Eftertanke

På väg med tåg in till Stockholm i fredags vid tre-tiden stannade plötsligt tåget, inte ens en kilometer från centralen. ”Vi avvaktar här, eftersom polisen spärrat infarterna till Stockholm”. Vad händer, tänkte vi och började genast googla. Vi möttes av uppgifter, merparten falska, om skottlossning på Fridhemsplan, Globen och många andra ställen. Efter knappt två timmar på tåget, fick vi kliva av vid närmaste station och där ta oss vidare. Vi mötte otroligt mycket människor, människor som en vanlig fredag skulle tagit sig hem med buss eller tunnelbana. Men det var ingen vanlig fredag. Jag har aldrig tidigare mött så många människors blick. Jag såg däremot inte, som många kanske tror, oro eller misstänksamhet. Jag såg beslutsamhet, allvar, tyngd inför en situation som uppstått och man inte kan vända tillbaka från. Det fanns också ett sökande i blickarna, efter bekräftelse eller någon slags förståelse.

På lördagens kväll passerade vi blomsterhavet och skyltfönstren som var igensatta med plywoodskivor. Man slogs av tystnaden, trots mängden av människor.

Tankarna på vad som egentligen hade hänt, kom först efteråt.

 

Publicerat av

Stefan Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *