Tack och adjö Telge, för denna gång!

Då var det över för den här gången för Telges damer. Efter en bra början med vinst på Öland blev det två raka 4-3 förluster i Västergårds Arena.

Lördagens match såg jag inte men jag var på plats i Arenan och såg den avgörande matchen på söndagen. Vad jag kunde förstå av vad som berättades för mig så var det två matcher som hade stora likheter. Två jämna lag där tillfälligheter avgjorde. Jag tror att det var Kalmarsunds bredare trupp som till slut avgjorde det hela. Visserligen har även Telge en bred trupp på pappret men så som man matchat truppen genom serien så känns det som att bänken inte fått chansen att visa vad de kan och att då sätta in matchotränade tjejer i kvalet var förstås inte rätt. Sjukdomar har ställt till det för Telge på sista tiden och har man då inte tillräcklig bredd så kan frånvaron av enstaka spelare få stor betydelse. Carro Rosenberg som saknades i helgens matcher är en spelare som laget verkligen hade behövt.

Tunga avbräck innan och under säsongen spelar också in, Malin Hellsén och Linnea Bergmans graviditeter, Jennifer Lindholms flytt till Rönnby samt Emmas Tällös studier i USA är självklart stora avbräck. Även Lisa Hulting som skulle sluta på grund av sina fotproblem men sedan kommit tillbaka i spel, fast då i Älvsjö, är en spelare som Telge behövt. Att Johanna Norin och Sandra Seth försvann till Nykvarn var också olyckligt.

Dagens Telge är inte dåligt, man vinner inte en division 1 serie om det inte finns talang, kunskap och en räcka bra spelare. Jag tycker att de spelare som funnits på plan i de matcher jag sett varit riktigt bra, så individuellt finns inte så mycket att klaga på men som lagmaskin tycker jag att upplagan som kvalade för två säsonger sedan var starkare.

Min uppfattning är att Telges och Kalmarsunds upplagor som spelade på söndagen inte har så mycket i SSL att göra. Så förstärkningar behövs om Kalmarsund skulle lyckas kvala in genom vinst mot Warberg. Jag pratade lite med min gamla elev Jessica Fivelstedt som efter ett antal säsonger i Kalmarsund nu fungerar som sportchef. Enligt henne är det inte så lätt att hitta nyförvärv om man inte kan erbjuda jobb och lägenhet, man har en högskola men där är svårigheten att kunna ha koll på vilka som söker. Men hon var väl inte direkt ledsen över att Jönköping fick lämna SSL då jag tror att det finns tjejer i det laget som har anknytning till Kalmarområdet.

Frågan är också vad som händer med Telges trupp inför nästa säsong, det finns säkerligen de som har siktat stort på att få spela i SSL och även de som kanske funderar på klubb byte för att få mer speltid. Jag vet att de flesta tjejerna sitter på utgående kontrakt men mitt råd är att ha is i magen och avvakta vad som händer i klubben och runt om innan man bestämmer sig. Det kan vara väldigt intressanta saker på G. Allsvenskan kan bli en väldigt trevlig serie att spela i och att välja spel i SSL kan innebära mycket sittande på bänken.

Tendensen i SSL just nu är att sju lag vinner c:a 50% av matcherna eller mer medans resterande sju lag vinner 30% eller mindre. De sju ”stora” har i större utsträckning börjat värva spelare, under pågående säsong, som redan har väldigt bra SSL klass och jag misstänker att den trenden kommer att fortsätta. Jag tänker då på spelare som Amanda Larsson som lämnar Linköping för KAIS Mora, Amanda Delgado Johansson som lämnade Uppsala för IKSU och Therése Andersson som hamnade i Täby efter att ha börjat säsongen i Huddinge.

Risken är att det blir en ”adel” inom SSL som har den ekonomiska styrkan att värva fler och fler spelare från de andra klubbarna i SSL.

Man vet också redan nu att ett av de nya lagen i SSL kommer från Stockholm. Hammarby och Tyresö/Trollbäcken gör upp om den platsen. Hammarby består till hälften av gamla Hässelbytjejer som fanns i den klubben under min ganska korta tränarkarriär där. I T/T har man en del Huddingetjejer som lämnade den klubben inför denna säsong. Jag har anledning att återkomma till detta.

Nykvarn hade som väntat inga som helst problem att avfärda Lerum i returmatchen i Björkestahallen. Det blev en klar seger med 6-0 och det visar på skillnaden mellan ettan och tvåan. Större är det förstås mellan ett lag som kommer på sjunde plats i ettan och ett lag som kommer på andra plats i tvåan. De andra två kvalande sjuorna i östra respektive södra serien vann sina matcher i första kvalomgången. Älvsjö besegrade Hofors med sammanlagt 18-5 och Hofshaga besegrade Halmstad med 17-3. I Hofshaga spelar för övrigt Cornelia Ceder som varit både i Nykvarn och Telge.

Nykvarns nästa lag för ”rakning” är Karlstad Ungdom och det kan bli lite svårare mest beroende på att jag antar Karlstad har möjlighet att hämta förstärkning från SSL laget. IKSU gjorde processen kort med dem och vann i tre raka matcher så för det laget är det färdigspelat. Jag antar att det ligger i Karlstads intresse att ha så nära kontakt som möjligt mellan lagen i seriesystemet men jag är osäker på om de har den möjligheten att förstärka U-laget med spelare från SSL.

Jag såg också att Sebbe Wahlgren inte ska träna damerna nästa år utan klubben har redan gjort klart att Fredrik Weinmark tar över efter Sebbe. Fredrik har fungerat som assisterande tränare för laget denna säsong. Jag antar att Sebastians ”nya uppdrag” inom klubben innebär ansvaret för herrlaget i division 2.

Trosa Edanö vann som sig bör mot Klintehamn från Gotland, två matcher som vanns med 6-2 och 7-2. Nästa nöt att knäcka blir Åkersberga som vann Stockholms tvåan ganska överlägset. Givetvis en svårare utmaning så det vill nog till att Trosa spelar på topp i dessa två matcher. Hur det går har jag väldigt svårt att sia om kvalmatcher är alltid svårtippade, men är alla i laget bara friska och hela så tror jag på en fifty-fifty chans.

 

Publicerat av

Profilbild

En kommentar till “Tack och adjö Telge, för denna gång!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *