Grattis Flack!

Idag fyller revykungen Peter Flack 70 år. Och jag passar på och säga grattis. Alltsedan jag såg ”Hjalmars Kartong” på Hjalmar Bergman teatern 1986 förtrollade Flack mig i in i teatern värld. Peter Flacks närhet och kärlek till publiken har alltid varit äkta och ömsesidig.

Många pratar framförallt om figuren Hjalmar. Jag skulle vilja nämna manusförfattaren Flack, imitatören Flack och skådespelaren Flack. Det är imponerade att Flack producerat revyer under så många decennier, ständigt skrivit nytt, förnyat och utvecklat sig men alltid stått nära sina egna underhållningsförebilder. Han är aldrig långt ifrån ett elegant showideal och med sig själv som underdog och sanningssägare i form av Hjalmar. Imitatören Flack dyker upp emellanåt, om det inte är den rätt dråpliga parodin på Carl Jan Granqvist eller den mer stillsamma Ian Wachtmeister i ”Hjalmars Hotel” så kan det vara den utlevande Jonas Gardell eller Roland Cedermark, tecknade i breda penseldrag. Den parodi jag minns bäst är när Peter Flack gestaltade Lasse Berghagen i ”Hjalmar på nätet”. Vilken gedigen prestation, förberedelse och förmåga att med enkla medel helt gestalta någon annan. Det var också oerhört fint att se honom i en rätt trubbig och inte så trevlig karaktär i deckarkomedin ”Nu är’e klippt!” 2002.

Jag har tidigare skrivit om mitt förhållande till Flack och hans revyer på bloggen och efter ett sådant inlägg fick jag ett mycket fint mail från en kvinna som undrade om jag hade kvar VHS-bandet med ”Hjalmars Kalasrevy” från 1988. Det hon haft var trasigt och försvunnet och hon och hennes syster pratade ofta om föreställningen de sett på teve som barn. Genom diverse bestyr ordnade jag så hon fick en kopia av mitt gamla band. Jag blev oerhört rörd över hur betydelsefullt det var för henne och hennes syster.

Det berättar ändå något om Peter Flacks revygärning och lyskraft.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *