Det pekar uppåt för Nykvarn.

Det blev två sköna segrar för våra damlag i ettan. Jag hade möjlighet och se båda matcherna denna gång och det måste förstås också vara bra för coacherna i lagen att ha möjlighet att studera kommande motståndare utan att behöva resa. Nu vet jag inte om den förmånen är särskilt utnyttjad av respektive lags coacher, tror inte jag så ofta stött på någon i hallarna.

Vad hade coacherna i Nykvarn fått sett (såg) när Telge mötte Hagfors i Västergårds Arena?

Jo, ett Telge som kändes snäppet bättre än Hagfors under hela matchen. Man har ett grundspel som det verkar som spelarna har trygghet i. En förstakedja som skapar chanser i nästan varje byte och där Lotta, ”Ahlan” och Felicia gjorde ett mål var. Men även kedjan med Maja, Maria och Jessica kom till många avslut i den här matchen, där Maja och Maria gjorde mål nummer 3 och 4.

Maja är väl egentligen back men hon klarar av forwardsrollen bra. På backsidan ser det också bra ut, i den här matchen var ”Natta” Engström på sidan om, jag tror att det beror på sjukdomar under uppehållet. Backar var nu Minni, Johanna, Carro och Cissi. Carro gjorde för övrigt det sjätte målet.

I Elin Aronsson har man fått en väldigt bra ersättare för Linnea. Linnea har det sagts mig är med barn så något mer spel för henne denna säsong blir det inte. Framtiden får utvisa om hennes strålande karriär därmed är över.

Telge gick matchen igenom på två femmor och det är lite av ett svaghetstecken, man bör ”lufta” fler spelare så att det finns en beredskap vid eventuella skador och sjukdomar.

Jag hade också nöjet att träffa U-19 landslagets förbundskapten Åsa ”Kotten” Karlsson som febersjuk hade tagit sig hela vägen från Mariestad för att se matchen. Det är dags att ringa in spelarna som ska få chansen att försvara VM-guldet från 2014. VM kommer att spelas i maj och det blir en spännande resa till Kanada denna gång. Aktuella i högsta grad är ”Natta” och Felicia, så lite besviken var Åsa att hon inte fick se Natta på plan. Felicia sänkte definitivt inte sina aktier mot Hagfors och kändes som om ”Kotten” hade en roll klar för henne om hon blir uttagen.

I Hagfors finns det just nu ingen som var med i EFT i Finland men jag antar att Åsa var intresserad av de unga talangerna Matilda Jansson och Amanda Berggren som varit framträdande i Hagfors under hösten. Men de syntes inte till så mycket mot Telge och Ronnie Lindahl, som var min bänkgranne under matchen, och jag funderade lite på om det berodde på Hagfors nyförvärv. Hagfors ställde upp med två färska SSL spelare från Karlstad och det gör att tjejerna i truppen får hitta nya roller och det kan ta någon match innan dessa sitter.

Vad hade då Richard och Jonny sett om de varit/var på plats i Björkestahallen?

Jo, om inte Sebastian Wahlgrens tips inför säsongen var direkt klockrena så måste jag hålla med om att uttalandet från honom om att man hade seriens bästa målvakt i alla fall närmar sig sanningen. Live var väldigt duktig i matchen mot Köping och som jag ser det räddade hon  laget från en förlust. Jag tror hon gjorde en sex-sju friläges räddningar och därutöver ett antal kvalificerade räddningar.

Nykvarn började matchen med tre kedjor och två backpar och ser man till spelet i jämförelse med Telge så är det en helt annan typ av spel. Det är inte så mycket etablerat spel i anfallszon utan mer ”pang på rödbettan”, alltså snabba avslut. Den kedja som hade ett litet mer genomtänkt spel i anfallet var Johanna Norin, Malin Lövgren och Sara Ladstedt. Johanna Ottosson och Melina Melin är också två tjejer som vill ha och spela boll men de kom inte riktigt till sin rätt i matchen. Backarna är skottvilliga och det skapar många returchanser framför mål. Ett av backmålen som vi fick se var från Amanda Skeppström som såg riktigt förvånad ut över att ha gjort sitt första mål i division 1.

Clara Ekenström är den Nykvarnstjej som ”Kotten” har ögonen på och läser man protokollen så ser man att Clara gör mycket mål och på så sätt räddar laget i många matcher. Men jag tycker inte att hon riktigt kommer med i spelet och jag skulle vilja se henne i en annan omgivning. Varför inte med Ottosson och Ladstedt?

När Nykvarn gick ner på spelare i tredje så hamnade Clara på en backplats och även om hon lyckades med en ”strumprullare” från den positionen, 5-3 målet, så är det inte hennes rätta plats.

Nykvarns stora problem är inte offensiven utan defensiven, de har väldigt svårt att försvara sig mot snabba spelvändningar. Ibland gör viljan att göra mål så att man tappar spelare bakåt. Men som sagt så länge Live räddar alla frilägen så håller det.

Nu är det nya matcher i helgen och Telge åker till Örebro för match mot Lillån och även om Lillån lyckades vinna över Arboga i omgången som var, så ser jag ingen som helst anledning att tippa något annat än en Telge seger.

Tuffare då för Nykvarn? Tror inte det utan det blir en seger mot Arboga på bortaplan. Förhoppningsvis gör det att laget kommer upp på en säkrare mark framför allt om Rönnby ”gör sin plikt” mot Köping.

Telges herrar är spellediga i helgen och det efter förlusten mot Tumba i senaste omgången. En som jag ser det onödig förlust och enligt källor var inte spelet alls i klass med tidigare matcher. Telge är inte tillräckligt bra för att vinna matchen om man inte ger 100%.

I damtvåan så spelades det en match igår kväll, då Katrineholm tog emot Järna i Duveholmshallen. I den matchen visade Åsa Storkull att ”gammal är äldst” och med det menar jag att rutin har en stor betydelse i damtvåan där många spelare är väldigt unga. Åsa gjorde fyra mål i matchen som Järna vann med 7-3. Jag konstaterar att Sandra Markussen har dammat av klubban och klivit in i laget. Det är givetvis en förstärkning, två mål av henne i matchen. Även det sjunde Järnamålet stod en ”veteran” för då målet kom från Helena Herralas klubba.

Tillfällig serieledning för Järna som varar tills imorgon (söndag) då Trosa Edanö tar emot Kolpenäs i Hedebyhallen. Den vinner såklart Trosa och återtar därmed serieledningen. Jag såg att nyförvärvet Louise Strömberg från Katrineholm inte var med i laguppställningen. Undrar varför?

I herrarnas tvåa är det full omgång vilket innebär fem matcher. Jakten om seriesegern fortsätter alltså mellan Nykvarn och Katrineholm.

Katrineholm möter Onyx IBS nere i Ramdalshallen Oxelösund. Det skulle förvåna mig mycket om inte det blir tre poäng till bortalaget. Hemma vann man med 11-6, det kanske inte blir lika stora siffror denna gång men vinst blir det.

Jagande Nykvarn möter Kolpenäs i Wasa Sporthall och vill man vara med och fightas om seriesegern så är det förstås vinst i den här matchen som gäller. Tror på en sådan också även om det kan bli tight.

Telge H2 har inte rosat marknaden denna säsong och laget får det svårt att vinna mot Gnesta. Även denna match spelas i Wasa och som sagt Gnesta vinner matchen. Bra att Peter Nilsson, som spelar matchen, lär känna spelarna i laget för att se om det finns något för H1 laget.

Trosa IBF vinner borta mot Torshälla och IBK tror jag vinner över Standard.

 

Publicerat av

Profilbild

7 reaktioner till “Det pekar uppåt för Nykvarn.”

 1. För det mesta håller vi med dig om vad du skriver men denna gång märks det att du inte har sett någon av d1 Nykvarns tidigare matcher. Backarna sliter som djur och gör det bra. Live i mål har spelat VÄLDIGT dåligt varje match och släppt in i genomsnitt 2 superlätta bollar per match vilket har gjort att dem har förlorat. Alla ser detta, pratar om detta men ingen säger åt tränarna att byta målvakt. En målvakt som ligger på rygg och sparkar omkull sina egna spelare hela tiden. Denna match gjorde hon 15 min bra spel, första gången på 10 matcher. Det är otroligt att Nykvarn inte stoppar in Nyman som är den bästa stabila målvakten dem har. Varför Tomas som är sportchef inte har gjort något åt detta är väldigt märkligt. Känns som att Nykvarns ledning medvetet vill förlora för varför har dem inte gjort något på alla dessa matcher. Det skylls på utespelarna men dem har kommit igång rejält. Det enda dem har försökt med är att rodda runt bland dem men inte med målvakten??????? Andra lag i serien skrattar åt Nykvarn och Sebastians utlåtanden i början av säsongen och fattar ingenting om vad han pratade om när det gäller seriens bästa målvakt/back och SSL drömmar. Men det hade inte behövt bli så om Nykvarn hade kunnat ta till sig vad publik och andra i föreningen tycker. Och snart är det för sent…..

  1. Hejsan!
   Jag har faktiskt sett 4 av Nykvarns hemmamatcher av vilka de vunnit 3, förlusten kom mot Telge. Så jag kanske skulle gått på de andra också 😉
   Jag kan givetvis inte uttala mig om övriga matcher men några större målvaktstabbar har jag inte kunnat konstatera i de matcherna. Visserligen var det något udda ingripande i matchen mot Telge men i stort så har Live varit bra. En målvakts misstag blir mer förödande för laget än att en back missar ett pass eller en forward skjuter utanför i ett bra läge.

   Som alla andra har jag ibland funderingar på agerandet från tränarna i de matcher man är på. Gäller samtliga matcher och inte enbart Nykvarns.

   Om sportchefen och tränarna hanterar laget på bästa sätt har jag svårt att uttala mig om. För att kunna göra det så bör man vara med på träningar och allt annat runt laget. Alltså inte bara se matcherna.

   Sebastians uttalande inför säsongen ser jag mest som ett misslyckat försök till att skämta från hans sida.

  2. Ja ja, sluta gnälla nu. Bara att byta klubb om man är missnöjd. Och vilket lag låter publiken ta ut laget??? Lyssna på vad publiken och på vad andra i föreningen har att säga?? Tillåt mig le, men du verkar inte vara van vid idrott på lite högre nivå.
   Sebbes uttalande må vara klantigt. Men är det någon som folk skrattar åt så är det nog detta inlägg. Säger mer om den som skriver än om Nykvarn.

  3. Detta inlägg, är så lågt att jag får ont i magen. De är på gränsen till "person angrepp".
   Och att du sedan har mage att skriva: "Alla ser detta, pratar om det …."
   Usch säger jag. Om du nu är så besviken, ta upp det med sportchefen då. Nä just de, du är ju en fegis som skriver på en blogg istället.

   Har en känsla av att du är förälder till någon i laget, som är besviken. Bara tänka på det gör att jag får ännu mer ont i magen.
   Så otroligt fegt att sitta och skriva här om detta. Som denna text: "Känns som att Nykvarns ledning medvetet vill förlora .." Är du på riktigt. Tror du verkligen det?

   Jag säger bara .. Kom igen nu tjejer, ni är grymma, och nu är ni på gång. Ni har mitt fulla stöd på läktaren i alla fall.
   / A

   1. Håller med om att inlägget INTE är okej. Rena påhopp!
    Live har inte varit seriens bästa målvakt under hösten men det är hennes förtjänst att vi vunnit på slutet.
    Missnöjd förälder, du måste acceptera och förstå vad idrott på högre nivå innebär. Det är inte alltid rättvist. Tränaren bestämmer hur illa det än känns när din dotter inte får speltid.
    "Alla ser detta, alla pratar om detta". Blaha blaha…. Möjligtvis att alla ni inom familjen pratar om det för det är ingen annan på läktaren som pratar som du…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *