiender. Men hur stod det till med relationerna på Tors sida egentligen? Och vad står det i det anonyma brev som kommer till redaktionen under arbetet med den här podden?

Journalisten Anna Wikner på Mittmedia har i den här podden granskat det ouppklarade dubbelmordet i Brattås. Följ historien här.

Klicka här för att lyssna i Itunes.

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

Tycker du att det är svårt att hålla reda på vem som är vem? Här hittar du ett persongalleri med de flesta personer som förekommer i podden.

”I brottets spår” i medierna

Anna Wikner podd Brattås Brattåsmorden I brottets spår

”Ny podd granskar mystiskt dubbelmord” skrev Allehanda.se den 22 juni, samtidigt som tidningen publicerade en trailer inför podden. Se trailern här!

”Mittmedia startar kriminalpodd” skrev branschtidningen Medievärlden den 23 juni. ”Mordet är fortfarande ouppklarat och på så vis skiljer sig den här podden från de som granskar om någon blivit felaktigt dömd”, säger Anna Wikner till tidningen. Läs hela artikeln här.

”Söker sanningen bakom Brattåsmorden i ny podd” skrev Allehanda.se den 27 juni. ”Jag tror att om folk lyssnar på den här serien så kommer det nog att ändra deras uppfattning en hel del om Brattåsmorden och utredningen”, säger Anna Wikner i artikeln. Läs mer om Annas tankar om Brattåsmorden och hennes arbete med podden här.

Den 27 juni pratade Jan Helin och Thomas Mattsson, chefredaktörer för Aftonbladet respektive Expressen, om ”I brottets spår” i sin podcast ”Mattsson & Helin”.”Jag tycker att det är helt rätt av Mittmedia att testa detta”, säger Thomas Mattsson. ”Poddtrenden får journalistiken att upptäcka ljudmediet”, säger Jan Helin. Här kan du lyssna mer på vad chefredaktörerna säger om podden (spola fram till ca 05:00).

”Podden om Brattåsmorden gör succé” skrev Allehanda.se den 8 juli. ”Familjerna har berättat om sina upplevelser och misstankar, och de poliser som har varit inblandade i förundersökningen har bidragit med det de har kunnat utan att förstöra utredningen”, säger Anna Wikner till tidningen. Läs hela artikeln här.

Det finns även en Flashbacktråd om podden, läs den här.

Har du själv tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

2: Spår – en kriminalpodd om Brattåsmorden

brattåsmorden brattås lada

Ett äldre par har, till synes helt oförklarligt, brutalt mördats på en gård i Brattås utanför Härnösand. Under inledningen av polisutredningen hittar man flera spår på brottsplatsen, och tipsen från allmänheten strömmar i. Bland annat har flera personer sett samma röda Volvo stå parkerad vid gården i samband med morden – och dessutom saknas Gerds bankomatkort. Men vad tyder spåren på?

Journalisten Anna Wikner på Mittmedia har i den här podden granskat det ouppklarade dubbelmordet i Brattås. Följ historien här.

Klicka här för att lyssna i Itunes.

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

Tycker du att det är svårt att hålla reda på vem som är vem? Här hittar du ett persongalleri med de flesta personer som förekommer i podden.

Personerna som förekommer i podden

I brottets spår är en kriminalpodd där journalisten Anna Wikner granskar det ouppklarade dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand år 2005. Här är några av de personer som på olika sätt har koppling till fallet och förekommer i podden.

Alla avsnitt kommer att publiceras här på bloggen. Här hittar du första avsnittet. Klicka här för att lyssna på Itunes i stället.

På Tors sida:
Tor Öberg: Död 31 maj 2005
Barbro Öberg: Tors äldsta dotter
Inger Nordström: Tors yngsta dotter
Widar Öberg: Tors yngre bror
”Iris”: Tors yngre syster
Tor har ytterligare en yngre syster, hon är inte omnämnd.

Tor Öberg Gerd Wiklund Brattåsmorden I brottets spår
Tor Öberg och Gerd Wiklund
Barbro Öberg Brattåsmorden i brottets spår
Barbro Öberg

På Gerds sida:
Gerd Wiklund: Tors särbo. Död 31 maj 2005
Leif Wiklund: Gerds yngste son
”Mats”: Mats Wiklund, Gerds äldste son, Leifs bror

Leif Wiklund Brattåsmorden I brottets spår
Leif Wiklund

Poliser:
Jan-Ola Nordin: Utredare, pensionerad. Jobbade med Brattåsutredningen 2005-2012
Kalle Classon: Utredare, pensionerad. Jobbade med Brattåsutredningen 2005-2011
Mikael Bladh: Polis. Jobbade i yttre tjänst under morddagen. Har inte jobbat med själva utredningen.
Börje Öhman: Fd spaningsledare och förundersökningsledare 2005-2009
Josefine Perming-Tengqvist: Nuvarande spaningsledare
Eva Jagebo Bonnerud: Nuvarande förundersökningsledare

Jan-Ola Nordin Brattåsmorden I brottets spår
Jan-Ola Nordin
Mikael Bladh Brattåsmorden I brottets spår
Mikael Bladh
Börje Öhman Brattåsmorden I brottets spår
Börje Öhman
Josefine Perming-Tengqvist Brattåsmorden I brottets spår
Josefine Perming-Tengqvist
Eva Jagebo Bonnerud Brattåsmorden I brottets spår
Eva Jagebo Bonnerud

Övriga:
Sven Granath: Kriminolog och forskare på BRÅ
Gunnar Stattin: Fotograf på Tidningen Ångermanland. Var första journalist på plats tillsammans med kriminalreporter Egon Sundlöv

Brattås Brattåsmorden Fantombild I brottets spår
Fantombilden

 

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

1: Upptäckten – en kriminalpodd om Brattåsmorden

brattåsmorden

Den 2 juni 2005 hittas det äldre paret Tor Öberg och Gerd Wiklund mördade i en ladugård i Härnösand. Tio år senare är mordet fortfarande olöst och mördaren går fri – trots att det finns både teknisk bevisning och vittnesuppgifter.

Journalisten Anna Wikner på Mittmedia har i den här podden granskat det ouppklarade dubbelmordet i Brattås. Följ historien här.

Klicka här för att lyssna i Itunes.

Har du tankar, synpunkter, idéer? Tyck till om podden och fallet om Brattåsmorden på sociala medier under #ibrottetsspår.

Tycker du att det är svårt att hålla reda på vem som är vem? Här hittar du ett persongalleri med de flesta personer som förekommer i podden.