Sörmlandslagen klarade sig bra i kvalen.

 

Nej, min blogg avstannade inte i och med Telges kvalförlust. Men jag har tillbringat några veckor i ”mörkaste” Småland där kontakt med omvärlden sker med en hederlig gammal telefon.

Det har varit ett lyckat kval för föreningar i Södermanland om man då bortser från Telges SSL kval. Onyx herrar kvalade sig upp i allsvenskan, Katrineholms herrar får spela i division 1 nästa säsong och både Nykvarns och Trosa Edanös damer klarade kvalet till allsvenskan. Jag konstaterar också att Nykvarns IBF ungdom klarade av Trosa Edanö IBK och därmed bytte plats med dem i H2 serien. Upp till H2 serien kommer också FBC Nyköping som består av en hel del ”gamla” stjärnor. De ska bli spännande att följa de båda lagen i H2. Jas laget Telge/Salem är också klara för innebandyfesten i Växjö så visst finns det en hel del att glädjas åt.

Vackstanäs tillsammans med Torekäll/Täljegymnasiet fick också NIU (Nationell Idrotts Utbildning) behörighet som kommer att gälla från ht 2017. Jag hoppas även detta beslut kan komma att höja nivån på innebandyn ytterligare i regionen.

Först lite om SSL kvalet, när jag var i Småland så passade jag på att se långfredagens match mellan Kalmarsund och Warberg. En match som Kalmarsund vann med 3-2 och det var helt rättvist. Jag var lite tveksam till Kalmarsunds SSL kvalitét men jag har lite smått ändrat åsikt. Laget var bättre än Warberg vilket de också visa genom att vinna returmötet i Varberg med 7-2. Man hade en bredare trupp än Warberg vilket visade sig i tredje perioden som man vann med 5-0. Lagets avancemang till SSL sätter förstås Telges insats i en annan dager, jag tror att man varit ett SSL lag om man klarat av att vinna mot Kalmarsund, vilket var väldigt nära att man gjorde. Det var väl egentligen bara sjukdomssituationen som satte käppar i hjulet.

Att Onyx klarade av kvalet till är förstås riktigt roligt. Laget hade på sina tre hemmamatcher i kvalserien ett snitt på 1,441 åskådare vilket i den kategorin gör laget SSL mässigt och i allsvenskan är det bara Wisby som har ett bättre publiksnitt än vad Onyx hade i division 1, så jag antar att det finns resurser för att skapa ett starkt allsvenskt lag. Redan årets värvningar av Marcus Johansson från Linköping och Filip Mbanza från KAIS Mora visar på det, jag antar att de inte spelar i Onyx bara för att ”det är kul”. Jag tror att Onyx kan se en ljus framtid även i allsvenska.

Ett annat publiklag som tar klivet upp i seriesystemet är Katrineholm. Med ett publiksnitt på över 400, siffrorna är lite osäkra då man tydligen inte tagit någon entré i H2 serien. Men de redovisade siffrorna för laget är de i särklass högsta för H2 serien. För Katrineholms del tror jag att steget upp till division 1 kan vara stort och det gäller att både förnya truppen och gå upp från 2 till minst 3 träningar i veckan. Nyfors (från Eskilstuna) vann H2 serien ganska klart (med 5 poäng) säsongen 2014/2015 och gick upp i division 1, där klarade man sig kvar på bättre målskillnad än Per Ols så lätt blir det inte för Katrineholm.

Vad ska man då säga om Nykvarns och Trosa Edanös damlag? Nykvarn klarade kvalplatsen med nöd och näppe efter en medioker säsong i ettan. Avslutningen mot Telge där det blev en vinst med 5-3 och ödesmatchen mot Linköping som slutade i en SD vinst gjorde att kvalplatsen säkrades. Det var många föräldrar i Linköping som var tveksamma till Telges insats mot Nykvarn, jag känner dem sen Emmas tid i Linköpingslaget.

Om man inte riktigt klara av att etablera sig i ettan vad talar då för att man ska klara sig i allsvenskan som bör bli en tuffare serie? Lika för Trosa Edanö som inte klarade av att kvala in till allsvenskan genom att vinna matcherna mot Åkersberga utan laget halkade in på ett ”bananskal” som bäste förlorare.

Jag är tveksam, väldigt tveksam, har distriktet verkligen spelare för tre lag i allsvenskan? Det kommer att bli mycket tuffare än vad division 1 varit. Även om jag inte riktigt fått en klar uppfattning om hur serierna kommer att vara så måste södra och västra med lite lag från östra bilda en södra serie. Allsvenskan ska som jag förstår det bestå av två 16 lags grupper (Norra och Södra) där vissa platser i norra serien är öronmärkta för lag från Norrland. I varje serie ska det sen bildas två derbygrupper som ska möta varandra oftare. Jag får efter alla kval att det är 34 lag, inte 32, som är kvalificerade till allsvenskan. Jag får väl kolla upp det noggrannare.

Hur som haver ser jag inte att det finns tillräckligt med spelare för att kunna spela med tre lag i allsvenska. Som jag ser det just nu är Telge det ända lag (om de får behålla spelartruppen) som har en riktig chans att få ett slagkraftigt lag för allsvenskan.

Men som sagt ”silly season” börjar nu så man får se vad som händer i ovannämnda lag.

 

Publicerat av

Profilbild

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *