Vinterspår!

Nu i helgen 4-5 februari är det kulturevenemangshelgen Vinterspår i hela Lindesbergs kommun. Nedan har jag försökt redogöra varför ett evenemang som Vinterspår är så viktigt. Inte minst i dagar som dessa.

Vinterspår är stort, det är vitt och brett men missleds inte att tro att det för den skull innefattar allt av Lindesbergs rika och mångfacetterade kulturliv. Kulturlivet är större än så. Vinterspår är en vänlig välkomnande arena, med generöst med plats, högt i tak och omfång, en färgrik palett, ett utsnitt, ett avsnitt, hugskott, tryfflar i mossa, pärlor i askar, tovat och stickat och fotat och målat, oroliga vinklar, avspänd akryl, idyllisk akvarell.

När allt känns som mest hopplöst och Trumpet måste vi tro på kraften som bor i oss alla; tankens framåtsträvan, kärleken till världens och tingens skönhet, provokationen och ifrågasättandet och känslan för människans rätt att vara just människa. Och vad är då/vad gör då en människa? Rätt fula och bylsiga kläder i bävernylon hårt stoppade med fläskkarré? Eller kostymer och alltför långa slipsar med likaledes innehåll? Eller någon som hävdar bestämt att skillnaden mellan oss och fläskkarrén är viljan att värna sann och varm känsla, livsmod och hoppfull tro på människorna och på människans styrka och godhet.

 Det finns mörker. Mörker så svårt att rå på. Mörker som gör det svårt för oss att se. Och i det mörkret är vi alla grå och tystnaden är tom. Vi kan inte bryta tystnaden med tystnad.

Nu är det ljust. Det är dag. Solen syns. Men snart kommer kvällen. Det blir mörkt. Det blir mörkt, men det lyser små ljus i det mörkret: ihärdiga kreativa kraftiga bloss som vi tänt och som vi hoppas ska lysa länge. Länge.

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *