Gynna din lokalaste bokhandel!

Även en avkrok behöver en bokhandel, så tänkte August Teofil Blomberg som redan 1856 grundande Blombergska bokhandeln i Lindesberg. Och den lever ännu kvar med outtröttliga bröderna Nelzén vid rodret. Nu nästan ensamma eftersom det bara finns Blombergska och Hällefors bokhandel kvar i norra länet.

När jag var liten köpte mamma alla Virginia Andrews och jag alla historieböcker jag kunde hitta på bokrean. Jag köpte ”Iliaden” och ”Kvartetten som sprängdes” i kartonnage. Jag köpte humorböcker med roliga historier och ”Årsbok från Grönköpings Veckoblad” som jag inte förstod ett förbannat dugg av. Vi lämnade alltid in förhandsbeställningar efter det att en illustrerad upplaga av Shakespeares samlade på originalspråk gick mig ur händerna. Jag såg fram emot bokreakatalogen redan efter nyår. Det är någonting som bestått med åren.

I dagens läge med näthandel och där vareviga stormarknad kan skryta med både falukorv, limpa, Leif GW:s senaste och Lagercrantz Millenium-bok från något stökigt bokbord, känns det tryggt med en riktig bokhandel. Med folk som man kan prata med. Som kan något och kan svara på frågor och dessutom är trevliga.

Vi behöver böcker! Alltjämt!

Nu var det länge sen böcker sattes med blytyper, men författaren George Brandes sa ”Ringa är makten hos det bly som blir till kulor jämfört med den som finns i det bly som blir till skrift”.

Därför: läs böcker och gynna din lokalaste bokhandel!

Publicerat av

3 reaktioner till “Gynna din lokalaste bokhandel!”

  1. Blombergska bokhandeln har ett sortiment som imponerar. Jag finner ofta intressanta men smala titlar som de stora drakarna i Örebro och Västerås inte bryr sig om att sälja. Det är roligt att även finna böcker som inte ligger på topp 20 listan!
    Man får också råd och hjälp som inte går att finna på Bokus, Adlibris eller Amazon…

    1. Och Blombergska bokhandeln är faktiskt vida omtalad i Sverige, inte minst för sin permanenta rea-källare. Det finns antikvariat också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *