Lindesjön heter Lindessjön!

Sten B Norén frågade sig för någon vecka sedan på insändarsidan i NA, om in skyltarna vid Lindessjön var felstavade med sitt ”Lindessjön”. Jag har också förundrats men fått följande förklarat för mig. Detta är fastställt och rätt. Enligt gammal stavning, gamla kartor, urgamla hävder ska Lindesjön stavas Lindessjön. Men faktum är att det är Lantmäteriet som fastställt stavningen. och både Stora och Lilla heter Lindessjön. Se vidare denna länk, för mer info:

http://www.mynewsdesk.com/se/kulturstad_lindesberg/news/saa-ska-lindessjoen-i-lindesberg-stavas-167806

Ofta, väldigt ofta har ju namn förvanskats när de gått från talspråk till skriftspåk. Och i takt med stavningsreformer har samhällen stavats olika. Bärgslagen blev Bergslagen och Lindesbärg Lindesberg.  Fällsbro eller Fälingsbo blev i skriftspråk Fellingsbro. Fännsätter blev Fänsäter. I Frövi träffade jag en tjej som skulle till Färs. – Var menar du? frågade jag. – Fellingsbro, svarade hon. Så om skyltar och stavning ändras kan trots dettta talspråket bestå.

Men ibland undrar man ju över skyltarna. Parkera gärna bilen vid biblioteket i Storå. Läs noga den felstavade skylten. För jo, den är felstavad. Inte ens i Storå heter biblioteket ”bilblioteket”…

Publicerat av

Stefan Jansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *