Ingen idé, Nora?

I kulturkommunen Nora har man ingen kulturskola. Musikskolan lades ned redan 1996 och sedan dess har ett antal tafatta och handfallna försök gjorts att återuppliva den. Senast för några år sedan anställdes folk som planerade verksamheten, lokaler ordnades men sedan blev det inget av det. Privata alternativ, samarbeten med studieförbund har också prövats. De kommunalt anställda Kulturpedagogerna som varit runt i skolorna fick ett snöpligt avslut och de såg först vid smygtitt på kommande års budget att deras verksamhet hade sparats in.

 

Flera kulturprofiler i Nora, däribland Marie Nordenmalm har uttalats sig oroligt att just Nora saknar möjlighet att ta hand om de musik- och kulturintresserade barnen i kommunen.

 

Nu talas återigen om kulturskola som kan drivas som ideell förening för att Nora kommun ska slippa huvudansvaret och huvudmannaskapet. Menar man allvar? Lägg av! Vill jag genast utropa. Det är ingen idé, Nora. Kultur måste få kosta. Det borde man veta i Nora vid det här laget.

 

Jag vet inte om man törs föreslå… samarbete? Med berglagskommunerna i norra länet? Kanske? I grannkommunerna finns fungerande verksamhet. I Lindesberg är det inte längre till Nora än till Löa eller Fellingsbro dit musik/dans och teaterlärare dagligen förflyttar sig. I dagens läge är själv inte bäste dräng.

 

Låt Nora vara en kulturkommun som inte enbart satsar på gubb- och tantkultur utan även på barnen och de uppväxande generationer.

Publicerat av

2 reaktioner till “Ingen idé, Nora?”

  1. Hallå varför har ingen tänkt på det förut!! Det finns ju kommunalförbund om massa annat hit och dit, klart kulturen ska gå över kommungränser. Det gör den ju redan av sig själv. Briljant idé till er politiker.

  2. Idéen om samarbete har ju varit på och av under flera år (i alla fall under de 12 år jag jobbade i Linde). Finns bara vinst i att samarbeta…men det är nog många köttmurar att stånga sig igenom först. Varför inte ett BKKS? Bergslagens kommunala kulturskolor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *