Utnyttja Kyrkbergets potential

Det är lätt att många lindesbergare blir både sentimentala men även sorgset uppgivna när man nämner Kyrkberget. Denna stadens lunga och i nuläget rätt outnyttjade oas mitt i stan. Under 1800-tale och nästan hela 1900-talet  var den utflyktsmålet, picknickplatsen. Tillhåll för Lindesbergs Planteringssällskap (därav de många ädelträden i området), plats för kaffestuga och dansrotunda och här anordnades en av Sveriges första (kanske den allra första) spelmansstämma 1909.

När jag var liten firade man alltid Valborgsmässoafton på Kyrkberget. I ljumma sommarkvällar arrangerades arrangemang med artister på scenen. Jag såg Tjadden Hällström på scenen under tidigt 80-tal t.ex. Man sålde lotter och hade kiosk i Kägelbanan. Under 90-talet rustades byggnaderna och en dansbana byggdes framför scenen där kulturföreningen Kameleonten var engagerad. Kägelspelen kom åter igång, men inbrott och vandalisering stoppade ytterligare utveckling.

I takt med att förskolan Kyrkberget byggdes, har lekplats, bänkar, grillplats, stigar och portaler kommit upp. Och Kyrkbergets dag en gång om året i maj. Men sen då?

Anders Ceders idé om höghuset som tröttsamt nog ”skulle sätta Lindesberg på kartan” (Lindesberg finns förövrigt redan nu på kartan) talar ingen om längre.

Förslag om utveckling som utsiktstorn och att göra något av gamla vattentornet, scenen och kägelbanan är det minst lika tyst om.

Min fråga är; har man glömt att Kyrkberget har potential? Eller väntar man på tidens gång; ytterligare förfall, en rivning i tysthet eller någons förbarmande tändsticka en mörk kväll?

Jag längtar efter en idé om upprustning av befintliga byggnader, plats för verksamheter, liv och rörelse åter på berget. Kyrkberget har  den potentialen!

Publicerat av

3 reaktioner till “Utnyttja Kyrkbergets potential”

 1. Hejsan

  Många år sedan jag bodde i Lindesberg. Men var där i helgen och av en händelse så passerade vi kägelbanan. Tyckte precis likadant att det är dags för uppfräschning av stället. Är en sån pass fin byggnad. Så googlade lite och hittade ditt inlägg. Har snickarfirma men bor som sagt inte på plats. Men kanske skulle kunna styrt upp något projekt.?

  1. Hej Robert! Jag hoppas att fler ser och tänker just som du: det borde styras upp ett projekt!
   /Stefan

 2. Hej Stefan!
  Vad kul att du skriver om Kyrkberget. Den 9:e januari 2018 bildade vi,(dem sista entusiasterna?) föreningen Kyrkbergets Vänner. Medlemsavgiften är 100 kr. Men det är inte precis en ny klick av människor som har startat denna förening. Vi som har bildat föreningen har enträget fortsatt vårt arbete att hålla Kyrkberget vid liv, ända sen den dagen en tjänsteman på kommunen bjöd in till samarbete i hur vi skulle utveckla Kyrkberget. Mina anteckningar sträcker sig från den 14 april 2014. Men 2013 ordnades Kyrkbergets dag. Så visst hade vi haft en del träffar före det. Arbetet har enträget fortsatt, med representanter från olika föreningar, som i sin tur har tagit med sig sina föreningsmedlemmar när vi har skapat arrangemang på kyrkberget. Anledningen till att vi nu har bildat en egen förening för Kyrkberget är att vi menar allvar med att vi vill vårda och ha kvar den gamla historiska kägelbanan. Vi skriver och trycker på, och hoppas att vår önskan kommer att gå i uppfyllelse. Alla som är intresserade att bidra, hjälpa till och engagerar sig i Kyrkberget och kägelbanan är hjärtligt välkomna!
  Annika Waldén för Kyrkbergets Vänner/ [email protected]

  ps. Vi förlorade en bra kontakt bland våra tjänstemän i kommunen, när denne person sattes på andra sysslor ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *