Lokaljournalistik värd namnet

”De får skjuta flest älgar i Lindesberg” gapar Expressens löpsedel ut 2015-10-21. Jag tänker i mitt stilla sinne: har Expressen blivit lokaltidning? Så är ju givetvis inte fallet och kampen för lösnummersförsäljningen är starkare än den lokala förankringen.

Nu kommer jag kacka i eget bo och jag gör det utan att generas.

För man får ju förlåta NA:s lokalredaktion i Lindesberg. De är ju inte så många. Det klart de inte kan bevaka allting, utan bara någonting litet då och då.

För visst saknar man händelser som borde avhandlats i det lokala bladet. Eller vill man att Lindesberg ska framstå som en död och avfolkad håla?

Tråkigt är det hur som helst att alla verkar lägga sig platt för t.ex. nätlokaltidningen Lindenytt vars skribenter är fullt upptagna av att skriva om att Hemköps personal fått tröjor med Idol-Martins namn på ryggen.

Nostalgi är ju sockersliskigt men det är lätt att få ett skimmer över ögonen när man tänker på hur det varit. Nog för att Bergslagsposten hade sina SIDOR, höhö, och sina komplex. Men dess identitet var lokaltidningens. Och det som hände lokalt stod att läsa i tidningen.

Det fanns en tid då det fanns STORA journalister på den LILLA tidningen, som var obekväma och scoopsugna. Det fanns en tid då kulturskribenter efter att sångaren Raymond Björling sjungit fel och stakat sig på en konsert i kyrkan basunerade ut i svarta rubriker: ”Det här duger inte, Raymond Björling” . Lindesbergarna var en kräsen publik som minsann krävde närvaro hos artisten menade recensenten någon gång på 70-talet. Det känns som mycket, mycket länge sen.

Bergslagsposten kom tillbaka. Allt är förlåtet!

Publicerat av

2 reaktioner till “Lokaljournalistik värd namnet”

  1. Bra skrivet Stefan! Vi, min fru o jag saknar Bergslagsposten även om vi bor i Örebro, och här nere i stan måste vi dras med Sydnärkesbilagan trots att vi så gärna skulle vilja ha Bergslagsbilagan men det går inte och dom kan inte ens tala om var gränsen går för att få den eftertraktade tidningsdelen, så därför saknar vi gamla BP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *