Livet och allt annat

Livet gör motstånd och ibland väldigt hastiga vändningar. Man får kämpa för att hinna hänga med.

 

Ibland tänker jag på livets häftiga skiftningar och min före detta granne. Vi delade en tidningsprenumeration. Under den heta sommardagen jobbade hon i trädgården hela dagen. På kvällen var hon på bingo och kom hem först sent på natten. Morgonen därpå när jag skulle lämna tidningen, fann jag henne döende i hallen.

Jag hann inte med.

Jag hade pratat med henne under den gassande solen dagen innan. Nu stod jag på tröskeln, ambulansen var på väg och inom någon timme skulle hennes liv vara över.

 

Många ställer frågan: vad är meningen med livet? Jag skulle vilja vända på det och fråga: vad är meningen med döden? Och med tanke på den väldigt korta tiden man lever är det ju väldigt lång tid man måste vara död.

 

Trots det är ju döden en förutsättning för själva livet. Och vad är att leva? Kanske stundom en nåd. Vad är då att dö? Att stanna mitt i steget är kanske också stundom en nåd.

 

Ändå är det svårt att inte känna hopplöshet inför alltings uppenbara meningslöshet.

 

Nåväl. Nu: mod och kurage. Det är väl det som behövs. För att orka och för att våga leva vidare. Mod och kurage.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *