Slammerbullar, någon?

Nu är det dags att prata om lite lokala maträtter. Min mamma gör ibland slammerbullar, efter recept från sin mamma. Min mamma är uppvuxen i Striberg så därför brukar min pappa säga att det är en lokal maträtt från Nora. När min mor jobbade i Högbergs Handel i Striberg i början av sextiotalet sålde man ”slammerfärs” över disk. Innehållet i en ordinär slammerfärs är ungefär detsamma som potatiskorv men där slutar likheterna. Färsen blandas och formas lite tunnare än pannbiffar och stekes i panna.

 

Detta är slammerbullar på mammas eget lilla vis:

 

2 kg blandfärs

3 kg skalad och finmald potatis

3 gula lökar

3 msk salt

½ msk vitpeppar

½ msk kryddpeppar

 

Serveras sedan till kokt potatis. De kan även stekas och sedan ätas kalla eller som smörgåsmat, enligt min egen uppgift. Nu till min stilla undran: gör någon fortfarande eller har någon ätit slammerbullar nyligen?

Publicerat av

8 reaktioner till “Slammerbullar, någon?”

 1. Jag är en av alla lyckliga som haft förmånen att äta slammerbullar. Tyvärr inte i nutid men förhoppningsvis i en framtid enligt din mors recept. Att maträtten är lokal råder inga tvivel om. Jag förmodar att den endast har bjudits till försäljning hos Högbergs samt Ljude’ns i Nora.

 2. Ja Stefan Du kan vara alldeles lugn. Min mor gjorde slammerbullar och Konsum där min man jobbade hade en charkuterist som hette Alf Gustafsson och han gjorde slammerfärs men även stekta slammerbullar som dom sedan sålde. Och det var många som anammade detta och höll även koll på vilka dagar det kunde tänkas finnas färs eller bullar i affären

  1. Hej Britta! För mig som nybliven”slammerbull-forskare” är detta ovärderliga uppgifter! Tack!

 3. Självklart ätes slammerbullar men då helst med potatismos till. Vill man lyxa till det så kan även skirat smör läggas till. Kanske blir en fattigmansWallenbergare?

 4. Blev riktigt inspirerad av receptet. Alla ingredienser står färdiga. I kväll är det dags!

  Varför inte inrätta föreningen för slammerbullens bevarande?

  Finns det fler recept? Är endast potatis lämpligt tillbehör?
  Är frågor värda att fördjupa sig i.

 5. Hej!
  Nu är ju detta ämne några år gammalt men min jobbarkompis från Stribergstrakten berättade idag att hon skulle hem och steka slammerbullar😊👍🏼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.