I Danshyttan kan ingen höra dig skrika (och ingen kan du ringa till heller)

Under året släcks stora delar av kopparnätet i Lindesbergs kommun. Sexton stationer läggs ned. Förutom telefoni påverkar det ADSL-bredbandsuppkopplingar. Nu är det mobilt nät som gäller i väntan på fiber.

Egentligen vet ingen riktigt varför man klipper kopparnätet med sådan iver. Det är som om man skulle börja bygga en väg utan att veta var man ska. Sånt gör Telia så bra. Lindesberg är för övrigt sämst i länet på fiber. Inom den korta tiden på fem år ska 90 procent av hushållen och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit enligt ett statligt mål.

Fiberutbyggnaden i Lindesbergs kommun har en tradition av trubbel. Det kommunala stadsnätet, saligt i åminnelse, som jag omskrev jag, se nedan, i november 2013:

Vad skönt det är,
vad ljuvligt,
med stadsnät uti Linde
Men min bild var skev,
vinst uteblev
har svårt att nu ta in de

Och alla stod
och hurrade
och log vid fiberkluten
var expansiv
och positiv
det är bäst att hålla truten

Och barnen
skrev att ”skön… ko… ro”
i gamla slitna häften
men glad blev
varje Grönbo-Bo
– vi andra vi höll käften

När fakturorna
har seglat in
på åttionio miljoner
av fjädrar, hönor
vad finns kvar?
Den största av kalkoner

Kanske ni kan
se i mig
en idol lik Justin Bieber
Famös en stund
begravd vid hund
i jorden full av fiber

Stadsnätet gjorde kommunen 89 miljoner fattigare, medan vinsterna var små, läs: obefintliga.

Sedan såldes Stadsnätet till ett vrakpris till Telia 2013 som nu fortsätter att ta ut kostnader och ”förbättra” framförallt på landsbygden. Men, Telia satsar också: 50 miljoner enligt uppgifter. Jag vet dock inte var.

Frågorna är många och svaren få i nuläget. Hur som helst sitter många i byarna runt om kommunen med fiberklut i halsen. Och som bekant kan ingen höra dig skrika i Danshyttan och det värsta är att du snart inte kan ringa en vän heller…

Publicerat av

Stefan Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *