I midsommartid

Midsommar när jag var liten började med att jag och min storebror klädde varsin midsommarstång. Han klädde en stor och jag en liten. Jag tröttnade fort och var mest intresserad av den slutliga finishen, medan min bror var ihärdig och envis. Därefter åkte vi till midsommarfirandet vid Grönbo bygdegård, där var det dans och lekar och lotterier där man kunde vinna svepaskar i olika storlekar.

Bakom bygdegården fanns det två äldre huggkubbar som vi barn, när vi blev något äldre, liknade vid gravstenar, när vi gjorde spökvandringar och ordnade med en fritidsgård. Överhuvudtaget fick vi göra mycket och fick också eget ansvar, vilket jag verkligen uppskattade.  Det kändes som de vuxna litade på oss och med det förtroende växte vi, vill jag tro. Det var jobbigt också. Saker gick fel, bussteck bland damernas vävstolar t.ex. Och då fick vi ta det, ringa föräldrar och jag minns det som väldigt jobbigt. Speciellt som lillgammal femtonåring.

Nåväl tillbaka till midsommar, till lekarna och picknicken i gräset. Och om man ville,  hör och häpna, fick man åka häst och vagn runt Sundboda.

Jag minns inte att det var annat än sol, men visst spöregnade det för det mesta.

Publicerat av

Stefan Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *