Furupanel och avocadofärgad bidé

När jag var barn på 80-talet var det inte så farligt att röka. Många rökte inne och askfaten tronade på köksborden. Hemma hos kompisars föräldrar hade alla eller de flesta furupanel. Ibland, ja, rätt ofta var panelen dessutom riktigt inrökt. Toaletterna hade mönstrade våtrumstapeter och allt var gammelrosa eller avocadofärgat. De flesta badrum var utrustade med bidéer. Jag fattade aldrig vad det var för nånting.

Avocadofärgen kunde också vara spridd ut i köket, på kyl, spis och frysskåp. Hemma hade vi vitvaror i nån slags kolasåsbrunt. Numera verkar just avocadofärgen vara utrotad från just toalettporslin och vitvaror. En gång var det hetaste man kunde tänka sig. Precis som rökning och bidéer.

När Lena Nyman sjöng om konsumtionshets och lyckobringade prylar i låten ”Fyrkanalig stereo” i HasseåTage- revyn ”Glaset i örat” 1974, sjunger hon: ”När man till sist har lyckats skaffa sig en fyrkanalig statuspryl, då har man kvar en annan lyckogrej: en avocadofärgad kyl”. Tillståndet kvarstår, lyckoskapande prylar finns det gott om, men föremålen skiftar i takt med tid.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *