Var finns Lindes city?

City? Ja, dessa svengelska uttryck som skapats i iver, som om svenska som språk skulle vara otillräckligt. Varje britt lider hur som helst. Minns man inte Degerforsgruppen Angel som sjöng ”Sommaren i city” 1990, kanske man ser framför sig Lindeskolan med sitt Idrottscollege eller föreningen Linde City.

Linde Citys ordförande Peter Bring menade i NA i november förra året att föreningen måste jobba långsiktigt och samarbeta med andra. Det är lätt att hålla med om. Men det är inte det lättaste. Linde City är en förening som samlar butiksägare, fastighetsägare, banker och restaurangidkare bör kanske tilläggas i sammanhanget.

Centrumkärnan har förändrats, Kungsgatan som när jag var liten slutade med Thorins begravningsbyrå, tätt följt av Lunkans väskaffär och Sandbergs bosättningsaffär, Gullis mode och Sporthörnan. Lite längre ned Posten och Barngarderoben. Numera tar kommersen slut vid Rolf Karlssons Bildmakarna även om Thorins, förlåt Götmars Bergslagen fortfarande ligger kvar längst upp. En sak har inte förändrats, tror jag. Företagare på Kungsgatan tycker Kungsgatan bör värnas och de på Kristinavägen tycker Kristinavägen är viktigast.

Lindemarkens nya sträckning är väl positiv när man använder sig av betydligt bredare Kristinavägen. Se på senaste julskyltningen. Lite på Norrtullstorget och lite i Flugparken. Svårt att se ett centrum som värnas. Eller var ligger centrum förresten? Det kanske inte spelar så himla stor roll, huvudsaken är väl att Linde behåller de affärer och de affärsidkare som finns.

Publicerat av

2 reaktioner till “Var finns Lindes city?”

  1. Ja, ordet City kom till det svenska språket på 1800-talet. Det är inte ett ord som skapats i iver. Det är ingen nymodighet som vittnar om en urholkning av viktiga själsliga värden. Ordet "city" har en djupare förankring i den svenska folksjälen än vad Povel Ramel har. Du är bara sur för att det inte fanns nått city i spannarboda

    1. God dag Peder! Nu var jag egentligen inne på kombinationen ord och innebörd. Linde City är en köpmannaförening och inte samma som New York City. Det är lätt att sätta guldkant på pottan men den förblir ändock en potta. Det är lätt att benämna saker som College utan att det för den skull behöver vara i närheten av det. Vad gäller förankring i folksjälen, törs jag inte uttala mig. Utanför Manne och Ingrids affär var det självklara cityt i Spannarboda. Tror jag i alla fall, för jag kommer från Grönbo. Och i Grönbo, vid Larsbo badplats om sommaren, där snackar vi city, där snackar vi puls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *