Då var det herrarnas tur.

Då var det herrarnas tur.

På herrsidan finns det inget allsvenskt lag i närområdet, men i distriktet har vi två väl etablerade klubbar i Onyx och Strängnäs. Även grannkommunen Salem har ett lag som ligger i toppen av den norra allsvenska serien. Det finns förstås en hel del killar med bakgrund i Nykvarn och Södertälje i de tre lagen.

Men det kanske är dags nu att få ett allsvenskt lag, då Nykvarn gått som tåget i serien och just nu leder den med 5 poäng. Ett ungt lag stöttat av några lite äldre och erfarna spelare. De har en första lina med Oscar Janthe och tvillingarna Rigogiannis som står för mer än hälften av lagets gjorda mål.

Lucas och Kevin Rigogiannis har vad jag erfar dubbel licens med Växjö, så vad det innebär för deras fortsatta innebandy under säsongen återstår att se. Hoppas att de i möjligaste mån hjälper till att försöka spela upp Nykvarn i allsvenskan. Mycket kan förstås hända på de 8 omgångar som återstår med att laget ska hamna topp fyra ser jag som självklart. Sen är det ”bara” att fixa kvalspelet också.

Om det går bra för Nykvarn så går det desto sämre för grannen Telge. Just nu på nedflyttningsplats med 4 tunga poäng upp till Linköping FBC över strecket. För mig som sett en del matcher denna säsong så tycker jag att laget borde vara högre upp i tabellen. Det känns som om att det efter alla förluster sitter i huvudet på spelarna, för innebandy mässigt så står sig laget bra i serien. Man blir osäker och slår det där passet som man inte skulle slå, försöker sig på den där brytningen man inte skulle göra och så vidare. Det är mentalt tungt att förlora matcher på sluttampen och det gör att man givetvis får ett energitapp.

Ett sådant exempel är SD förlusten mot Hovslätt där man släpper in kvitteringen 19,38 in i tredje för att sedan förlora i SD. För Nykvarn som har flyt och självförtroende är det just nu precis tvärt om. I sin match mot Hovslätt i omgången efter kvitterar man när det är 11 sekunder kvar av matchen för att sedan vinna i SD.

I herrarnas division 2 är det väldigt jämt i toppen där Gnesta leder 1 poäng före FBC Nyköping och 2 före Onyx IBS. Gnesta har fått tillbaka bröderna Alexander och Daniel Johansson från allsvenska Salem. Två klockrena förstärkningar som kan leda till att Gnesta nästa säsong spelar i division 1. Storebror ”Lelle” har på 6 matcher gjort 24 (11+13) poäng och Daniel har på 5 matcher gjort 20 (5+15). Jag behöver väl inte tala om att båda gick hos Ronnie och mig på Igelsta.

I div 3 så domineras serien av en hoper U-lag så uppflyttning från den serien får jag vänta med. Klart är att Magnus Åström i Galagowear toppar poängligan som vanligt. 42 Poäng (29+13) på 9 matcher är mer än godkänt. Jag förstår inte att han år ut och år in harvar i trean.

På Jas-sidan så toppar Nykvarn grupp J med klara 30 poäng på 11 matcher. Sämre då för Telge, även här, som ligger näst sist med 7 ihop skrapade poäng.
Det här var lite om dagsläget återkommer med en utförligare blogg om säsongen som varit.

Ingen text-robot här inte.

Väldigt dålig bevakning av innebandyn i LT, så jag får väl starta upp bloggen igen. Bevakningen av en ”text-robot” ger jag inte mycket för. Trodde att jag som pensionär skulle få hur mycket tid som helst att blogga men riktigt så har det inte blivit.

Jag är ny styrelsemedlem i Telge SIBK men jag tror inte det ska påverka bloggen, jag tänker nog fortsätta ge min synpunkt på innebandyn oavsett det är ris eller ros.

Tänkte att första bloggen skulle handla om dagsläget när det gäller damer och herrserierna för att sen försöka mig på en återblick över den gångna säsongen.

Vi börjar som sig bör med lite daminnebandy.

Telges damer hade i helgen dubbelmöten då södra serien var ute på en ”road-trip”. Jag hade inga möjligheter att se lördagens förlustmatch, 6-5 i SD, mot Lindome men var på plats i söndagen 8-2 vinst mot Lindås Rasta.
Jag pratade förstås med både ledarstab och ”folk på läktaren” som såg lördagens förlustmatch och något som många talade om var brist på inställning vid matchstart. Lindome var starkast i varje närkamp under i alla fall första halvan av matchen och det har man inte råd med på den nivå som allsvenskan innebär. 100% från början är vad som gäller.

Nu har förstås Telge ett ungt lag så vissa brister i inställning är förståelig. Många nya spelare efter nedflyttningen från SSL. Dessa kommer först och främst från talangutvecklingsklubben Nykvarn, väldigt duktiga tjejer som har en stor utvecklingspotential. Med det unga lag som Telge har där många spelare förr om åren, i sina lag, kunnat gå på 60-70% och ändå vinna matcher håller förstås inte i allsvenskan.
Om inställning i början av lördagsmatchen var dåligt var den definitivt den omvända på söndagen. Full fart från början och det gav en 3-0 ledning redan efter 5,34. Då dyker nästa problem för lag med liten allsvensk rutin. Man känner sig lite nöjda med den riktigt bra starten och går ner i framför allt noggrannhet. Tempot fortfarande högt men svåra och slarviga passningar, mycket bolltransport gjorde att Lindås kunde komma in mer och mer i matchen. Att Telge var det bättre laget var det inget snack om men siffrorna kunde ha blivit jämnare. Kul att se det internationella inslaget i Telge, Pauline Meneust från Frankrike, göra en bra match som kröntes med hennes första mål i allsvenskan.

Fortfarande ett tufft tabelläge för tjejerna som i första hand slåss med Rönnby Västerås ungdom om att undvika kvalplatsen. Upp till lagen ovanför är det tunga 7-8 poäng.

Telge har även ett lag i division 1 Södermanland/Östergötland som just nu ligger trea i tabellen. Ett ännu yngre lag som liksom det allsvenska laget leds av Peter Nilsson. Om han orkar och hinner med att träna dessa två lag så är det förstås väldigt bra. En samsyn på hur spelsystemet fungerar är bra för kontinuiteten inom klubben.
Telge har också i samarbete med Järna ett JAS-lag. Laget vann sin kvalgrupp och är därmed klara för regionslutspel som går i början av februari.

I div 1 håller också Nykvarns unga tjejer till. Just nu är laget på andra plats i tabellen efter FBC Nyköping. Tabellen haltar lite men det ser ut som Nyköping ska knipa den ena av de två kvalplatserna till allsvenskan. Jag antar att Nykvarn ligger bra till för den andra då jag är osäker på om de ”U-lag” som finns i serien får kvala.
Nykvarn har delvis ett helt nytt lag då ett gäng gick till Telge inför denna säsong. Jag vet att det var en del gnäll från klubben över det, men tjejerna gjorde helt rätt tycker jag. Utvecklingspotentialen allsvenskan måste vara betydligt större än i div 1. Nykvarns damlag har själva under årens lopp varit duktiga på att värva tjejer från klubbarna i närområdet. Så det där med ”glashus” kanske gäller.

Nu har man ett väldigt ungt och talangfullt lag på gång igen men jag tror inte att allsvenskan är ett alternativ än på några år. Det var väl i princip hela laget som ställde upp i junior SM men där gick det inte lika bra som för Telge/Järna. Man förlorade båda sina matcher och kom sist i sin grupp.

I division 2 Södermanland finns Kolpenäs, Gnesta och Järna med från närområdet. Möjligen att jag ska räkna in även Strängnäs i den samlingen, kul i alla fall att Strängnäs fått ihop ett damlag. Järna var egentligen kvalificerade för ettan men valde bort det. Tror inte att resor till Östergötland lockade särskilt mycket. Den serien leder FBC Katrineholm överlägset. FBC är ett nystartat lag efter konflikten som var mellan tränaren och Katrineholm IBK.

Jag tror jag nöjer mig så länge och tar en ny blogg med herrar senare i veckan.

Nya lag?

Försäsong och ”silly season” är vad som gäller för innebandyn just nu.

När det gäller silly så är det inte bara spelare det handlar om utan att även nya klubbar på damsidan är på gång.

I Katrineholm så skakas innebandyn just nu av en schism mellan damlagets tränare och styrelsen. En olyckligt publicerad bild på tränarens facebook-sida stred väldigt tydligt mot klubbens värdegrund. Detta föranledde att styrelsen omedelbart sa upp kontraktet med tränaren. Tränaren svarade med att bilda en egen klubb där tydligen merparten av det ”gamla gardet” anslöt sig till. Staden Katrineholm känns väldigt liten för att hantera två damlag så splittringen är förstås olycklig. Vad som händer är väl just nu lite osäkert men det verkar som att klubben bygger för framtiden och anmäler ett lag i division två och att nya klubben tar plats i ettan. Redan i årets serie (läs matchemot Järna) så blottades en tydlig spricka mellan de äldre och de yngre spelarna i laget. Blir det två lag från Katrineholm inför nästa säsong så är seriesystemet vinnare, inte Katrineholm.

Även i Södertälje är ett nytt damlag på gång med namnet Västertälje FBC. Vad som kommer ut av det vet jag förhoppningsvis mer om efter ”upptaktsmötet” kommande vecka. Kan man locka med en bra organisation och en bra tränare så kan det förstås bli en attraktiv klubb för tjejer i området Järna-Nykvarns- Södertälje. Grundaren av laget är en kille med anknytning till Nykvarn så att det blir lite krig med dom om spelare är väl att anta. Vad jag hört så är en tränare med meriter tillfrågad vilket mycket väl kan höja attraktionsvärdet.

Vad som händer när det gäller Silly Season är det mycket som väntar på en lösning.

Klart är att Felicia Forsmark lämnar Telge för Rönnby. En bra lösning var min första tanke, Felicia kommer till ett lag som kommer satsa hårt för att förbättra sin position i innebandyn. Ett lag som varit med i toppen under många år. Hon känner många spelare sen tidigare från spelet i U-19 landslaget och det är ett hyfsat avstånd till hemmamiljön i Nykvarn. Viktigt är nu att hon får vara frisk under försäsongen så hon får en ärlig chans att spela sig in i laget, får Felicia en bra försäsong ska det inte vara några problem. Rönnby har varit heta på värvningssidan och flera duktiga spelare är klara.

Vad som händer annars i Telge är förstås bara rykten. Carro Rosenberg pratar med Sirius, Therese Gustafsson har hälsat på i Umeå (Dalen). Terese Ahlqvist är intressant även hon för Dalen och Rönnby. Åsa Tjusberg uttalade sig i LT och att hon ska gå till någon annan klubb efter sin rehab är inte så troligt. Hon håller på att ”rota” sig i trakten med ett boende i Järna och ett jobb i Södertälje. Kanske får ”ladies” i Järna nytta av hennes tjänster i framtiden. Hur Erika Stigulfsdotter tänker vet jag inte, hon flyttade tillbaka till Södertälje för att vara nära familjen så längre bort än Västerås tror jag inte på. Närmaste laget Täby, med avgående tränare och en ekonomi som går back, tror jag inte är något gångbart alternativ.

Nykvarn då med alla sina talanger?

Som jag ser det bör unga, ambitiösa och träningsvilliga tjejer söka sig till allsvenska laget Telge. De mer socialt och curlade tjejerna kan antingen stanna i Nykvarn eller söka sig till Västertälje, om klubben nu kommer till skott.

Alternativet Telge gäller förstås för satsande tjejer i Järna, Gnesta och Trosa.

Vad klar med att klaga på att Telge inte fått ny tränare ännu, men i skrivande stund så konstaterar jag att så inte längre är fallet. Igår kväll presenterades Torbjörn Aanerud som ny tränare för damlaget. Bra eller dåligt? Jag lutar åt bra. Hade en del att göra med Torbjörn under min ”korta” tid i Hässelby.

Även om han då mer fungerade som sportchef så är mitt intryck kunnig, positiv och arrangerande. Han har nu också erfarenhet av Telge genom att varit tränare för Telges division 1 lag och Jas-laget som bestod av tjejer från Telge och Järna.

Herrarna i Telge?

Nu har man en tränare men hur ser det ut på övriga positioner? Två unga killar från Huddinge IBS har anslutit, men mer spets varo välkommet. Telge har känt lite på nästa säsong med en träningsmatch mot Onyx från allsvenskan. Det blev förlust med 5-7 men det viktigaste är förstås att testa i en sådan match. Resultatet i sig skrämmer förstås inte.

Nu till något som inte går hem hos alla innebandyspelare, FÖRSÄSONG.

Jobbigt, jobbigt och jag är juuu en lirare. Men för att kunna prestera på max och framför allt hålla sig skadefri så är det ett måste. Som sagt det finns inga vägar till framgång utan ett tufft jobb under försäsongen är det som krävs. Därför tycker jag att man behöver skilja på ambitiösa spelare och ”sociala” spelare. I dagens elitinnebandy finns det (tyvärr?) ingen plats för spelare som inte går in med hjärtat.

 

Nya förutsättningar.

Nykvarns damers match mot Tullinge i kvalet till allsvenskan var sista matchen för denna säsong för lagen i distriktet. Tyvärr räckte Nykvarn inte till i sista kvalomgången utan det blev förluster både hemma (3-5) och borta (4-6). Inte helt oväntat då lagen som vinner i Stockholms division 1 serie alltid brukar kvala in till allsvenskan.

Det blev alltså en dyster säsong på damseniorsidan. Telge ramlade ur SSL och Nykvarn får fortsätta ”harva” i ettan. Desto roligare att båda lagen kvalificerade sig till Innebandyfesten som går av stapeln kommande helg när det gäller damjuniorer.

Att analysera varför det gick som det gjorde för Telge och Nykvarn är förstås inte lätt men visst finns det några saker som jag tycker man missat/borde gjort annorlunda.

Att skicka ut Peter Nilsson i ”kylan” direkt efter att han fört upp laget i SSL anser jag var ett totalt hjärnsläpp. Peter var den som hade kunskap om hur spelarna fungerade både på och utanför planen. Var det någon som kunde hjälpt till med att analysera vad som gick snett vid förra SSL säsongen så var det han. Nu tror jag inte att det gjordes någon analys och att man därigenom gjorde om samma misstag som förra gången. Sportkommittén hade inte tillräcklig kunskap om vilka spelartyper som det behövdes förstärka med, det hade Peter.

Nicklas Hedstål som blev ny tränare hade ingen större erfarenhet av att träna tjejer och det ser jag som en nackdel. Han hade samtidigt uppdrag som ungdomstränare i Salem och det känns ju inte optimalt, det borde vara fullt upp med att sköta om ett SSL lag. Han var tydligen inte särskilt närvarande under försäsongen när det var då han skulle skapa sig en bild över spelarna.

Tränade man tillräckligt eller borde man haft fler träningar i veckan?

Som jag ser det så är det alltså inte tjejerna som brustit mest utan organisationen runt om laget. Då menar jag analys, värvningar under det viktiga uppbyggnadsskedet. Det har tydligen varit lite meningsskiljaktigheter mellan Nicklas och sportkommittén, under några veckor så var Nicklas inte med alls utan han fick övertalas att fortsätta som tränare. Detta ska ha hänt i februari om jag fattat det rätt. Inte heller det optimalt.

Jag tycker att man som spelare i Telge kan se tillbaka på en OK säsong som med lite tur kunde allt ha slutat annorlunda. Med facit i hand så var förlusten hemma mot Jönköping skillnaden mellan att stanna kvar eller åka ur serien. Man var ”nära” i många matcher men tyvärr räckte man inte till för att vinna dessa.

När det gäller Nykvarn så var det väldigt struligt i början av säsongen på tränarsidan och som sagt, försäsongen är väldigt viktig. Det är ett talangfullt lag med många unga tjejer. Tyvärr kan jag inte se att dessa har utvecklats under det senaste året. Jag tror att det finns en hel bortcurlade tjejer i laget som inte riktigt begripit att ta vara på sina förutsättningar.

Vad händer nu med daminnebandyn i området?

Telge lär väl tappa en del spelare förstås, vilket är synd. Hört att det skrivs på sociala media att det är dags för nya utmaningar. Själv tycker jag att den största utmaningen skulle vara att ta Telge tillbaka till SSL.

Visst är det flashigt att spela i en toppklubb i SSL men som sagt det gäller att få spela också. Jag tror inte att ”Natta” Engström, kanske då Telges bästa back, som gick till KAIS Mora efter förra degraderingen har utvecklats särskilt mycket. De matcher under dessa två år som hon fått starta kan nog räknas på handens fingrar och att bara träna bra är inte bra nog. Man måste få speltid för att utvecklas.

Kan inte spekulera i vilka som lämnar skutan men visst vore det väldigt bra att ha en stomme med SSL rutin inför nästa säsong i allsvenskan. Sen skulle man kunna fylla på med unga spelare. Vi har ju två juniorlag, Telge/Järna och Nykvarn, som var med bland de 8 lag som deltog i innebandyfesten. Där Nykvarn hamnade på femte plats och Telge/Järna på sjätte. Två lag bland de 8 bästa i Sverige är lysande.

Jag menar att man nu måste se Telge, som spelar i allsvenskan, som det lag som det bör satsas på. Alltså bör spelare från Nykvarn och Järna (i första hand) ta steget över till Telge. Det ska givetvis vara de tjejer som vill satsa och sugna på att höja träningsmängden. För jag tror att den måste höjas både när det gäller kvantitet och kvalitét.

Jag håller med skidskyttelandslagets Wolfgang Pichler som sa: ”vill man bli bäst så måste man träna bäst”. Det finns inga genvägar till framgång.

Vad jag har hört så är det inte bara Nicklas Hedstål som lämnat skeppet utan också de som satt i sportkommittén. Lysande tillfälle för en omstart också när det gäller organisationen runt laget. Viktigast måste det vara att få till en tränaruppsättning så man inte hamnar i ett ”moment 22” läge.

På herrsidan så ser det ljusare ut, både Telge och Nykvarn i ettan nästa säsong. Lagen har också klart med vilka som ska träna lagen, vilket är bra.

Nykvarn behåller alltså ”Sebbe” Wahlgren som ledare för laget och det har sina för och nackdelar tycker jag. Fördelen, förutom att han är duktig, är att han känner laget väl och kan coacha efter det. Nackdelen är att han haft hand om de unga gardet i väldigt många år och det kan göra att man blir lite låst i synen på killarna.

Ett riktigt bra nyförvärv har man knutit till sig genom att Jonas Wiberg, förstås en gammal Igelsta elev, flyttar hem. Vad händer med bröderna Rigogiannis stannar de eller lockar SSL spel/bänk i Växjö allt för mycket. Det finns också ett rykte om att flera killar skulle vara aktuella för Växjö såg en uppgift att ytterligare tre skulle vara aktuella. Men det var säkert bara ett rykte för jag kan inte se att någon skulle vara mogen för SSL spel. Utvecklas i ettan och ha inte så bråttom!

I Telge så fortsätter Nicklas Jonsson som tränare och det är bra på två sätt (minst). Han får vara med och forma laget och försäsongen. Han har också ett brett kontaktnät i Stockholmsregionen och kan på så sätt knyta nya spelare till klubben. Spelar från Balrog, Huddinge och Järfälla har jag hört varit och tränat med laget i Arenan. Vi får se vad som kommer ut av det, lite nytt blod vore förstås önskvärt.

Det är nu bara att avvakta ”silly season” och se vad som mynnar ut av den. Så bloggen ligger lite lågt och ser vad som händer.

Roligt och tråkigt i helgen!

Det var både glädje och sorg i helgen som var.

Det glädjande var att Nykvarns herrar tog ett efterlängtat steg upp i förbundsserierna. Det blir alltså spel i division 1 nästa säsong. Rättvist var det förstås då Nykvarn under seriens gång detta år visat sig vara det klart bästa laget.

Jag blev lite fundersam efter första matchen i Nyköping som ”Nyken” förlorade med 6-4, inte så mycket för att de förlorade utan för att många killar hade en tuff match med retur på söndagen och slutspelsmatch i JAS på lördagen. Kan ju bli lite för mycket med tre matcher på tre dagar.

Men Play Off matchen mot Farsta på lördagskvällen blev en enkel resa, vinst med hela 13-1. Kanske en väntad seger då Nykvarn tillhör favoriterna att vinna det hela. Det kan förstås bli en mycket tuffare match i nästa omgång då man möter Lillån borta i Örebro. Men efter segern mot Nyköping i kvalet så kan killarna till fullo koncentrera sig på JAS.

Var det tufft i första matchen mot Nyköping så var det dessto klarare i den andra på söndagen. Segern i den matchen skrevs till 12-5 där laget behövde vinna med 3 mål så Nyköping var en bit ifrån.

Jag tror att om laget är intakt nästa säsong så har man stora chanser att etablera sig i ettan och så småningom ta klivet upp i allsvenskan, så bra spelarmaterial har man. Men ett orosmoln hänger över laget, det finns en del av killarna som redan prövat SSL, antingen i spel eller i träning. Växjö verkar vara det lag som man just nu bygger ett samarbete med genom dubbellicenser.

Mitt råd är att ”ta det lugnt”, ha tålamod, er tid i SSL kommer. Fortsätt er utveckling genom att möta de tuffare lagen i ettan. Det går snabbare och tuffare i den serien, men jag kan redan nu se er som ett topp fyra lag nästa säsong.

Sorgen stod förstås Telges damer för som åkte ur SSL. Det såg någorlunda ljust ut efter segern mot Endre. Visst kunde laget fixa en plats i högsta ligan även nästa säsong. Man skulle möta två lag som slogs om en slutspelsplats och alltså borde vara snäppet sämre än Endre.

Men vad hände? Jo, en total kollaps i båda matcherna, förluster med 5-0 mot Dalen och 11-4 mot Sirius. Framför allt förlusten mot Sirius som då var klara för slutspel svider, motivation borde väl kunnat slå klass i den matchen, särskilt som KAIS gjorde ”sin plikt” mot Jönköping och vann med 8-1. Det hade alltså räckt med seger i den matchen.

Nicklas Hedstål har under slutet av säsongen varit ”helt säker” på att laget skulle hålla sig kvar. Kanske hade han ingjutit en föreställning hos tjejerna att det skulle gå utan ”blod, svett och tårar”. LT:s reportage efter matchen handlar bara om spelarna i ”första femman” där alla skulle sluta i laget. Det hade förstås varit intressantare att läsa om en analys från ledarteamet vad som de trodde hade gått snett. Jag tycker det är dåligt av Länstidningen att jaga spelarna direkt efter att de åkt ur SSL, självklart vill alla i frustration ”lägga av” med innebandyn i Telge.

Nu kommer det givetvis bli så att en del spelare jagas av SSL klubbar, så var det förra gången laget åkte ut och så blir det förstås också denna gång. Men frågan är hur många som egentligen är SSL spelare och hur många som egentligen skulle må gott av att fortsätta sin utveckling i allsvenskan. Att fortsätta i SSL och inte vara garanterad speltid är väl inget alternativ egentligen.

Vad har gått snett denna säsong, återkommer om det!

Jag var i Björkesta i söndags, inte för att kolla herrarna utan för att se damernas kvalmatch mot Kumla. Laget är ju på väg upp i allsvenskan men inte övertygade de mig om det i söndags. Laget fick en kalas start och ledde med 3-0 redan efter 6 minuter. Men resterande 54 minuterna vann faktiskt Kumla med 3-2, resultat 5-3 till Nykvarn. Retur i helgen nere i Kumla och det är väl inte hugget i sten att Nykvarn klara det.

Jag tycker att lika bra som man är med boll, lika bedrövliga är men i spelet utan boll. Hittar inte någon struktur i det spelet utan vissa jagar och vissa backar hem. Kan Kumla analysera och hitta lösningar på spelet när de har boll så kan Nykvarn få det svårt.

Jag trodde också att Kumla som spelade i en serie med lag från tre distrikt skulle vara mycket bättre. Nu är det tydligen inte så att lagen i den serien höjer sig markant över lagen i den ”lilla” Sörmlandsserien.

Jag tror dock att det blir avancemang till nästa kvalomgång för Nykvarn.

Ömsom vin ömsom vatten för Telges damer.

Lite berg och dalbana för Telges damer i helgen. Först en härlig vinst på fredagskvällen borta mot Endre med 4-3. Sen en väldigt sur förlust i Arenan mot Dalen med hela 5-0 på söndagen. Synd som bara den att det blev 5 minusmål i den matchen, det förbättrade direkt inte chanserna till fortsatt spel i SSL.

Man måste också tacka trion Stålhult, Wickström och Tschöp i Täby som vände ett 7-9 underläge till vinst 10-9 på de sista 10 minuterna i matchen mot Jönköping. Så hoppet lever fast bara lite.

Förutsättningarna inför sista omgången är inte direkt lysande men större under har skett, eller? Jönköping har 3 poäng och 6 plusmål på Telge. Jönköping möter klara serieledarna KAIS Mora och Telge klara slutspelslaget Sirius.

Hur stor är motivationen för Moratjejerna inför matchen mot Jönköping? KAIS är som sagt redan klara serievinnare och kan, om man vill, spara spelare inför stundande slutspel. Låta ”bänken” få mycket speltid. Men man kan ju också försöka spela ihop laget och satsa på en klar seger för att gå in i slutspelet med en god känsla. I snitt har man under sina 25 matcher som spelats gjort 4 mål plus i matcherna. Jönköping som spelar hemma är starka där, av sina ihopspelade 19 poäng kommer 15 poäng i hemmahallen. Laget kommer förstås att kriga till sista svettdroppen för att knipa minst 1 poäng och säkra platsen i SSL inför nästa säsong.

Hur stor är motivationen för Sirius i mötet mot Telge? Laget är klara för slutspel och hamnar antingen på plats 7 eller 8. Oavsett placering är sannolikheten att de väljs av något av de två lagen i topp stor. Tråkig skada på Evelina Sparf fick man också i förra omgången, ovisst om hon kan spela. Jag var inte på matchen mot Dalen med har hört att även Telge drabbats av en skada. Viktiga Åsa Tjusberg fick tydligen problem med ett knä och kan inte hon komma till spel så är det ett väldigt avbräck.

Motivation slår klass heter det och då ser jag det som troligare att Telge vinner än att Jönköping gör det. Motivationen på Telge och Jönköping bör väl vara lika stor men klassen på KAIS är högre än på Sirius. Vi får se hur det går.

Telges herrar avslutade säsongen på allra bästa sätt med en solklar vinst över Huddinge IBS med 11-3 och hamnade därmed på plats 6 i tabellen. En i mitt tycke logisk plats, laget är inte bättre än så. Man saknar den stabilitet och jämnhet som krävs för en toppplats. Lägstanivån är alldeles för låg vilket visat sig i en del matcher. Nicklas Jonsson kommer in under säsongen och gör det bra, hoppas att det blir en fortsättning så han får chansen att även planera och ta hand om en försäsong.

Nykvarns damer gick en tuff kvalrunda mot Järna som fick avgöras i förlängning. Jag var och såg matchen i Hölö som Nykvarn vann med 5-3. Väldigt jämt var det och det var ett par olyckliga insatser från Järnas målvakt som avgjorde matchen till Nykvarns fördel. Tycker också att Nadja fick väldigt hård bevakning i matchen och några utvisningar för upprepade förseelser (finns den kvar?) hade varit på sin plats. Mycket slag på klubban fick hon ta emot.

I Björkestahallen var det Järna som drog det längsta strået efter tre perioder och stod då som segrare med 4-2. Sammanlagt 7-7 efter två matcher och en förlängning måste till för att skilja lagen åt. Stor matchvinnare i den blev Ida Wahlgren som efter 7,18 kunde skicka in segermålet. Visserligen står det på SOIBF:s hemsida att Järna vann med 4-3 men självmål brukar inte ståta med både målgörare och assist. Nadja var inte med i den matchen och kanske var det skillnaden som gjorde att Nykvarn vann så jämt var det tydligen. Ser man på skotten så var de 26-26 i match 1 och 21-21 i match 2.

Nu stundar ett nytt kval för Nykvarn som ska möta Kumla i två matcher. Kumla som kom tvåa har spelat i en serie med lag från Västmanland, Örebro län och Värmland. Troligen en mycket tuffare serie än Sörmlandsserien. Man kan alltså ha en liten fördel av att ha spelat flera tuffa matcher än vad Nykvarn gjort. Men det är förstås historia nu och man börjar om från läge noll. Man mötte även Kumla i kvalet förra säsongen (2016/2017) och det kvalet vann man. Väldigt jämt var det, där man förlorade borta med 4-3 för att vinna hemma med 4-2. Båda lagen har blivit ”ett år äldre” så det beror nu på vilket lag som utvecklats mest under säsongen.

Det blev plötsligt ännu viktigare, om det nu går, att vinna kvalmatcherna mellan lagen i tvåan Södermanland. Nästkommande kval är inställt och segraren mellan Nykvarn och Nyköping får alltså en plats i nästa års 1:a.

Nykvarn slog som väntat ut Gnesta i sin kvalomgång. Tufft i trånga Frejahallen där Gnesta fick med sig ett oavgjort resultat till en klar seger för Nykvarn i Björkesta. Att det skulle bli tufft, oavgjort 5-5, i Gnesta var inte helt oväntat. Gnesta är duktiga på att stänga ytor i sin hemmahall och då fick Nykvarn svårt att spela ut. 8-2 vinsten sen i Björkesta var helt enligt protokollet.

Nyköping slog ut Katrineholm genom att i ta en betryggande ledning i matchserien med en bortaseger på 10-6. Sen tror jag att man bara bevakade det fyra måls försprång man hade i returen på hemmaplan. Det blev förlust i den matchen med uddamålet 6-7.

Nu är det alltså två matcher mellan Nykvarn och Nyköping som avgör vilket lag som spelar i ettan nästa säsong. Nykvarn vann båda matcherna i serien med bland annat en kross på 16-4. Ser det som väldigt troligt att Nykvarn spelar i ettan nästa säsong. Unga Nykvarn tycker jag har framtiden för sig så det är bästa alternativet tycker jag.

Skarpt läge i matcherna till helgen!

Det blev inte riktigt som jag tänkt mig för Telges damer. Istället för mina tippade tre poäng blev det ett, nere i Malmö. Men en poäng är förstås bättre än noll. I en målsnål match kunde till slut Malmös landslagsspelare Elin Rasmussen göra 2-1 målet en minut in i övertidsperioden. Surt sa räven!

Det positiva med omgången var att Jönköping fick en riktig omgång uppe i Umeå mot IKSU. Så en poäng närmare kom Telge. Nya tag kommande helg, då damerna har matcher både på fredag och söndag. Fredagsmatchen sker på Gotland mot öns stolthet Endre. Ett Endre som har haft en berg och dal-bane period så chansen finns för Telge. Laget förlorade stort mot KAIS i helgen men slog Täby helgen innan så som sagt riktigt i takt verkar inte laget vara. Vi får hoppas på en dipp så damerna kan stoppa ner poäng i ryggsäcken när laget lämnar Gotland.

Söndagens match är i Arenan mot Dalen. Dalen slåss om en slutspelsplats så några gratispoäng är inte att räkna med. Mötet uppe i Umeå slutade med en seger för Telge med 7-6 och förhoppningsvis kan man räkna hem poängen i matchen.

Blir det inte minst 4 poäng i dessa två matcher så tror jag att det blir allsvenskt spel för Telge. Visst svider 4-3 förlusten mot Jönköping!!

Telges herrar har klarat kontraktet. Balrog som är tre poäng efter inför sista omgången har en målskillnad på minus 28 mot Telges minus 4. Så även om herrarna skulle avsluta serien med en förlust, vilket jag förstås inte tro de gör, så kan Balrog aldrig ta igen alla dessa minusmål. Telge möter jumbon Huddinge IBS i Arenan i en ”förmatch” till damernas match nu på söndag. Det bör bli tre poäng, för ett bra avslut på en säsong som varit lite upp och ner.

Då även Hovslätt som också ligger tre poäng före Balrog men även där har en överlägsen målskillnad så innebär det att Balrog kommer att få lämna förbundsserierna för spel i distriktsserien (Stockholm). Tråkigt, tråkigt för det gamla storlaget och jag undrar om man överlever det.

Första kvalomgången för damerna i marschen mot allsvenskan är avgjord. Segrare och klara för omgång två är Järna och Nykvarn.

Järna spelade 1-1 i första matchen på bortaplan mot Katrineholm för att i Hölö vinna med hyfsat stora siffror. Den matchen slutade 9-4 men enligt vad jag har erfarit så det mycket jämnare än vad siffrorna visar. Katrineholm hade tydligen för mycket fokus på domare och egna spelare agerande så det var tårar på bänken som inte berodde på Järnas spel utan på gnäll från medspelare. Jag var inte där själv så jag ska nog inte säga mer än så. Men några föräldrar var tydligen väldigt upprörda över vissa spelares agerande. Nog om det men tråkigt, tråkigt om det är så!

Nykvarn som vann serien och var hela 13 poäng före sina motståndare (Nyköping) fick en riktigt tuff omgång. Efter att ha spelat 3-3 nere i Nyköping så vann laget väldigt knappt hemma i Björkesta med uddamålet.

Jag var på plats och kunde konstatera att det inte var helt givet att Nykvarn skulle dra det längsta strået. Jag tycker inte att hemmalaget var så överlägset som jag trodde de skulle vara. Matchen var jämn och väldigt oviss in i det sista. De unga tjejerna i Nykvarn är lite för orutinerade för att spela på resultat så det fanns ett par riktigt fina chanser till kvittering under de sista fyra minuterna.

Matchen som sådan var väl inte direkt någon höjdare och jag har väldigt svårt att se Nykvarn som ett allsvenskt lag med utgång för vad de presterade i den här matchen. Visserligen har man inte alla fräscha, Nicole Alm, Pernilla Lövgren och Mathilda Rotevall saknades i matchen. Men motståndet trappas upp i nästa omgång, då laget alltså möter Järna för att trappas upp ytterligare i omgångarna som följer. Om man nu slår Järna förstås. Vilket inte alls är säkert.

Nykvarn har ett ungt lag som ibland springer bort sig totalt i sin iver att vinna boll. Järna med sin rutin tror jag kan utnyttja detta och få en hel del kontringar 2 mot 1 och 3 mot 2. Det Järna måste göra är att hålla ner tempot annars blir det frånsprungna.

Match imorgon i Hölö och retur på söndag i Björkestahallen.

Det börjar även ett kval på herrsidan för en plats i division 1 nästa säsong. Match lördag/söndag mellan Gnesta och Nykvarn där Gnesta börjar hemma. Katrineholm möter Nyköping i de andra play off matcherna.

Här är det som jag ser det helt gjutet att Nykvarn vinner mot Gnesta och jag tror även Nyköping slår Katrineholm. Men i dessa matcher är utgången väldigt mycket ovissare. Tror egentligen inte att det spelar någon roll vilket av dessa som går vidare till play off 2 för Nykvarn kommer göra processen kort oavsett vilket lag det blir. Man är alldeles för bra för att tappa två matcher mot något annat lag i kvalet.

Hörde att man i en träningsmatch förra veckan slagit allsvenska laget Tullinge som slåss för an kvalplats till SSL i den serien. Det säger väl allt om Nykvarns styrka.

Vad händer i framtiden?

Nu börjar det verkligen brännas för Telges damer och herrar. Nykvarn siktar på kvalvinster både för damer och herrar så det blir en spännande marsmånad.

För Telges damer ser det ut som att det blir Jönköping man får jaga. Upp till dem är det fyra (4) poäng och det 12 poäng kvar att spela om. Det är ytterligare tre poäng upp till duon Warberg och Karlstad.

Så hur ser det ut omgång för omgång nu på slutet?

I omgång 23 nu i helgen som kommer möts Malmö och Telge, samt IKSU och Jönköping. IKSU på hemmaplan ska ju slå Jönköping 99 gånger av 100 så inga poäng till småländskorna. Jag tror inte heller att det blir några poäng för Karlstad som möter Rönnby eller Warberg som tar sig an Täby.

Telge då? Match i Kirsebergs Sporthall mot hemmalaget Malmö är ingen helt omöjlig uppgift. Hemma i Arenan blev det en uddamålsförlust där Malmö tog en 3-0 ledning innan Telge vaknade. Men närmare än 2-3 kom man inte, skotten vann man med 21-15.

Malmö verkar inte vara något utpräglat hemmalag, jag räknade till 14 på i hemmahall och 11 i bortahall. Man spelar om en slutspelsplats då laget har två poäng upp till Dalen och Sirius så motivation saknas inte. Jag hoppas och tror att Telges damer ska vara ännu mer motiverade att vinna matchen så jag räknar med tre poäng.

Efter denna omgång skulle man alltså ligga på 18 poäng en efter JIK (19) och fyra efter Warberg (22) och Karlstad (22).

Omgång 24 har följande matcher för de fyra lagen. Warberg/Pixbo, Endre/Telge, Linköping/Karlstad och Jönköping/Malmö. Karlstad bör verkligen ta tre poäng mot ett Linköping som kan räknas som klara för nedflyttning. Warberg har jag svårt att se skulle rå på Pixbo i västkustderbyt. Jönköping har hemmaplan och tre poäng där är inte helt omöjligt snarare sannolikt. Endre har varit lite upp och ner på slutet, de har förlorat både mot Karlstad och Warberg, men vunnit mot Täby. Troligtvis blir det inga poäng för Telge på Gotland och därmed skulle poängskörden för lagen vara: Karlstad 25, Warberg 22, Jönköping 22 och Telge 18.

Omgång 25 ser ut som följer, Telge/Dalen, KAIS/Warberg, Karlstad/Sirius och Täby/Jönköping. Telge vann ju mot Dalen uppe i Umeå så jag räknar med en tre poängare i Arenan. KAIS ger inte bort några poäng mot Warberg och inte heller Täby mot Jönköping. Däremot kan nog Karlstad stjäla en tre-poängare mot Sirius och det skulle innebära följande ställning efter näst sista omgången: Karlstad 27, Warberg 22, Jönköping22 och Telge 21.

Omgång 26 har följande matcher: Jönköping/KAIS, Warberg/Karlstad och Siruis/Telge. Warberg (får 25) slår Karlstad (får 27) och KAIS slår JIK (får 22). Vilket innebär att om Telge (får 24) kan slå Sirius så är det ett SSL-lag även nästa säsong.

Ingen hänsyn tagen till om lagen på övre halvan tränar ner sig för formtopp inför slutspelet, Sirius och Dalens kamp om en slutspelsplats, sjukdomar m.m.

Visst känns det som om Telges två förluster i serien mot Jönköping kan bli väldigt avgörande, fram för allt den onödiga 4-3 förlusten i Arenan.

PUH!! Tänk om man kan tippa rätt!!

Telges herrar har ställt till det lite för sig. Efter att de knep en poäng mot serieledarna Åby på bortaplan så kom det en (onödig?) förlust mot Hovslätt i omgången som var. Hade man fått en trepoängare där så hade det sett väldigt mycket ljusare ut.

Två omgångar återstår och Balrog, den gamla storklubben, jagar två poäng bakom. Följande omgångar kvarstår:

Omgång 21 så möter Linköping/Telge och Farsta/Balrog. Linköping har fortfarande häng på en slutspelsplats så motivationen måste finnas. Det gäller även för Farsta. Telge hade nog behövt en tre-poängare mot Hovslätt för jag tror att Linköping vinner och att Farsta förlorar Innebär alltså att Balrog skulle vara en pinne före Telge inför sista omgången.

Sista omgången (22) så möter Balrog/Linköping och Telge/Huddinge IBS. Jag tror att T/T som ligger före Linköping förlorar sin match i omgång 21 och att därför Linköping har en hel del att spela om. Huddinge ligger sist och den matchen ska bara Telge vinna. Resultatet blir alltså att Telge med nöd och näppe stannar kvar i serien. Kan tyckas lite onödigt att det ska bli så jämt på slutet.

I division 1 Södermanland på damsidan stundar kval till helgen, matcher fredag/söndag. Nykvarn som vann serien har valt Nyköping som kvalmotståndare vilket gör att Järna och Katrineholm möts i den andra. Att Nykvarn skulle förlora mot Nyköping finns inte på pappret utan det intressanta är hur det går i matcherna mellan Järna och Katrineholm. Nykvarn har som sagt slagit Nyköping i serien och jag tvivlar på att Nyköping kan vända på det, nej det blir två vinster till Nykvarn.

Hur intresserade är Järna? Får laget ihop allt sitt manskap så tror jag även där på två raka segrar. Är Nadja med i laget blir det definitivt så.

Sen blir det alltså ytterligare en kvalomgång mellan (antagligen) Nykvarn och Järna. I serien vann de en varsin match så det kan bli tight. Tror nog att Nykvarn är så mycket mer motiverade att de slår Järna. Alltså Nykvarn vidare till nästa kval, inte helt lätt att ta sig från division 1 till allsvenskan.

Nästa utmaning blir att möta tvåan i division 1 serien Västmanland/Värmland/Örebro. Eftersom det är en sammanslagning mellan tre distrikt känns det som om att den serien kan vara väldigt bra. Just nu står striden mellan Sala och Kumla.

Men går man vidare från den kvalserien så möter man Tullinge i det avgörande kvalet och om man klarar det ställer jag mig lite frågande till. Men det får jag väl återkomma till.

Nykvarns herrar går som tåget i serien och inget lag i den serien är tillräckligt bra fört att hota. Det gör att i nästkommande kval så möter laget trean i ”GUDH” som även det är en sammanslagning mellan olika distrikt som borgar för en tuffare serie än Södermanlands. Just nu är det falun Ungdom som innehar den platsen. Återkommer till det också.

 

 

 

 

 

Det rullar på

Jag var på SSL-matchen mellan Telge och Linköping och det blev damernas tredje raka. Det kändes under hela föreställningen att det skulle gå vägen även om jag (som vanligt) var nervös. Det var tur att Rolle Fränzel kom och snackade med mig så jag fick lite annat att tänka på. Konstigt att jag fortfarande känner så för ett lag som jag tränade för ”hundra år sedan”. Det är ju ett helt nytt lag från det laget jag tränande även om en hel del av tjejerna var med på Igelsta-tiden. Jag har ju också under några år tränat Linköping men samma känslor som för Telge infann sig inte. Kul förstås att träffa gamla tränarkollegan, Nicklas Karlsson, som jag kamperade ihop med i Linköping och Bergs.

Ny bekanting i Telge var ”dubbellicensen” Hanna Berg som jag tyckte gjorde en bra match. Vågade ta för sig och tvekade inte att gå in framför mål när det behövdes. ”Soffan” Karlsson börjar också mer och mer komma in i Telge. Även om hon inte hittills producerat så många poäng tror jag hon betyder en hel del för laget ändå. Hon har varit med i fyra matcher och tre av dessa har slutat med vinst. Även första matchen ”Soffan” var med i, den mot Jönköping, kunde lika gärna slutat med en vinst. Små marginaler och lite oflyt gjorde att Jönköping kunde ta hem den tre-poängaren. Som tabelläget är så hade det varit mumma med tre poäng i den matchen. Då hade laget haft både Jönköping och Karlstad efter sig också. Annars måste man säga att resultaten i omgången gick Telges väg, enda plumpen var Warbergs seger över Endre.

Samarbete var något som jag funderade på i den senaste bloggen och som jag ser det så måste ett sådant till om Telge behåller sin SSL plats. Funderade då på Järna men jag tror inte den ekonomiska styrkan för ett sådant finns i Järna. Nykvarn tror jag inte heller så mycket på, för mycket gammalt groll ligger nog i fatet för ett sådant. Och då tänker jag inte på spelarnivå, där tror jag att man kommer ganska bra överens utan högre upp i hierakin.

Men när jag såg att Johanna Larsson ska spela med Tullinge, på dubbellicens, fick jag tanken att det är kanske med Tullinge man ska försöka få igång ett samarbete. Tullinge som just nu toppar division 1 serien i Stockholm har som jag ser det en stor chans att ta sig upp i allsvenskan. Samarbete är det också vana med då de hade ett sådant med Huddinge IK under Huddinges SSL spel.

Går det bra för damerna så måste man säga att det går bra för herrarna också. Vinst igen, denna gång mot ett hårdsatsande Älvsjö. Enligt vad jag erfar så var det kanske inte den bästa matchen man spelat men vinst blev det och det är förstås huvudsaken. Stor matchvinnare blev Tommy Cannerbo med sitt 4-3 mål i PP. Man får nog tacka Älvsjös coach Mikael Öhman för detta då han snackade till sig en utvisning. Känns lite onödigt då frustrationen han bar med sig var utvisningar som hände några minuter innan. Men om inte jag missminner mig var det inte första gången han snackade till sig en utvisning som ledde till förlust.

Telge har nu fem poäng ner till lagen under nedflyttningsstrecket och det är fem matcher kvar så förnyat kontrakt ser i dagsläget ut att kunna ordnas. Närmast under strecket finns gamla storklubben Balrog och frågan är väl vad som händer om de får ta steget ner i distriktsserierna? Nedläggning ligger nog nära till hands, det har ju varit ”konstgjord andning” ett antal år nu.

Kanske redan dags att planera nästa säsong? Just nu känns det som viktigt att försöka få lite kontinuitet i det hela, det vill säga att få Niclas Jonsson att stanna. Jag tycker det skulle vara väldigt intressant att se vad han kan åstadkomma om han får vara med från början av en säsong.

Som det ser ut så kommer laget alltså att stanna kvar i ettan och ett samarbete med någon annan klubb kanske inte är så intressant om nu ”andra” laget tar steget upp i Sörmlandstvåan. Chanserna till det är väl i dagsläget hyfsade. Jag kan tänka mig att Torshälla också är intresserade att få upp sitt lag till tvåan för att minska gapet till division 1 laget. Där Ronnie Lindahl gjort ett bra jobb, hoppat in sent i laget men redan nu säkrat kontraktet. Man har även en liten chans att komma upp på kvalplats till allsvenskan också.

Sörmlandsserierna börjar gå mot sitt slut och redan nu verkar det klart vilka fyra lag i damernas respektive herrarnas serier som ska kvalspela mot varandra. Ser man på tabellen i dagsläget så tippar jag att första kvalrundan blir att Nykvarn möter Nyköping och Järna tar sig an Katrineholm på damsidan. Herrsidan tror jag på att kvalet startar med matcherna Nykvarn – Gnesta och Nyköping – Katrineholm. Standard hade chansen att närma sig Gnesta på fjärdeplatsen men torskade mot Onyx i senaste omgången.

Jag kommer att tippa denna omgång lite senare och då även försöka mig på hur det går i senare kvalomgångar.

 

Lite ljusare är det allt.

Nu börjar det faktiskt kännas hoppfullt igen att jag ska få se Telges damer spela i SSL även nästa säsong. Jag var och såg matchen mot Jönköping för några veckor sedan och efter den matchen var jag lite skeptisk. Inte för att Telge var dåliga utan för en känsla jag fick att laget inte hade det där riktiga flytet i matchen. Matchen som sådan var jämn och inget hade kunnat protestera om Telge vunnit. Men som sagt några misstag och samtidigt lite tveksamma uteblivna domslut i de situationerna med bortamål som följd, gjorde att jag fick den känslan.

Men efter den matchen har det blivit två viktiga segrar mot Warberg och Karlstad i s.k sex-poängs matcher. Dessa två segrar måste förstås ha höjt självförtroendet inför kommande matcher och det är viktigt. Saknade lite av det (självförtroende) i matchen mot Jönköping där jag tyckte tjejerna blev försiktiga och lite obeslutsamma i vissa bra lägen de fick. Även den fysiska biten i att gå in och vinna närkamper har till stor del med självförtroende att göra.

Man har även breddat truppen med två tjejer som ska spela med dubbellicens.

Amanda Svärd är efter sin knäskada tillbaka och kan hon komma upp i samma kapacitet som hon hade innan skadan så är hon med på banan. Hon var tillsammans med Cornelia Jansson, som nu är ordinarie i damlaget, de bärande spelarna i Trosa Edanö som hon senast spelade för. Hon får ju också lite extraträning med Peter och Kim då hon går innebandylinjen på Vackstanäs.

Ett ytterligare tillskott är Hanna Berg som annars håller till i Nacka Wallenstam. Vet inte så mycket om den tjejen mer än att hon har gjort bra ifrån sig i den klubben och att hon också gjort matcher denna säsong i Hammarbys allsvenska lag, även där med dubbellicens förmodar jag.

Till helgen så blir det åter en rysarmatch då Linköping IBK kommer på besök till Arenan. Man behöver verkligen en vinst i den matchen för efter den stundar matcher mot de fem topplagen och där blir det nog inte många poäng.

Även Telges herrar har ”kammat till sig” nu på slutet. Tre raka vinster har det blivit och det verkar som om Nicklas Jonsson tillsammans med Jonny Norrbom fått ordning på truppen. Det har blivit 10 poäng på de fyra senaste matcherna vilket är godkänt. Förhoppningsvis fortsätter trenden så att vi har i alla fall ett lag i division 1 även nästa säsong.

Eller får vi två?

Nykvarn har i alla fall stora möjligheter att ta sig dit tror jag. Nu när alla lag i tvåan står på 9 matcher så har laget en klar ledning och samtidigt kan man konstatera att de fyra som får börja kvalspelet är glasklart. Även om det återstår 5 matcher för lagen så kommer inte Standard på femte plats komma ikapp de fyra som är Nykvarn, Nyköping, Katrineholm och Gnesta. Jag har svårt att se att något annat lag än Nykvarn ska gå vidare från det kvalet. Kan man sen även vinna det kvalet och ta sig upp i ettan så är frågan vad händer då?

Nykvarn är en talangfabrik som inte många andra klubbar kan mäta sig med och det gäller både tjejer och killar. Det finns spelare från Nykvarn i SSL, allsvenskan och på RIG. I dagens lag på herr/kill sidan så finns just nu Oscar Janthe i AIK (utlånad), bröderna Rigogiannis i Växjö (dubbellicens) och ytterligare tre lovande killar är nere och kör några träningar med Växjö. De tre är Lucas Svensson, Viktor Wahlgren och Sebastian Tegeby. Oscar Janthe har gjort bra ifrån sig i AIK och jag antar att laget helst vill behålla honom säsongen ut men om man ska spela ett kval i Nykvarn så behövs Oscar i laget. Så där får man sätta ner foten och säga nej tycker jag. De övriga fem går alla sista året på gymnasiet och ska därefter ”ut i stora världen”.

Hur många får Nykvarn behålla?

Troligen ingen om man inte går upp i ettan och även om man gör det så är det väl osäkert om de inte vill pröva vingarna med spel i allsvenskan eller SSL. De allsvenska lagen Salem och Strängnäs skulle säkert vara väldigt intresserade. Är men inte beredd att flytta hemifrån så det ju ett bra alternativ.

Det är lika med tjejerna i Nykvarn många av dem behöver större utmaningar än spel i division 1 Södermanland. Laget ligger åldersmässigt lite yngre så många går fortfarande i gymnasiet, därför är väl inte någon flytt längre bort från orten så aktuellt. Utan vad som behövs är ett allsvenskt lag i Södertäljetrakten om nu det går som jag hoppas, att Telge stannar kvar i SSL.

Vilka är då alternativen?

Om det nu är som jag hört att Telges U-lag inte får kvala till allsvenskan så är Järna och Nykvarn de lag som gäller. Katrineholm får ursäkta men för allsvenskt spel krävs det att lagen i ettan har möjlighet att skaffa förstärkningar och där tror jag det finns begränsningar när det gäller Katrineholm. Nyköping känns inte heller som en het kandidat för allsvenskan. Jag tror att ett samarbete mellan Telge och något av Järna/Nykvarn skulle vara en bra lösning. Redan nu finns det ett på juniornivå mellan Järna och Telge som det kunde vara idé att bygga vidare på.

Peter Nilsson (då i Telge) och Sebbe Wahlgren (Nykvarn) förde för något år sedan en dialog vet jag men den stupade på gammalt groll från människor i klubbarnas styrelser har jag för mig. Telge har ju lånat ut Pelle Hansson till Nykvarns JAS-lag och förra säsongen gjorde Lucas Svensson några matcher för Telges herrar. Så även där finns det säkert möjligheter, man borde förstås stärka upp det lag som kunde vara mest aktuellt för ett samarbete innan 31 januari. Kort om tid och min erfarenhet är att det för det mesta går hiskeligt trögt så den chansen är nog förbi.

LT har haft en artikelserie om ”innebandy döden” som var intressant läsning. Egentligen skulle den kanske heta innebandy utvecklingen för det är enligt min åsikt boven i dramat. Många av de lag som fanns i seriesystemet för 10 år sedan var mer eller mindre korplag. Seriositeten var inte så stor och klubbarnas ”kansli” var en på fickan variant. Utvecklingen har gjort att det ställs högre krav på ekonomi för att driva en förening och det är förstås både på gott och ont. Möjligheten att spela innebandy kanske begränsas då klubbarna inte har organisation eller ekonomi. Men ett årskort på tex Friskis och Svettis ligger väl ganska nära 4 tusen kronor så jag tror inte ekonomin är det stora hindret. Näe, många vill lira utan att lägga ner för mycket tid på sena träningar i veckorna och då brister intresset. För med den utveckling som innebandyn gjort krävs det mer och mer av spelarna inte kul att komma till match och möta ett lag som skött försäsongsträning och fysträning. Då blir det storförluster vilket gör att intresset svalnar, exempelvis Järnas herrar.

Jag tror att Nyköping och Linköping bedriver en ganska så avancerad innebandy i korpens regi något som Södertälje skulle kunna ta efter. Dessa serier är vad jag förstått seriösa och innehåller många som spelat innebandy i olika seriesystem.

Ett förslag som kom upp i tidningen var en sammanslagning mellan Södermanland och Östergötland. Ett sådant förslag hade Martin Sävenhed (IBF Linköping) och jag för ett antal år sedan men då var det många klubbar som inte var intresserade. Det kanske finns bättre förutsättningar för det nu. Fungerar ju bra mellan andra distrikt i riket.