Alla som varit i Linde

Små orter och samhällen utgör på samma gång både centrum och periferi, som jag skrivit om tidigare. Lindesberg är en stad där förvånansvärt många passerat. Litterärt har många storheter som Hjalmar Bergman, Pär Lagerqvist, Sven Stolpe, Gösta Knutsson och Kar de Mumma passerat och stannat länge eller kortare sejourer.

Stripa gruva vars strejk fällde regeringen och vars framstående tekniska innovationer ledde till blänkare i New York Times är folk medvetna om i hyttan med omnejd.

Att Selma Lagerlöf lät Nils Holgersson landa i rågen i Fellingsbro var ingen slump och att Rockhammar har varit boplats för både skalden Carl-David af Wirsén och Brita af Geijerstam (som översatte Nalle Puh till svenska) är imponerade.

 

Allt detta (och mer därtill) står att läsa i Astrid Lindén och Clas Thors utmärkta bok ”I Linde och trakterna däromkring skrivs mycket vackert” som utkom för några år sedan. Läs den!

 

Senast att sälla sig i raden till personligheter som varit i Linde på visit är vårt kommande helgon Elisabeth Hesselblad. Tro det eller ej, men hennes gamla mor bodde här och i hennes brev till biskopen daterat 21/7 1923 skriver hon: ”Min gamla Moder, som ej sett mig på 22 år, och nu är 87 år gammal beder mig komma på ett litet besök. Vi bedja därför om lov att resa, för ett par dagar, till Lindesberg, då vi lämna Vadstena?”

 

Vidare frågar hon: ”Önskar Eders Högv. att vi återkomma till Stockholm då vi besökt min gamla Moder i Lindesberg?”

 

Och det är ju självklart, även kommande helgon och blivande kan komma att stanna i eller passera Linde.

 

Gott nytt år på er!

Publicerat av

2 reaktioner till “Alla som varit i Linde”

 1. Hoppas nu inte detta påverkar kanoniseringen! Elisabeths mor Cajsa var född 1842 (i Longs socken, Skaraborgs län). 1923 kan hon alltså inte ha varit 87 år gammal, men förmodligen 81. Hon avled (hjärnblödning) i Linköping 1924. I Lindesberg bodde helgonets moder under åren 1912-1923.

  Kyrkböckerna ger oss en aning om var i Lindesberg helgonmodern bodde:

  Kvarteret Väduren, (enligt inflyttningslängden 1912) Kvarteret Väduren tomt 101-103 (enligt församlingsboken 1907-1913) D v s, Kungsgatan 40 i det sk Nordmarkska huset.

  Kvarteret Gripen nr 41 (sic!) högsta numret där är 40! (enligt anteckning i församlingsboken 1914-1924) 41 kan alltså vara en felskrivning av 40?

  Brogärdet (enligt utflyttningslängden 1923 – men ingen sådan uppgift i församlingsboken)

 2. Bäste Stefan och Magnus, tack för era högintressanta uppgifter! Som gammal lindesbergare och nybliven resekoordinator för den katolska Stiftsvallfärden 2-7 juni till hennes kanonisering i Rom blir man paff. Läser just nu en nyskriven bok om helgonet av den katolske prästen i Varberg, Fr. Björn Göransson.
  Varmt välkomna med på resan till Rom!!
  http://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2016/stiftsvallfard-till-rom-och-helgonforklaringen-av-elisabeth-hesselblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *