Ömsom vin ömsom vatten för Telges damer.

Lite berg och dalbana för Telges damer i helgen. Först en härlig vinst på fredagskvällen borta mot Endre med 4-3. Sen en väldigt sur förlust i Arenan mot Dalen med hela 5-0 på söndagen. Synd som bara den att det blev 5 minusmål i den matchen, det förbättrade direkt inte chanserna till fortsatt spel i SSL.

Man måste också tacka trion Stålhult, Wickström och Tschöp i Täby som vände ett 7-9 underläge till vinst 10-9 på de sista 10 minuterna i matchen mot Jönköping. Så hoppet lever fast bara lite.

Förutsättningarna inför sista omgången är inte direkt lysande men större under har skett, eller? Jönköping har 3 poäng och 6 plusmål på Telge. Jönköping möter klara serieledarna KAIS Mora och Telge klara slutspelslaget Sirius.

Hur stor är motivationen för Moratjejerna inför matchen mot Jönköping? KAIS är som sagt redan klara serievinnare och kan, om man vill, spara spelare inför stundande slutspel. Låta ”bänken” få mycket speltid. Men man kan ju också försöka spela ihop laget och satsa på en klar seger för att gå in i slutspelet med en god känsla. I snitt har man under sina 25 matcher som spelats gjort 4 mål plus i matcherna. Jönköping som spelar hemma är starka där, av sina ihopspelade 19 poäng kommer 15 poäng i hemmahallen. Laget kommer förstås att kriga till sista svettdroppen för att knipa minst 1 poäng och säkra platsen i SSL inför nästa säsong.

Hur stor är motivationen för Sirius i mötet mot Telge? Laget är klara för slutspel och hamnar antingen på plats 7 eller 8. Oavsett placering är sannolikheten att de väljs av något av de två lagen i topp stor. Tråkig skada på Evelina Sparf fick man också i förra omgången, ovisst om hon kan spela. Jag var inte på matchen mot Dalen med har hört att även Telge drabbats av en skada. Viktiga Åsa Tjusberg fick tydligen problem med ett knä och kan inte hon komma till spel så är det ett väldigt avbräck.

Motivation slår klass heter det och då ser jag det som troligare att Telge vinner än att Jönköping gör det. Motivationen på Telge och Jönköping bör väl vara lika stor men klassen på KAIS är högre än på Sirius. Vi får se hur det går.

Telges herrar avslutade säsongen på allra bästa sätt med en solklar vinst över Huddinge IBS med 11-3 och hamnade därmed på plats 6 i tabellen. En i mitt tycke logisk plats, laget är inte bättre än så. Man saknar den stabilitet och jämnhet som krävs för en toppplats. Lägstanivån är alldeles för låg vilket visat sig i en del matcher. Nicklas Jonsson kommer in under säsongen och gör det bra, hoppas att det blir en fortsättning så han får chansen att även planera och ta hand om en försäsong.

Nykvarns damer gick en tuff kvalrunda mot Järna som fick avgöras i förlängning. Jag var och såg matchen i Hölö som Nykvarn vann med 5-3. Väldigt jämt var det och det var ett par olyckliga insatser från Järnas målvakt som avgjorde matchen till Nykvarns fördel. Tycker också att Nadja fick väldigt hård bevakning i matchen och några utvisningar för upprepade förseelser (finns den kvar?) hade varit på sin plats. Mycket slag på klubban fick hon ta emot.

I Björkestahallen var det Järna som drog det längsta strået efter tre perioder och stod då som segrare med 4-2. Sammanlagt 7-7 efter två matcher och en förlängning måste till för att skilja lagen åt. Stor matchvinnare i den blev Ida Wahlgren som efter 7,18 kunde skicka in segermålet. Visserligen står det på SOIBF:s hemsida att Järna vann med 4-3 men självmål brukar inte ståta med både målgörare och assist. Nadja var inte med i den matchen och kanske var det skillnaden som gjorde att Nykvarn vann så jämt var det tydligen. Ser man på skotten så var de 26-26 i match 1 och 21-21 i match 2.

Nu stundar ett nytt kval för Nykvarn som ska möta Kumla i två matcher. Kumla som kom tvåa har spelat i en serie med lag från Västmanland, Örebro län och Värmland. Troligen en mycket tuffare serie än Sörmlandsserien. Man kan alltså ha en liten fördel av att ha spelat flera tuffa matcher än vad Nykvarn gjort. Men det är förstås historia nu och man börjar om från läge noll. Man mötte även Kumla i kvalet förra säsongen (2016/2017) och det kvalet vann man. Väldigt jämt var det, där man förlorade borta med 4-3 för att vinna hemma med 4-2. Båda lagen har blivit ”ett år äldre” så det beror nu på vilket lag som utvecklats mest under säsongen.

Det blev plötsligt ännu viktigare, om det nu går, att vinna kvalmatcherna mellan lagen i tvåan Södermanland. Nästkommande kval är inställt och segraren mellan Nykvarn och Nyköping får alltså en plats i nästa års 1:a.

Nykvarn slog som väntat ut Gnesta i sin kvalomgång. Tufft i trånga Frejahallen där Gnesta fick med sig ett oavgjort resultat till en klar seger för Nykvarn i Björkesta. Att det skulle bli tufft, oavgjort 5-5, i Gnesta var inte helt oväntat. Gnesta är duktiga på att stänga ytor i sin hemmahall och då fick Nykvarn svårt att spela ut. 8-2 vinsten sen i Björkesta var helt enligt protokollet.

Nyköping slog ut Katrineholm genom att i ta en betryggande ledning i matchserien med en bortaseger på 10-6. Sen tror jag att man bara bevakade det fyra måls försprång man hade i returen på hemmaplan. Det blev förlust i den matchen med uddamålet 6-7.

Nu är det alltså två matcher mellan Nykvarn och Nyköping som avgör vilket lag som spelar i ettan nästa säsong. Nykvarn vann båda matcherna i serien med bland annat en kross på 16-4. Ser det som väldigt troligt att Nykvarn spelar i ettan nästa säsong. Unga Nykvarn tycker jag har framtiden för sig så det är bästa alternativet tycker jag.

Publicerat av

Profilbild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *