Lite ljusare är det allt.

Nu börjar det faktiskt kännas hoppfullt igen att jag ska få se Telges damer spela i SSL även nästa säsong. Jag var och såg matchen mot Jönköping för några veckor sedan och efter den matchen var jag lite skeptisk. Inte för att Telge var dåliga utan för en känsla jag fick att laget inte hade det där riktiga flytet i matchen. Matchen som sådan var jämn och inget hade kunnat protestera om Telge vunnit. Men som sagt några misstag och samtidigt lite tveksamma uteblivna domslut i de situationerna med bortamål som följd, gjorde att jag fick den känslan.

Men efter den matchen har det blivit två viktiga segrar mot Warberg och Karlstad i s.k sex-poängs matcher. Dessa två segrar måste förstås ha höjt självförtroendet inför kommande matcher och det är viktigt. Saknade lite av det (självförtroende) i matchen mot Jönköping där jag tyckte tjejerna blev försiktiga och lite obeslutsamma i vissa bra lägen de fick. Även den fysiska biten i att gå in och vinna närkamper har till stor del med självförtroende att göra.

Man har även breddat truppen med två tjejer som ska spela med dubbellicens.

Amanda Svärd är efter sin knäskada tillbaka och kan hon komma upp i samma kapacitet som hon hade innan skadan så är hon med på banan. Hon var tillsammans med Cornelia Jansson, som nu är ordinarie i damlaget, de bärande spelarna i Trosa Edanö som hon senast spelade för. Hon får ju också lite extraträning med Peter och Kim då hon går innebandylinjen på Vackstanäs.

Ett ytterligare tillskott är Hanna Berg som annars håller till i Nacka Wallenstam. Vet inte så mycket om den tjejen mer än att hon har gjort bra ifrån sig i den klubben och att hon också gjort matcher denna säsong i Hammarbys allsvenska lag, även där med dubbellicens förmodar jag.

Till helgen så blir det åter en rysarmatch då Linköping IBK kommer på besök till Arenan. Man behöver verkligen en vinst i den matchen för efter den stundar matcher mot de fem topplagen och där blir det nog inte många poäng.

Även Telges herrar har ”kammat till sig” nu på slutet. Tre raka vinster har det blivit och det verkar som om Nicklas Jonsson tillsammans med Jonny Norrbom fått ordning på truppen. Det har blivit 10 poäng på de fyra senaste matcherna vilket är godkänt. Förhoppningsvis fortsätter trenden så att vi har i alla fall ett lag i division 1 även nästa säsong.

Eller får vi två?

Nykvarn har i alla fall stora möjligheter att ta sig dit tror jag. Nu när alla lag i tvåan står på 9 matcher så har laget en klar ledning och samtidigt kan man konstatera att de fyra som får börja kvalspelet är glasklart. Även om det återstår 5 matcher för lagen så kommer inte Standard på femte plats komma ikapp de fyra som är Nykvarn, Nyköping, Katrineholm och Gnesta. Jag har svårt att se att något annat lag än Nykvarn ska gå vidare från det kvalet. Kan man sen även vinna det kvalet och ta sig upp i ettan så är frågan vad händer då?

Nykvarn är en talangfabrik som inte många andra klubbar kan mäta sig med och det gäller både tjejer och killar. Det finns spelare från Nykvarn i SSL, allsvenskan och på RIG. I dagens lag på herr/kill sidan så finns just nu Oscar Janthe i AIK (utlånad), bröderna Rigogiannis i Växjö (dubbellicens) och ytterligare tre lovande killar är nere och kör några träningar med Växjö. De tre är Lucas Svensson, Viktor Wahlgren och Sebastian Tegeby. Oscar Janthe har gjort bra ifrån sig i AIK och jag antar att laget helst vill behålla honom säsongen ut men om man ska spela ett kval i Nykvarn så behövs Oscar i laget. Så där får man sätta ner foten och säga nej tycker jag. De övriga fem går alla sista året på gymnasiet och ska därefter ”ut i stora världen”.

Hur många får Nykvarn behålla?

Troligen ingen om man inte går upp i ettan och även om man gör det så är det väl osäkert om de inte vill pröva vingarna med spel i allsvenskan eller SSL. De allsvenska lagen Salem och Strängnäs skulle säkert vara väldigt intresserade. Är men inte beredd att flytta hemifrån så det ju ett bra alternativ.

Det är lika med tjejerna i Nykvarn många av dem behöver större utmaningar än spel i division 1 Södermanland. Laget ligger åldersmässigt lite yngre så många går fortfarande i gymnasiet, därför är väl inte någon flytt längre bort från orten så aktuellt. Utan vad som behövs är ett allsvenskt lag i Södertäljetrakten om nu det går som jag hoppas, att Telge stannar kvar i SSL.

Vilka är då alternativen?

Om det nu är som jag hört att Telges U-lag inte får kvala till allsvenskan så är Järna och Nykvarn de lag som gäller. Katrineholm får ursäkta men för allsvenskt spel krävs det att lagen i ettan har möjlighet att skaffa förstärkningar och där tror jag det finns begränsningar när det gäller Katrineholm. Nyköping känns inte heller som en het kandidat för allsvenskan. Jag tror att ett samarbete mellan Telge och något av Järna/Nykvarn skulle vara en bra lösning. Redan nu finns det ett på juniornivå mellan Järna och Telge som det kunde vara idé att bygga vidare på.

Peter Nilsson (då i Telge) och Sebbe Wahlgren (Nykvarn) förde för något år sedan en dialog vet jag men den stupade på gammalt groll från människor i klubbarnas styrelser har jag för mig. Telge har ju lånat ut Pelle Hansson till Nykvarns JAS-lag och förra säsongen gjorde Lucas Svensson några matcher för Telges herrar. Så även där finns det säkert möjligheter, man borde förstås stärka upp det lag som kunde vara mest aktuellt för ett samarbete innan 31 januari. Kort om tid och min erfarenhet är att det för det mesta går hiskeligt trögt så den chansen är nog förbi.

LT har haft en artikelserie om ”innebandy döden” som var intressant läsning. Egentligen skulle den kanske heta innebandy utvecklingen för det är enligt min åsikt boven i dramat. Många av de lag som fanns i seriesystemet för 10 år sedan var mer eller mindre korplag. Seriositeten var inte så stor och klubbarnas ”kansli” var en på fickan variant. Utvecklingen har gjort att det ställs högre krav på ekonomi för att driva en förening och det är förstås både på gott och ont. Möjligheten att spela innebandy kanske begränsas då klubbarna inte har organisation eller ekonomi. Men ett årskort på tex Friskis och Svettis ligger väl ganska nära 4 tusen kronor så jag tror inte ekonomin är det stora hindret. Näe, många vill lira utan att lägga ner för mycket tid på sena träningar i veckorna och då brister intresset. För med den utveckling som innebandyn gjort krävs det mer och mer av spelarna inte kul att komma till match och möta ett lag som skött försäsongsträning och fysträning. Då blir det storförluster vilket gör att intresset svalnar, exempelvis Järnas herrar.

Jag tror att Nyköping och Linköping bedriver en ganska så avancerad innebandy i korpens regi något som Södertälje skulle kunna ta efter. Dessa serier är vad jag förstått seriösa och innehåller många som spelat innebandy i olika seriesystem.

Ett förslag som kom upp i tidningen var en sammanslagning mellan Södermanland och Östergötland. Ett sådant förslag hade Martin Sävenhed (IBF Linköping) och jag för ett antal år sedan men då var det många klubbar som inte var intresserade. Det kanske finns bättre förutsättningar för det nu. Fungerar ju bra mellan andra distrikt i riket.

Publicerat av

Profilbild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *