Klump i magen

Ibland då jag läser och hör vad mina medmänniskor skriver och säger om hur de känner för sina medmänniskor får jag en ”klump i magen”. Vart är vi på väg? De flesta av oss har det relativt hyggligt. Visst finns det perioder i de flestas liv som kan vara mycket jobbiga. För några kan det vara knepigt mest hela tiden. Sjukdom, arbetslöshet, beroende av droger, problem med relationer etc. är naturligtvis ingenting som någon av oss vill drabbas av. Är det nödvändigt att ”det är någon annans fel” att vi har det som vi har det, eller kan det bero på andra omständigheter? Hur som helst kan jag själv känna samma sak ibland. Vi är ”bara människor”. Om det går på tok med något, är det lätt att försöka hitta orsaken utanför sig själv. Gissar att det ingår till viss del i vår natur som människa. Att då ”ta ett glas kallvatten” och fundera på hur vi kan förändra sakernas tillstånd till något bättre utan att det behöver drabba någon annan är en metod jag brukar försöka använda. Ibland går det inte, och då ligger svårigheten i att acceptera att ”det är som det är”. Försöker inte vara någon ”bror duktig” eller på något annat sätt framstå som bättre än någon annan, men jag försöker leva så att jag vågar se mig i spegeln varje kväll utan att få alltför dåligt samvete. Har insett sedan länge att jag bara lever en gång. Försöker så gott det går att leva utan att såra andra eller mig själv för den delen. ”Kliver” inte på någon annan och accepterar inte att bliv ”kliven på” själv heller. Ibland misslyckas jag med min målsättning. Händer att undertecknad måste be om ursäkt. Försöker då att inte upprepa de fel jag begått. Ibland går det inte, men det är inte helt enkelt att inte göra fel ibland.
Hur som helst ha en intressant lördag. Själv ska jag montera lister i ett rum idag. Rummet har många vinklar och vrår, men det ska nog ordna sig. Har bjudit in en kompis som konsult. Ikväll blir det julgransplundring. Vi är ett antal familjer som vid det här laget träffats och plundrat granen i 25 år. En mycket trevlig tradition som jag hoppas att vi kan fortsätta med i 25 år till.

Med vänlig Hälsning
Jan-Olov Häggström

Objektiva fakta

Utan att på något sätt värdera så kan jag konstatera att Staten Sverige måste låna pengar varje dag för att få debet och kredit att gå ihop.
Landstinget Västernorrland uppvisade ett negativt ekonomiskt resultat föregående år och detta år verkar det bli likadant.
Örnsköldsviks kommun har lån på 3,5 miljarder och tillgångar på 5,9 miljarder, vilket placerar oss ungefär i mitten av kommunerna i Sverige när det gäller hur mycket skuld en kommun har.
Örnsköldsviks kommun har uppvisat positiva ekonomiska resultat de senaste åren och detta år ser det ut att bli likadant. Föregående år hade kommunen ett överskott i finanserna med 75 miljoner. Detta år pekar prognosen på ett överskott på 48 miljoner.
Varför skriver jag det här? Det är inte tänkt som ett försvar utan som en förklaring och som ett exempel på att det är skillnad på retorik och politik. Det kan vara bra att ha tillgång till objektiva fakta som är mycket enkla att kontrollera!

Med vänliga hälsningar
Jan-Olov

”Brått” och straff?

Sitter och funderar på tågförseningar och väntetider för att få sjukvård. Har dessa någonting gemensamt? När det gäller väntetider för att få sjukvård så har en åtgärd för att råda bot på dessa varit att premiera de landsting som har haft tillräckligt med resurser för att ha korta väntetider. D.v.s. ”mer ska ha mer” eller ”åt den som har skall varda givet”. Möjligen är jag lite orättvis och det är möjligt att det i vissa sammanhang går att använda den modell kallad ”kömiljarden” som statsmakterna använt för att premiera de landsting som inte haft så långa väntetider, men det verkar som att sjukvård inte är ett område där ”kömiljarden” passar speciellt bra. Kanske bilprovning eller annat skulle passat bättre för denna modell?
När det gäller tågförseningar, som naturligtvis har sin upprinnelse i ex. nedrivna kontaktledningar, så ska dessa kunna undvikas om de som levererar tågtransporter tvingas betala ett högt ”skadestånd” till resenärerna vid försenade tåg. I mitt huvud ser jag att det är samma synsätt som leder till märkliga resultat. Områden med för lite resurser eller möjligen för höga krav på marginaler ska ”straffas”.
Tar ett exempel till. Jag kan inte gå på lina på hög höjd. Jag får svindel. En akilleshäl hos mig. Det torde inte hjälpa med hot om ”skadestånd” eller ”mutor” i form av en större summa pengar för att ge mig den kompetens som behövs för att kunna gå på lina på hög höjd. Möjligen skulle jag kunna lära mig denna ”ädla konst” om jag fick en längre tids terapi för mina problem med höjder samt balansträning. Det är så det fungerar. Frågor på det? 😉
Ha en skön lördag. Själv ska jag till Nätra marknad idag.

Med vänlig hälsning

Jan-Olov Häggström

Att bli ihågkommen och/eller igenkänd som en ”skitstövel”.

Vem vill bli ihågkommen och/eller igenkänd som en ”skitstövel”?
Ingen skulle jag gissa. Ändå finns det många individer som inte är schyssta. Varför? Finns nog lika många förklaringar som dagar på året, men oavsett så är alla individer ansvariga för sin handlingar och ord! Finns naturligtvis enskilda undantag p.g.a. sjukdom, men i stort så är man ansvarig för det man gör eller säger. Någon annan ordning går inte att ha!
Sitter och funderar på att många barn har sommarlov. En del har ett elände i skolan och en del hemma. För några är det besvärligt både hemma och i skolan. Det finns alltid en individ som är en ”skitstövel” bakom det som händer.
Det spelar ingen roll om man är 7, 17, 27 eller 70 år. Det har sagts många gången förr men tål att upprepas om och om igen. ”Behandla andra som du vill bli behandlad själv”.

Ha en skön sommar
Önskar Jan-Olov

Trygghet, solidaritet och jämlikhet!

Jag tror inte på ”billigare sprit och bredare trottoarer”.
Jag tror på ett solidariskt och generellt välfärdssamhälle där jämlikhet är en självklarhet!
Jag tror på ett samhälle som garanterar dig en skälig levnadsnivå även om du skulle bli sjuk och/eller arbetslös!
Jag tror på en sjukvård där inte ”tjockleken på din plånbok” ska avgöra hur fort och vilken kvalité du får om du behöver vård!
Jag tror på en skola där inte hemförhållanden ska avgöra om du kommer att klara din skolgång eller inte!
Jag tror på en omsorg där du får stöd och hjälp då du behöver detta!
Jag tror på en arbetsmarknad där alla får plats och behövs!
Sist men inte minst så tror jag på ett ekologiskt hållbart samhälle!

Om Ni ska ut och köra bil i helgen så ta det lugnt. Ni kommer fram även om det tar 5 minuter längre tid.
Ta det lugnt med alkoholen och framför allt ha en mycket skön Midsommar!

Önskar
Jan-Olov

Snacka om lång startsträcka! 8 år!

Moderaten Lena Asplund skriver i dagens Örnsköldsviks Allehanda ”Nu fixar vi skolan också”! Att de inte redan gjort detta är tydligen Socialdemokraternas fel enligt samma artikel.
” Snacka om lång startsträcka! 8 år!”
OECD har konstaterat i en rapport om skolan, att denna går att förändra på några få år här i Sverige. Undrar om Lena Asplund har läst den artikeln. Nåväl hon befinner sig i samma sällskap som Folkpartisten och utbildningsministern Jan Björklund, som menar att får borgerligheten bara ytterligare en mandatperiod, så ska de lyckas med det som de inte lyckats åstadkomma på 8 år!
Känner igen moderaternas resonemang även från Landstinget Västernorrland. Kaoset där är ett faktum. Revisorerna är kritiska. Vad säger då moderaterna tror Ni? Jo, får de bara ytterligare en mandatperiod så ska de genomföra det som de gick till val på förra gången.
Moderaterna gick till val på bl.a. ordning och reda i finanserna. Resultat? Ett stort underskott som bara ser ut att bli större. Det senaste året med socialdemokraterna vid rodret som var 2010, hade landstinget ett stort överskott i sina finanser. Det är med stor ödmjukhet jag skriver detta.
Bl.a. i och med statens kostnadsövervältringar på kommun och landsting, kommer det att bli ett tufft jobb att få ordning på Landstinget Västernorrlands finanser. Ta försörjningsstöden som ett exempel på hur staten agerat. Numera går mer än 50% av försörjningsstöden i Västernorrland till sjuka och/eller arbetslösa. Något som ev. är nödvändigt då staten minskat sina inkomster med häpnadsväckande 140 miljarder! Någonstans måste detta synas. Att vi som medborgare får ta ett direkt större ansvar för kostnaderna är naturligtvis också ett resultat. Idag kan du köpa dig förbi vårdköer om du har tjock plånbok!
Kan avslutningsvis återigen konstatera att det är stor skillnad på retorik och politik!

Vår miljö eller nästkommande generationers miljö?

Uppdrag Granskning är på besök i vår kommun för tillfället. Vet egentligen inte vilken vinkling de valt, men en kvalificerad gissning är energisatsningen som Örnsköldsviks kommun deltagit i. Hoppas att inte resultatet av programmet blir att det sprids en rädsla för att satsa på nya lösningar för att rädda miljön för våra barnbarn. Är övertygad om att vi måste öka insatsen och ta mycket stora risker för att hitta de rätta lösningarna som långsiktigt kommer att bära. De som redan idag vet hur man ska göra för att upprätthålla vår materiella levnadsstandard, samtidigt som vår generation inte ska förstöra miljön för nästkommande generationer, är mer än välkommen att presentera de lösningar som de sitter och ruvar på. Det går bra att undvika att göra fel genom att inte göra något. Domen från nästkommande generationer kommer att bli hård om vi inte gör allt som står i vår makt för att rädda vår jord! Visst har det tagits beslut rörande energifrågorna i Örnsköldsviks kommun som borde sett annorlunda ut nu då vi sitter med facit i hand. Erkännes utan omsvep. Kan någon tala om för mig hur man ska kunna fatta ett beslut utifrån andra premisser än den information som finns tillgänglig just vid den tidpunkt då beslutet ska tas? Att inte våga ta beslut och tro att ”det kommer att lösa sig” är enligt FN, inte rätt väg att gå. Gissar att UG kommer att visa på att Örnsköldsviks kommun tagit för stora risker, och så kanske det är. Vi är en kommun med en mycket god ekonomi. Vi har överskott i våra finanser år efter år, så helt fel ute är vi troligen inte. Vår befolkning växer. Vi ska inte ”slå oss för bröstet” och vara nöjda för det skulle vara ett svek mot nästkommande generationer. Vi i Sverige har ekonomi och förutsättningar för att kunna gå före i miljöarbetet. Vi är skyldiga att fortsätta försöka och försöka igen, trots att inte alla satsningar bär frukt omedelbart. Den kvartalsekonomi som styr många beslut i vår enda värld är fullständigt förödande för nästkommande generationer.
Nåväl jag är övertygad om att nästkommande generationer kommer att tacka oss för vår satsning på biobränsle, fjärrvärme, etanol etc. Återigen så hade ett antal beslut sett annorlunda ut om vi haft tillgång till en ”kristallkula”. Vi har lärt oss mycket under denna process. Att sätt sig i en situation där man är minoritetsägare har ex. sina uppenbara nackdelar. Samtidigt är det svårt för enskilda aktörer att ha tillräckligt med ekonomiska muskler själva, för att skapa tillräckligt med resurser för utmanade och intressanta projekt. Samverkan är nödvändig, inte minst för riskspridningens skull. Som vanligt går det inte både att ”ha kakan och äta upp den”. Ser på texten att den till vissa delar ser ut som ett ”försvarstal” och det var väl inte riktigt meningen, utan min poäng är att vi inte får vara räddhågsna när det gäller att försöka hitta metoder för att rädda vår jord, så att nästkommande generationer inte behöver betala priset för våra miljöförsyndelser.

http://www.smhi.se/2.2426/fns-klimatpanel-betydande-klimatrisker-men-anpassning-kan-minska-sarbarheten-1.36653

Med ödmjuka hälsningar
Jan-Olov Häggström

Våld

Hej!
Väljer i detta inlägg att kort och gott citera Göran Wåhlstedts inlägg på Facebook för några dagar sedan.
”Vi kan aldrig stå bakom politiskt våld, vare sig det kommer från höger eller vänsterextrema grupper. Såg nyss med avsky i Uppdrag granskning hur grupper som hävdar att de kämpar för ett bättre samhälle, och med våld aktivt ger sig på människor med andra åsikter.
Samhällsförändringar skall ske med demokratiska metoder, än hur mycket man avskyr motståndarnas argument och ideal.
I annat fall sjunker man ner till en nivå, där inga vinnare finns, utan alla blir förlorare oavsett vilka fina grundideal man hävdar, styr!
Nä:
Vägra hata- våga älska!”

Mvh
Jan-Olov

En del politiker är svåra att förstå sig på.

En del politiker är svåra att begripa sig på och en del är helt omöjliga att begripa sig på, vilket naturligtvis gäller andra grupperingar i samhället också.
Moderaten och riksdagsledamoten Lena Asplund tillhör en grupp som jag har svårt att förstå mig på. För en tid sedan vädjade hon till mig att hon ville vara privat på Facebook, vilket jag naturligtvis respekterade. Döm om min förvåning när jag idag upptäcker att hon kommenterar mina politiska inlägg på andras statusuppdateringar på Facebook. Finns många ordspråk som skulle passa bra just nu. Ett är naturligtvis att det inte går att både att ha kakan och att äta den. Finns fler, men det får vara bra så här.
En avslutande reflektion är att det måste vara svårt att kombinera ett uppdrag som riksdagsledamot och att få välja när man vill vara privat. Jag har respekterat hennes önskan att få vara privat på Facebook. Synd att hon uppenbarligen inte tycker att hon och jag ska ”vägas på samma våg”.
Nåväl jag kommer att försöka att vara schysst i årets valrörelse, även om en del befarar att det kan bli en mycket smutsig valrörelse.

Trevlig helg
önskar
Jan-Olov
P.s. De som vill träffa mig kan komma till Stora Torget i Örnsköldsvik kl 12.00 lördagen den 26 april. Jag representerar Socialdemokraterna Landstinget Västernorrland då. D.s.

”Är man sjuk ska man ha sjukpenning inte försörjningsstöd”

Rubriken ovan skrev moderaten och riksdagsledamoten Lena Asplund den 29 mars.
Hon har senare menat att jag tolkat henne fel då jag menat att hon backat utifrån att hon den 30 mars då skrev ”de som är sjuka givetvis ska vara sjukskrivna och så är det i dag!”
Då jag frågat hur jag ska tolka henne har hon inte velat svara. Jag blir dock glad om det är så att hon inte backat i sitt ställningstagande ”Är man sjuk ska man ha sjukpenning inte försörjningsstöd”.
Hon har ikväll utlovat ett svar i Örnsköldsviks Allehanda om hur man ska tolka denna text. Jag ser med spänning fram mot om hon kommer att skriva att hon tänker motionera i riksdagen om de förändringar som är nödvändiga för att uppnå hennes önskemål om ”Är man sjuk ska man ha sjukpenning inte försörjningsstöd”, eller om hon tänker övertyga sina partikamrater i den moderatledda regeringen om att lägga fram ett förslag som förverkliga hennes önskemål.

Med vänlig hälsning
Jan-Olov Häggström (S)