Hälften av matcherna i kvalserien har spelats – det är nu det avgörs ”Man har inte råd att fuska med någonting”

Då har hälften av matcherna i kvalserien spelats och serien vänder nu med endast 5 omgångar kvar.
Hittills har vi tagit 12 poäng av 15 möjliga och det har varit oerhört jämna matcher mellan respektive lag i serien. Ingen har obesegrad och de kommande 5 matcherna kommer att vara klassiska ”måste-matcher” som förmodligen avgörs först i slutminuterna.
– Årets kvalserie håller verkligen en hög nivå, det finns många spelare i de andra lagen som håller god SDHL-nivå. Det vittnar också tabellen om, då det fortfarande är otroligt tight mellan dom fyra främsta lagen, säger vår huvudtränare Martin Nilsson.

Ni har vunnit fyra av fem matcher och har hittills bara förlorat på bortaplan mot Göteborg HC, är du nöjd över det ni presterat än så länge?
– Tittar man till tagna poäng så är det en okej start. Poängtappet borta mot Göteborg är en märklig match där jag tror vi påverkas av att spela sent på lördagen mot Färjestad (19:00) för att efter den matchen åka direkt till Göteborg och komma i säng 02:00 för att sedan stiga upp relativt tidigt och spela 12:30 mot Göteborg. Vi var inte riktigt där i dom avgörande lägena samtidigt som man inte ska förringa Göteborgs hårda jobb.

De resterande omgångarna ska vi fortsätta med det hårda jobbet och den höga farten i spelet som vi satt upp. Martin poängterar vår styrka som är just att vi orkar driva upp tempot och inte spela efter motståndarnas förutsättningar – något som vi däremot inte lyckades med fullt ut mot Göteborg HC.
– Vi har haft perioder som vi gott ner oss men det positiva är att vi lyckats bryta dom perioderna och ta över kommandot igen. Ett bra exempel på det är senast mot Björklöven då vi gör en helt okej första period men vi gör det i deras tempo. I period två tar vi tag i taktpinnen och det resulterar också i att vi får otroligt långa skiften nere i deras försvarszon.

I morgon bär det av mot huvudstaden där en minst sagt viktig, men också spännande och jämn match, väntar mot SDE HF.
SDE HF som ligger på 13 poäng med en match mer spelad än oss vann senast mot Göteborg HC i straffläggning där de fick med sig två poäng och är en av de fyra lagen som nu krigar för att hålla sig kvar i högsta serien.
– Det blir nog en jämn match. Alla matcher i år mot SDE har varit otroligt jämna och jag tror att en avgörande faktor imorgon kommer vara spelet i numerärt över- och underläge, säger Martin.

Vad ska ni göra imorgon för att gå segrande ur striden?
– Vi ska fortsätta göra våran grej oavsett vad som händer. I en kvalserie så har man inte råd att fuska med någonting utan det gäller att vara ödmjuk och ta byte för byte.

Foto: Andreas Planck

På söndag står sedan jumbon Haninge Anchors för motståndet och vi hoppas på att komma tillbaka till Sundsvall igen med full pott och 6 poäng!
På onsdag (kl 19.10) kan ni sedan se oss spela på hemmaplan igen där Björklöven IF står för motståndet.

Efter helgens bortamöten återvänder vi till Sundsvall med 3 poäng

Lördagens match mot Färjestad slutar med en målfest utan dess like. Efter första perioden har vi tagit ett rejält övertag i matchen och hela 5–1 lyser på resultattavlan. Matchen slutar sedan med en vinst på 6–2 och vi tar våra första 3 poäng.

Igår kväll bar det sedan av mot sydligare breddgrader och dagens match mot Göteborg HC blev en annan historia. Trots att vi vinner skottstatistiken med 41–25, skapar många farliga lägen och har överlägset störst puckinnehav så lyckas vi inte sätta våra chanser. Göteborg HC blir laget som går vinnande ur striden där matchsiffrorna tillsist skrivs till 2–0 med det sista målet som görs i öppen bur.
– Det känns surt. Jag vet egentligen inte vad som gick fel, inte mer än att vi inte fick in puckarna, vi spelade bra och hade många chanser, säger målvakten Anna Engström.

I periodpauserna pratade huvudtränaren Martin Nilsson mycket om att behålla kontinuiteten i spelet, ha tålamod och inte bli alltför frustrerade.
– Jag upplevde det inte som att vi visade någon frustration, vi försökte ha tålamod och inte stressa fram något. Det tyckte jag vi gjorde bra även om alla garanterat kände lite frustation inom sig.

Nästa helg spelar ni två nya matcher mot Stockholmslagen SDE HF och Haninge Anchors HC, vad ska ni göra annorlunda då?
– Jag vet inte om vi ska göra så mycket annorlunda nästa helg. Vi sköt 41 skott idag så chanserna fanns, inför helgen kan vi försöka vara lite mer bestämd i avsluten. Men vi måste fortsätta lita på vår game-plan och spela vårt spel. Jag tror inte några stora förändringar behöver göras utan mest små detaljer, säger Anna.

Lagets interna matchens lirare blev just Anna själv som räddade laget ur många kniviga och farliga situationer.

Foto: Emil Lindström

Imorgon börjar allvaret: ”Vi borde kunna visa att vi har spelat i högsta ligan”

I helgen börjar allvaret – kvalserien, som kommer att spelas i 10 direkt avgörande omgångar. En match hit eller dit kommer att bli det som i slutet bestämmer huruvida vi får spela i SDHL nästa säsong eller inte.

Säsongen slutade alltså med 17 poäng på 36 spelade matcher. Vi vinner totalt 4 matcher i ordinarie matchtid, 5 matcher slutar i förlängning/straffläggning och vi står som det förlorande laget i hela 27 matcher.
Om man ska se något ur den ljusa sidan så skrapar vi iallafall ihop 2 poäng mer än förgående säsong, släpper in 43 st färre mål och ja, typ det…

Men gårdagens statistik spelar idag ingen roll längre.
Vi, tillsammans med SDE HF (som slutade på sista plats med 11 poäng), kommer imorgon och tre veckor framöver att spela ett kval där vi möter respektive segrare ur division 1 serien: Björklöven (norr), Färjestad (väst), Haninge Anchors (öst) och Göteborg (syd).

I helgen möter vi Färjestad och Göteborg HC på bortaplan, två lag som inför den här säsongen storsatsat och gjort en hel del nyförvärv.
Färjestad som gick obesegrade ur division 1 västra står för morgondagens motstånd.
– Imorgon måste vi jobba hårt över hela banan och sätta våra chanser. Jag tycker vi borde kunna visa att vi spelat i högsta ligan i år och att dem inte har det, säger lagkapten Erica Udén Johansson.

Foto: Emil Lindström

För Jennica Haikarainen, lagets assisterande kapten, blir detta hennes första kvalspel någonsin.
– Jag kan tänka mig att det blir väldigt rörigt om man inte håller ihop som ett lag och stödjer varandra. Så imorgon måste vi ge 110% i varje situation, kriga för varandra och behålla lugnet.

Det är nu det är på allvar och ni kommer att spela direkt avgörande matcher där ni måste ta poäng i varje match, hur ska ni tänka och agera för att klara av att hantera den pressen?
– Jag tror att vi måste förbereda oss inför matcher precis som vanligt och inte göra det till en jättestor grej. Njuta av spelet och ha tålamod, säger Jennica.
– Det gäller inte att bli för stressad eller nervös så att man låser sitt eget spel. Rör man mycket på fötterna ute på isen så brukar det mesta lösa sig allt eftersom. Att ha just tålamod känns som en viktigt detalj, säger Erica.

Både Erica och Jennica anser att vi är väl förberedda inför vad som komma skall. De poängterar att vi, tillsammans med SDE, faktiskt har en fördel som har spelat i den högsta serien som har ett snabbare spel.
– Vi har matchat många av lagen i SDHL och det borde spegla sig tycker jag. Veckans träningar har också känts bättre än vanligt så jag tycker vi verkar mer redo nu än för några veckor sedan, säger Erica.
– Vi har, precis som Erica säger, spelat många jämna matcher i SDHL så känslan och farten borde finnas kvar i laget, säger Jennica.

Tror du att det finns en risk att ett eller flera division 1 lag kommer att synas i SDHL nästa säsong? 
– Klart att det alltid finns risk för det. Kolla på vilken serie som helst så kan det pendla, säger Erica.

Vilket lag tror du blir det svåraste motståndet för eran del? 
– Oss själva, tror jag. Om vi inte har tålamod, blir stressade eller tar saker för givet så kan vi göra det väldigt svårt för oss, säger Jennica.

Foto: Emil Lindström

Första hemmamatchen i kvalserien spelas den 4:e mars där SDE HF står för motståndet. Matchen spelas ute i Timrå i NHK Arena.

Inför dagens match mot HV71: ”Vi vet vad vi måste göra för att vinna”

Idag klockan 16.45 släpps pucken i Sundsvall Energi Arena där HV71 för fjärde gången står för motståndet

Direkt efter juluppehållet inledde vi det nya året med en vinst. 3 poäng tog vi mot SDE HF där matchen slutade med en vinst på 4–2 med endast tio utespelare.Vi fortsatte helgen med ytterligare två bortamatcher i Stockholm där segersviten tyvärr inte höll i. Både mot AIK och Djurgården inledde vi starkt och var stundvis det ledande laget i matchen, men det höll inte och vi förlorade tråkigt nog med 2–4 mot AIK och 3–5 mot Djurgården.

Men idag väntar HV71 och vid den senaste drabbningen – som vi även då hade kort om folk – lyckades vi spela matchen till förlängning där de sedan drog det längsta strået och vann med 4–3.

– Jag tror att det kommer att bli ännu en tät och jämn match. Jag tycker att vi hela tiden utvecklas som ett lag och om vi idag klarar av att spela bra i hela 60 minuter så tror jag att vi kommer gå ut som det vinnande laget, säger vår assisterande kapten Kendra Broad.

De senaste matcherna har vi spelat med knappa två femmor men idag har vi 13 spelare i laguppställningen. Petra Herzigóva är tillbaka efter skada och sedan har vi även ett inlån, Vilma Granlund, från Modo. Saknas gör Lucie Manhartóva, Natalie Eriksson, Mathilda Gustafsson och Beatrice Johansson.
–Man gillar aldrig att komma med ursäkter men vi har spelat med väldigt lite folk på bänken som har gjort att vi inte har orkat i tredje perioden. Idag har vi en till kedja och kommer inte att göra så mycket annorlunda än de senaste matcherna. Vi vet vad vi måste göra för att vinna och vi vet att vi är kapabla till att göra det, nu ska vi bara köra! säger hon.

Hur har träningar sett ut denna vecka? Är det något speciellt ni har fokuserat på?

– Vi har haft en väldigt bra träningsvecka, tempot har varit väldigt hög. Det har inte varit något särskilt fokus, vi har bara fortsatt att jobba på att spela ihop oss som ett lag och de små detaljerna i spelet.

Foto: Andreas Planck

Lagkapten sjukskriven för utmattningssyndrom: ”Jag vill mer än allt annat att fullfölja säsongen”

Det var länge sedan lagkaptenen ”Bea” Johansson syntes till ute på isen. Efter matchen den 20 november har hon lyst med sin frånvaro i laguppställningarna och istället befunnit sig på läktaren.
– Jag har missat ett antal matcher och är inte längre aktiv på träningarna då jag är sjukskriven från mitt jobb, säger hon och fortsätter:
– De är inne på att det handlar om utmattningssyndrom. De ska däremot göra fler prover på att det inte är något annat fysiskt då jag endast har fysiska symptom och problem.

Bea kombinerar, som många andra damhockeyspelare i SDHL, hockeyn med ett heltidsjobb. Då det inte är någon som får en månadslön på 98 000 kronor före skatt (snittlönen för en SHL-spelare) så behövs det både deltidsjobb och heltidsjobb för att klara sig.
– Jag har en ansvarsroll på min arbetsplats, så bara den delen är en stressfaktor för mig. Att sedan kombinera det med en elitsatsande idrott där det blir sena träningar, matcher och mycket tid som går åt tror jag är anledningen till att det har blivit såhär.
– Som min läkare har sagt nu så är min vardag 200 procentig. Jag lägger ner 100 procent på hockeyn och 100 procent på jobbet vilket i sin tur gör att det blir en överbelastning, säger hon.

Utöver hennes stressiga vardag tror hon att anledningen till att kroppen lagt av just nu är på grund av hennes satsning inom hockeyn. Men en utmattning bottnar i så mycket att det är svårt att resonera kring VAD det var just som fick bägaren att rinna över.
– Jag satsade och priorterade på hockeyn mycket mer i år än vad jag gjort tidigare. Jag ville utvecklas och ta mig till en bättre och högre nivå.
– Det är egentligen konstigt att inte fler damhockeyspelare, eller idrottskvinnor överlag, har brutit ihop, säger hon.

Foto: Andreas Planck

Att damhockeyn är en sport som ständigt jobbar bakom kulisserna är inget nytt. De flesta är nog inte medvetna om hur mycket tid och slit en damhockeyspelare lägger ner. Det är en sport på elitnivå, precis som för herrarna, fast något som måste ske vid sidan om studier och jobb.
– Om det fanns bättre förutsättningar till att få ekonomiskt stöd hade det blivit betydligt enklare. Att få ha hockeyn som sitt jobb. Då hade man kanske inte behövt ha ett heltidsjobb utan endast jobbat deltid vilket ger mer plats till återhämtning, säger Bea.

Nu gäller det att komma tillbaka till vardagen och till jobbet, därefter stegvis försöka lägga på träning i den ork och mån som hon kan.
– Jag kommer att behöva prioritera min hälsa, och att kunna leva ett normalt liv igen där det inte är något problem med matshopping på ICA, strosa runt på stan eller att äta middag någon annanstans än hemma vid matbordet..

Utmattning och annan psykisk ohälsa är fortfarande lite av ett socialt tabu och något man inte pratar öppet om. Bea säger själv att hon knappt visste något om just ”utmattningssyndrom” innan hon själv fick diagnosen.
Så hur förstod hon då att hon hade drabbats av utmattningssyndrom? Att vara stressad och trött är väl något som ”alla någon gång är”, resonerar nog många.
– Jag fick, och har fortfarande, sömnproblem, koncentrationsstörningar och magkatarr. Jag blir illamående och helt slut, som om jag blivit överkörd av ett tåg, så fort det blir för mycket stimulans runt omkring. Och så ska det väl ändå inte vara, tänkte jag.

”Det är egentligen konstigt att inte fler damhockeyspelare, eller idrottskvinnor överlag, har brutit ihop” – Beatrice Johansson

Nu när hon fått distans från sitt stressiga liv och istället försöker att fokusera på att hitta vägen tillbaka så undrar man hur hon hade valt att göra annorlunda såhär i efterhand.
– Jag hade nog försökt att lyssna mer på kroppen. Att inte köra på i 110 även fast kroppen sänder ut alla signaler som den kan att något är fel. Stannat upp och tänkt mer emellan åt.

Hur mår du idag?
– Till och från, vissa dagar är bättre än andra men det är mycket i vardagen som jag inte klarar av nu som för en frisk person egentligen är ”enkla” eller självklara.
– Det känns skitjobbigt att vara borta ifrån hockeyn med tanke på att det är kroppen som säger ifrån och inte huvudet. Jag skulle mer än allt annat vilja fullfölja säsongen iallafall, säger hon.

Foto: Andreas Planck

Ikväll väntar länsderby: ”Det kommer bli en spännande match”

Ikväll är det dags för det tredje länsderbyt för säsongen. Tabellåttan möter tabellnian och Modo hockey kommer till NHK Arena för ytterligare en drabbning. 
– Det kommer bli en spännande match tror jag, men det är svårt att säga hur matchbilden kommer att se ut, säger assisterande Erica Udén Johansson.

Vi har tidigare spelat jämt mot Modo, men dem har alltid varit laget som dragit det längsta strået. Matcherna har slutat med en förlust i förlängning, 1–2, och vid det senaste bortamötet skrevs matchsiffrorna till 2–4.
Vad är det ”lilla extra” som krävs ikväll för att vi ska ta hem 3 poäng?
– Det krävs att vi vågar spela efter vår plan och att vi kan hålla den mentala biten i styr så vi undviker avgörande misstag, säger Erica.

Inför kvällens match saknar vi fem spelare; Caro Lambert, Léa Parment och Berni Németh har återvänt till Frankrike respektive Ungern för landslagsuppdrag. Vi saknar även Bea Johansson och Mathilda Gustafsson sedan tidigare.
– Alla kommer få mycket istid så det gäller som sagt att tänka extra på vad man gör och inte chansar för mycket. Inte överarbeta bara för att man vill vara överallt och hjälpa till, utan istället göra sitt jobb fullt ut. Då borde vi få till bra lägen i matchen.

Hur känns dagsformen för din del?
– Den känns rätt bra. Träning igår var helt okej så jag kommer gå in med en bra känsla.

Foto: Emil Lindström

Interna poängligor
Sundsvall Timrå:
Erica Udén Johansson 8+6
Stacey Scott 8+2
Michele Brix Nielsen 6+4

Modo Hockey:
Erika Grahm 12+13
Annie Svedin 3+12
Celine Tedenby 7+6

 

Chans till revansch mot Leksands IF

Imorgon är det dags för den första av tre matcher denna vecka. Leksands IF står för motståndet och nedsläpp sker 19.10 i Sundsvall Energi Arena.

Leksand har fått ett rejält uppsving de senaste tre veckorna och har nu stått som det segrande laget i sex raka matcher. Bland de inkluderas segrar mot alla de fyra topplagen: Luleå (3–2), Djurgården (3–2), Linköping (5–2) och HV71 (3–2).
Men trots sin vinnarsvit ligger de endast på en sjunde plats i tabellen med totalt 30 inkammade poäng.

Vid det senaste mötet mot Leksand slutade det med en förlust för vår del i straffläggning, så imorgon är det hög tid för revansch.

Truppen i morgondagens match är oförändrad sedan fredagsmatchen mot Brynäs. Vi saknar alltså Mathilda Gustafsson, som kommer att vara avstängd fram till 15 januari, samt Beatrice Johansson på grund av sjukdom.

leksandif

Interna poängligor
Sundsvall Timrå:
Erica Udén Johansson 8+6
Stacey Scott 7+2
Michele Brix Nielsen 5+4

Leksands IF:
Iveta Koka 13+10
Liga Miljone 7+5
Madeleine Hall 7+4

Vi spelar även matcher i NHK Arena (Timrå) på fredag 19.10 där det bjuds på länsderby och Modo Hockey står för motståndet, samt på söndag 13.10 där vi möter serieledarna Luleå HF.

”It’s beginning to look a lot like christmas”

I helgen var vi både träningslediga och matchlediga – vilket inte händer så ofta ska jag säga er.
Vi passade därför på att umgås utanför ishallen och hade lite julmys i lördags inför andra advent. Med julmusik i bakgrunden gjorde vi fina juldekorationer, slog in julklappar och skapade våra egna pepparkakshus.

Glögg, julmust och lussebullar var även något nytt för våra utländska spelare, vilket dessvärre inte gick hem hos så många.
På slutet av dagen var det sedan givetvis dags för julklappsutdelning med julklappar som alla började på ”T”. Vi fick bland annat toiletpaper, toothbrush, T-rex, travel kits… Mycket fantasi med andra ord!

img_2572
Julklapparna under Kendra’s och Stacey’s egen gjorda julgran.

img_2545
img_2568

Jonna, Julia och Annas juldekorationer.
Jonna, Julia och Annas juldekorationer.
Kendra and Stacey making their own Christmas tree.
Kendra and Stacey making their own Christmas tree.

Vi vill ge ett stort tack till Anna-Karin som gjorde det möjligt för oss att få tillbringa denna dag tillsammans. (Även för allt supergott fika, det uppskattas alltid!)

Många avbräck inför helgens bortamatcher

I helgen är det dags för bortamatch igen. Och denna gång så långt bort man kan komma (nästan). Klockan 15.00 rullar bussen ner mot Linköping, där vi möter HV71 imorgon och Linköping HC på söndag.

Hur ser truppen ut i dagsläget? 
Den ser inte så bra ut… Vi har kommit in i perioden där sjukdomar och skador tar över allt mer. Vi saknade redan Lindsey West inför helgen mot stockholmslagen och under mötet mot AIK åkte även Michele Brix Nielsen på en hjärnskakning. Sedan dess har skadelistan växt rejält.
Petra Herzigová fick kliva av under matchen mot Djurgården för en fraktur i fingret och kommer inte att synas till på isen i SAAB eller Kinnarps Arena, lagkaptenen Bea Johansson stannar även hon hemma pågrund av sjukdom. Mathilda Gustafsson, som också fick avbryta matchen mot Djurgården, har lyckats kurera sig från sin överbelastning och är tillbaka igen, men Natalie Eriksson har åkt på influensan och blir därmed också hemma.

Under gårdagens isträning var vi endast tolv tappra utespelare som kände sig, något, friska och krya. Men vi har alltså hela fem avbräck och en diger skadelista.

Vid de senaste mötena mot HV71 har vi förlorat med 1–4 och 1–5. De är ett lag som klättrar i tabellen och åker mycket skridskor, är starka i närkamperna och rusar på mål.
Mot tabelltvåan Linköping HC har vi däremot spelat riktigt jämt och bra där de tidigare mötena har slutat med 2–4, och 2–3.

Foto: Andreas Planck
Foto: Andreas Planck

Interna poängligor
Sundsvall Timrå:
Erica Udén Johansson 8+4
Michele Brix Nielsen 5+4
Beatrice Johansson 1+6

HV71:
Fanny Rask 12+14
Riikka Välilä 17+9
Jenni Asserholt 6+10

Linköping HC:
Jennifer Wakefield 20+9
Denise Altmann 15+8
Minnamari Touminen 7+6